• onze waardering

Recensie: Kookschool Brood en Banket RECENSIE

Wat een prachtig en vooral groot hardcover boek is Kookschool Brood en Banket van Rodolphe Landemaine. Bij het openslaan krijg je al meteen zin in een lekker broodje! En hoe heerlijk is het om dat zelf te kunnen bakken? Ten eerste smaakt het natuurlijk veel lekkerder dan brood uit de supermarkt en ten tweede gaat je huis heerlijk ruiken naar vers gebakken brood!

In Kookschool Brood en Banket staat zoveel meer dan alleen maar recepten. Er wordt uitleg gegeven over alle verschillende meelsoorten die er zijn, hoe je handmatig moet kneden, hoe je het brood kan vormen en er staat zelfs in hoe je pizzadeeg moet maken! Daarnaast worden er nog een aantal basisrecepten gegeven, zoals het maken van bladerdeeg en dat komt dan weer van pas bij het maken van de croissants! Heel erg handig dus.

Bij elk recept staat stap voor stap uitgelegd wat je moet doen. Daarnaast staan er ook afbeeldingen in waarop de desbetreffende stap wordt uitgebeeld. Hierdoor kan het maken van het recept bijna niet mis gaan! Ook de afbeeldingen van hoe het brood of het banket eruit zal zien als het klaar is zijn prachtig. Maar dat schept natuurlijk hoge verwachtingen voor het brood dat je zelf gaat bakken! En dan kan je misschien teleurgesteld raken, omdat het niet hetzelfde eruit ziet. Maar dat neemt natuurlijk niks weg van de smaak. En daar gaat het uiteindelijk om!

Een minpuntje aan dit boek is dat er in de recepten erg specifieke meelsoorten worden gebruikt, die niet zo makkelijk te vinden zijn. Je zou dit echt bij een groothandel of online moeten bestellen. Maar ik kan verklappen dat de recepten ook best te maken zijn met het tarwemeel van de supermarkt! Maar wil je het dus echt goed doen, dan moet je op zoek naar de juiste meelsoort! 

Nadat ik het boek een paar keer had doorgebladerd heb ik twee recepten gekozen om te maken: het rustieke brood en croissants! En beiden zijn behoorlijk goed gelukt, al zeg ik het zelf.

Recept 1: Rustiek Brood

Als eerst ben ik aan de slag gegaan met het maken van het rustieke brood. Het zag er namelijk zo lekker uit op het plaatje. De avond van te voren maak je al het voordeeg, genaamd poolish. Hiervoor heb je een apart recept in het boek staan! En op de dag zelf moet je ook nog behoorlijk wat handelingen uitvoeren. Brood is dus niet in een paar minuten gemaakt: je moet het mengen, laten rijzen, doorslaan, weer laten rijzen, weer doorslaan en ten slotte nog een keer op een warme plek laten rijzen. Maar dan heb je ook echt wel heel lekker brood.

Recept 2: Croissants

Bij dit recept had ik mezelf echt een beetje vergist in de tijd: ik dacht dat het wel in een ochtendje gemaakt zou zijn! Maar uiteindelijk had ik pas 's avonds om 17 uur croissantjes! Het was namelijk echt best wel veel werk om het deeg te maken. Het basisrecept dat ik nodig had voor de croissants was dat van het bladerdeeg. En als je het recept gewoon volgt is het echt wel te doen om zelf te maken, maar begin wel een dagje van te voren! Het resultaat mocht er zeker zijn:

Kortom, Kookschool Brood en Banket van Rodolphe Landemaine is een geweldig boek dat je leert hoe jezelf het lekkerste brood en banket kunt maken! De recepten zijn goed te volgen door de stappen die met afbeeldingen worden verduidelijkt.

Kookschool brood en banket

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Kookschool Brood en Banket is het prachtig uitgevoerde basisboek voor broodbakkers. Het kookboek bevat uitgebreide, helder geschreven hoofdstukken over de belangrijkste ingrediënten, technieken, materialen en basisdeeg. Elk recept zit boordevol uitleg, en de stokbroden, focaccia's, brioches en bagels zijn stuk voor stuk goed te maken dankzij de kraakheldere stap-voor-stapfotografie. Met dit nieuwe grootse deel uit de Kookschool reeks haalt iedereen de warme bakker in zich naar boven!

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De leukste Perkamentus memes

 • De beste sterke vrouwelijke hoofdrollen in een fantasyboek

 • 15 herkenbare tweets over het vertrek van Regé-Jean Page uit Bridgerton

 • Zo staat het ervoor met deze boekverfilmingen o.a. Huis van nacht, Clueless en Hitchhikers Guide to the Galaxy

 • Ik vergeet je niet - Gillian King

Gerelateerde artikelen

 • Alleen Beer mocht mee - Vivian den Hollander

 • Recensie: Thoroughbreds

 • Recensie: The predator

Zoek in artikelen