• onze waardering

Recensie: Aan het Hof van Eden RECENSIE

Recensie: Aan het Hof van Eden - Joelle Charbonneau

"Ze had zo lang gevochten. En waarvoor? Ze staarde naar de deur en wenste dat hij openging, wenste dat haar broer zich zou herinneren hoezeer ze hem nodig had."

De koning en kroonprins van Eden komen plots te overlijden. Het is niet duidelijk wie van de tweeling, Carys of Andreus, recht heeft op de koninklijke troon. Er moet snel een troonopvolger worden aangesteld om Eden te beschermen tegen de duisternis. Hierdoor zullen Andreus en Carys met elkaar moeten strijden om koning of koningin van Eden te worden. In een reeks duels wordt gekeken wie het meest geschikt is om te regeren over het koninkrijk. De tweeling staat nu lijnrecht tegenover elkaar. Wie kunnen ze nog vertrouwen? En wie zal zichzelf verloochen in de strijd naar macht? 

Je leest vanuit twee verschillende perspectieven, namelijk die van Andreus en die van Carys. Hun perspectieven worden ieder hoofdstuk afgewisseld. Waardoor je gebeurtenissen vanuit twee kanten kunt bekijken. Je weet van beide karakters wat ze voelen en denken, waardoor je een band met allebei kan opbouwen. Dit is zeker een groot pluspunt, zo leer je de personages toch een beetje kennen en draait het niet alleen maar om één van de twee. Uiteindelijk zal je toch wel een voorkeur ontwikkelen hoor!

Ik moest even wennen aan de schrijfstijl van Joelle Charbonneau en daarnaast gebeurde er in het begin van Aan het Hof van Eden niet zo heel erg veel. Hierdoor duurde het wel even voordat ik in het verhaal zat en dat vond ik toch jammer. De introductie had echt veel korter gekund. Hierdoor zou Joelle Charbonneau veel meer ruimte hebben gehad om uitgebreider op andere dingen in te gaan, zoals het feit dat de relatie van Andreus en Carys steeds minder hecht wordt. Dit voelt nu heel onnatuurlijk aan voor de lezer.

De relatie tussen Carys en Andreus is in het begin van Aan het Hof van Eden min of meer onbreekbaar. Carys heeft er alles voor over om het geheim van haar tweelingbroer te bewaren. Jarenlang heeft ze zweepslagen te voorduren gehad en pijn geleden om hem tegen allemaal narigheid te beschermen. Tijdens de duels wordt er heel erg snel een wig gedreven tussen Carys en Andreus. Hij laat haar keihard vallen, terwijl zij hem altijd heeft beschermd. Het is onbegrijpelijk dat hij zo snel hun sterke band kan vergeten. Het gaat allemaal veel te snel waardoor het erg onrealistisch is.

Vanaf ongeveer de helft van het boek wordt het verhaal spannend. De duels tussen Carys en Andreus beginnen en je bent als lezer benieuwd naar de opdrachten die de Raad heeft verzonnen. Daarnaast is er een continuerende dreiging van de Xhelozi, wat dit precies zijn houdt Joelle Charbonneau bijna tot het einde geheim. Doordat je in het ongewisse blijft over deze monsters ontstaat er angst bij de lezer. Vooral omdat deze monsters opduiken in de duisternis en het is niet altijd zeker of Eden gehuld wordt in het licht. 

Aan het Hof van Eden heeft wel een origineel plot. Een tweeling die tegen elkaar moet strijden voor een koninkrijk kom je niet vaak tegen. Daarnaast wordt er een mooie wereld gecreëerd. Het rijk is gegrondvest op 7 deugden en die moeten door de koning(in) gehandhaafd worden. Er komt zelfs een heel klein beetje magie om de hoek kijken aan het einde! De vraag die aldoor centraal staat is: Zal het licht of de duisternis regeren in Eden? Aan het Hof van Eden heeft een gruwelijk goede cliffhanger, waardoor je toch het tweede boek wilt lezen. 

Aan het Hof van Eden had op bepaalde punten zeker iets beter uitgewerkt kunnen worden door Joelle Charbonneau. Ondanks dat heeft de schrijfster wel een origineel plot weten te creëren met mooi uitgewerkte karakters. Vooral de tweede helft van het boek is erg sterk!

Dit was de Chicklit.nl recensie van Aan het Hof van Eden - Joelle Charbonneau

Aan het hof van Eden

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Een tweeling met een geheim
  Een koning zonder erfgenaam
  Een strijd op leven en dood


  De tweeling Carys en Andreus was nooit voorbestemd om het koninkrijk Eden te regeren. Hun vader was in de kracht van zijn leven en hun oudste broer was zijn gedroomde opvolger; jong, sterk en onoverwinnelijk. De toekomst van het koninkrijk leek veilig.

  Maar de toekomst kan misleidend zijn. Als de koning en kroonprins van Eden worden gedood op de terugweg van hun veldtocht, en de moordenaars niet langer oeroude vijanden zijn, maar uit hun eigen midden lijken te komen, heeft Eden dringend behoefte aan een nieuwe monarch.
  Doordat Carys en Andreus een tweeling zijn en niet duidelijk is wie van hen als eerste is geboren en dus het recht op de troon kan opeisen, is de opvolgingslijn niet langer duidelijk. Als de Raad van Ouderen zijn kans grijpt om de macht over Eden in handen te krijgen, zit er voor Carys en Andreus maar een ding op: ze moeten de strijd om de troon aangaan - tegen elkaar. De winnaar van de serie duels zal waardig over het koninkrijk Eden mogen regeren.
  De ban tussen de broer en zus is altijd warm en hecht geweest. Niet in de laatste plaats vanwege het verschrikkelijke geheim waaronder Andreus gebukt gaat en dat voor de rest van het hof verhuld moet blijven. Jarenlang waren ze elkaars trouwste bondgenoot, maar nu staan ze ineens lijnrecht tegenover elkaar en weten ze niet wie ze in hun ooit zo veilige omgeving nog kunnen vertrouwen.

  Met hun land en hun hart verdeeld, zullen Carys en Andreus ontdekken hoe ver de ander zal gaan om de kroon voor zicht te winnen. Hoe lang zal het duren voordat achterdocht de overhand krijgt en de dorst naar macht tot het ultieme verraad leidt?

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Gletsjer - Suzanne Vermeer

 • Pony - R.J. Palacio

 • De tijdontkenner - Ilse Ceulemans

 • Gouden dagen - Berend Sommer

 • Stilstaand water - Maria Broberg

Gerelateerde artikelen

 • Young Adult top-5: april

 • Recensie: Nodig 

 • Recensie: De studie

 • De test

 • Recensie: Het Examen

Zoek in artikelen