• onze waardering

Recensie: Eindelijk 40 RECENSIE

Recensie: Eindelijk 40 - Aaf Brandt Corstius

In Eindelijk 40 behandelt Aaf Brandt Corstius alle veertigersproblemen die natuurlijk eigenlijk kansen zijn: al dan niet corrigerende badpakken, het immer doorgroeien van de neus en het slinken van het geheugen. Ook neemt ze universele veertigerswensen onder de loep zoals 1. Een nieuwe carrière als yoga juf 2. Een labradoedel en 3. Nooit meer actief oud en nieuw hoeven vieren.  Eindelijk 40 is na het jaar dat ik 30 werd opnieuw een handleiding voor wat natuurlijk de mooiste jaren van je leven zijn (totdat de 50 aangebroken is dan toch). 

Eindelijk 40 bestaat zoals we dat van Aaf Brandt Corstius gewend zijn uit columns die eerder verschenen in verschillende tijdschriften. In haar huidige boek zijn ze thematisch geordend en geven daarmee een inkijkje in het leven van de veertiger. Aafs stukjes zijn meestal goed voor een glimlach, soms een overpeinzing maar altijd zijn ze even herkenbaar. Zo heeft de schrijfster het in een van haar columns over SpiSpaSpulletjes. De SpiSpaSpulletjes, vondst van een vriendin, zijn al die kleine hebbedingetjes waarvan we meestal geneigd zijn ze gewoon te kopen, want: zo gezellig. Met aanstekelijke humor vertelt Aaf hoe het woord haar ineens van haar kooplust af heeft geholpen. Voor de veelal vrouwelijke lezer: wees gewaarschuwd, het werkt namelijk echt! En dit is maar een van de voorbeelden waarin ze met een enkel woord een complete situatie kan schetsen. Persoonlijk heb ik ook erg gelachen om de column Verenjas en flubberbuik, waarin de ongepimpte foto's van Cindy Crawford worden beschreven. Vooral de beschrijving van de zwarte onderbroek waar de onderkant uit hing was hilarisch. Evenals het stuk over de almaar groeiende neus en oorlellen trouwens. Maar eigenlijk heeft elk hoofdstuk, onderverdeeld in verschillende thema's, zijn eigen charme. Corstius weet herkenbare, vaak maar kleine alledaagse situaties scherp te observeren en te beschrijven. En ondanks het feit dat ze inmiddels al een flink aantal jaren aan de weg timmert vervelen haar stukjes niet. Ze blijft een frisse blik houden en is niet bang zichzelf en anderen hierin op een vriendelijke (of soms iets minder vriendelijke) manier op de korrel te nemen. Iedereen kent (of is) immers wel zo'n fanatieke hardloopster met af en toe een paar maanden pauze of omgeschoolde yoga juf die nu eindelijk haar passie volgt. De thema's zijn steeds herkenbaar en hebben een hoog gezellig- en kneuterigheidsgehalte. Typisch zo'n boek om op je nachtkastje te leggen en er dan net iets te lang in door te lezen. Of natuurlijk om aan je net 40 jaar geworden vriendin te geven voor haar verjaardag. 

Eindelijk 40 van Aaf Brandt Corstius is daarmee een absoluut feelgood boek en een aanrader voor iedere (bijna) veertiger. 

 

Recensie: Eindelijk 40 - Aaf Brandt Corstius

Eindelijk 40

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    De grappigste columniste over de voordelen en niet-bestaande nadelen van veertiger zijn, herkenbaar voor iedereen die al een tijdje, of net, veertig is.

    Aaf over modieus grijs, de ANWB-app, lege melkpakken in de koelkast en andere Grote Veertigerskwesties.

    Als je veertig wordt, hoef je geen dolende dertiger meer te zijn. En je bent ook nog lang geen vijftig. Het is, kortom, de ideale leeftijd. Aaf Brandt Corstius behandelt alle veertigers­problemen die natuurlijk eigenlijk kansen zijn: al dan niet corrigerende badpakken, het immer doorgroeien van de neus en het slinken van het geheugen. Ook neemt ze universele veertigers­wensen onder de loep zoals 1. een nieuwe carrière als yogajuf, 2. een labradoedel en 3. nooit meer actief oud en nieuw hoeven vieren.

    Over kleding, stijl, familie, vriendschap, lange en toch gezellige relaties, en die grote veertigers­hobby: keihard opruimen. Het zou zelfs kunnen dat de woorden "tuinieren' en "tevredenheid' vallen. Een complete handleiding voor het vieren van de veertigste verjaardag is inbegrepen.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • Het jaar dat ik (2x) moeder werd

  • Aaf BC in handtasformaat

  • Recensie: Trouwboekje

Zoek in artikelen