• onze waardering

Recensie: Hoe praat ik met mijn paard? RECENSIE

Recensie: Hoe praat ik met mijn paard? - Markus en Andrea Eschbach

Markus en Andrea Eschbach hebben de handen uit de mouwen gestoken om Hoe praat ik met mijn paard? te schrijven. Je wordt door het tweetal ingewijd in de geheimen van de paardentaal. De eerste hoofdstukken bestaan uit informatie over hoe paarden zich in de kudde gedragen. Op dit gedrag wordt voortgeborduurd, maar het paard wordt nu in de piste gezet. Vervolgens wordt het paard opgezadeld en stijg je in het zadel. Aan de hand van theorie, tips en ondersteunende afbeeldingen proberen Markus en Andrea de band tussen jou en je paard te versterken. 

Het echtpaar Eschbach heeft in 2013 "Reit- en Ferienhof Eschbach Horsemanship" opgericht in Koblenz, Duitsland. Ze bieden verschillende paardencursussen aan, waaronder vuurtraining of cursussen over horsemanship, oftewel: paardenfluisteren. Markus is sociaal pedagoog en Andrea is fysiotherapeute. Daarnaast zijn ze allebei gediplomeerd instructeur paardensport en zijn ze allebei gespecialiseerd in horsemanship. Of ze de fijne kneepjes van het vak kennen? Nou en of!

De omslag van Hoe praat ik met mijn paard? bestaat uit de mooiste foto van het hele boek. De belichting van de foto is in orde en het beeld is haarscherp. Het is een heuse eyecatcher. Echter is het een groot verschil met de meeste afbeeldingen die bij de hoofdstukken zijn gevoegd. Helaas begint het in het eerste hoofdstuk al verkeerd, want de paardenplaten die op deze bladzijdes staan zijn onscherp en korrelig. Ook lijkt het alsof de afbeeldingen van origine monochroom waren, maar nu ingekleurd zijn. Kortom: de foto's zijn jammer genoeg niet speciaal voor dit boek gemaakt.

De hoofdstukken bestaan voornamelijk uit theorie, in combinatie met grote foto's. Ook vind je bij de meeste hoofdstukken tips. Het is bijna lachwekkend hoe de auteurs denken dat een aantal van hun "tips" daadwerkelijk tips zijn. Een voorbeeld onder het tussenkopje Tip!: 'Wat doen paarden als ze zichzelf willen belonen en hoe doen mensen dat? Wat zeggen of doen jouw ouders of leraren wanneer je iets goed hebt gedaan? Wat zegt een merrie tegen haar veulen?' Je zult zelf flink moeten doordenken om een bruikbaar advies uit dit voorbeeld te halen.

Gelukkig geven sommige tips wel een duidelijk advies. Echter valt het op dat deze tips en de bijbehorende theorie voor twee verschillende doelgroepen geschreven zijn. De tips lijken speciaal geschreven te zijn voor paardenmeisjes of -jongens met ervaring. Veel van deze tips gaan over het grondwerk met het paard; over de verzorging of over het gebruiken van lichaamstaal om met je paard te communiceren. Er staat ook letterlijk 'jouw paard'. Tegelijkertijd wordt er in de theorie uitgelegd dat als een paard een luid geluid maakt, dit hinniken heet. Dit feit is algemeen aanvaard; iedereen weet dit al, nietwaar? 

Toch weet het echtpaar Eschbach je uit de luie stoel te halen om zelf aan de slag te gaan met je paard. Hoe praat ik met mijn paard? vertelt dat je door middel van lichaamstaal met je paard kunt praten, maar hoe je dit precies kunt doen wordt oppervlakkig uitgelegd. De voorbeelden van de lichaamshoudingen die je kunt aannemen worden aangegeven op de foto's. Het aantal handvatten dat gegeven wordt is op twee handen te tellen. Dit is weinig, maar het is voldoende om een poging te wagen bij je eigen paard.

Hoe praat ik met mijn paard? geeft geen uitgebreid antwoord op de vraag die de titel stelt, maar het geeft wel een paar handvatten. Het is jammer dat de afbeeldingen niet de beste kwaliteit hebben en dat de doelgroepen van de hoofdstukken en de tips niet overeenkomen. Ondanks deze minpunten is het knap dat Markus en Andrea je aansporen om via lichaamstaal met je paard te praten.

Dit was de Chicklit.nl recensie van Hoe praat ik met mijn paard? - Markus en Andrea Eschbach

Hoe praat ik met mijn paard?

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Wat doen paarden de hele dag?
    Hoe gedragen ze zich in een kudde?
    Paardentaal: hoe gaat dat?

    Paarden hebben een eigen taal. Ze spreken niet met woorden, zoals wij, maar met hun gedrag en hun lichaam. In dit boek leggen de ervaren trainers en auteurs Andrea en Markus Eschbach uit hoe je de paardentaal kan leren en hoe je jouw paard ook zonder teugels kan duidelijk maken wat je ervan verlangt.

    In 'Hoe praat ik met mijn paard?' staat alles wat je ooit wilde weten over jouw paard. En zo wordt je lievelingsdier jouw beste vriend!

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • Signature Dishes - Amélie Vincent

  • Waar is de Draak? - Leo Timmers

  • Was mijn zus maar niet zo mooi en ik wat minder slim

Zoek in artikelen