• onze waardering

Recensie: Lek RECENSIE

Recensie: Lek - Don Winslow

In Lek vertelt Don Winslow het verhaal van de corrupte agent Denny Malone, die het special task Da Force van het NYPD in New York leidt. Hij voelt zichzelf Koning van zijn wijk en deinst niet terug voor wat dealtjes hier en daar. Terwijl deze deals de drugsverkoop en criminaliteit op straat binnen beperking houden, spekt het ook zijn bankrekening voor later. En die van zijn partners. Tot hij op een avond door de FBI in zijn nek wordt gegrepen... Wat moet hij nu? Als corrupte agent de cel in, of kiezen voor een andere uitweg...?

Adrenaline, drugs, verraad en bruut geweld zijn de grote sleutelwoorden in dit boek. De schrijfstijl is ontzettend beeldend en doordat er vaak (herkenbare) straatnamen worden genoemd, waan je jezelf in New York. Toch kan dit ook tegen Winslow werken, en vooral bij mensen die New York niet kennen kan het enigszins verwarring veroorzaken. Tegelijkertijd is de schrijfstijl grof en rauw en wordt er met regelmaat gescholden. Mocht je hier niet van houden, is het aan te raden om dit boek over te slaan. Het is namelijk het hele boek door zo en niet alleen in bepaalde stukken. Mocht dit je niet in de weg staan, is Lek een absolute aanrader voor degenen die van actie, corruptie en politie(helden) houden! De gegeven informatie lijkt realistisch en geeft een mooie kijk op de donkere wereld van corruptie, maar ook van (drugs)bendes, maffia en de keuze tussen goed en slecht. Want wat is nou eigenlijk goed en wat is slecht?

Agent Malone is zo neergezet, dat hij je buurman zou kunnen zijn, maar ook zo maar de keiharde politieagent waar iedereen voor terugdeinst. Hij is echt en hierdoor groeien er emoties. Geen respect, maar wel een zekere mate van begrip, medelijden en angst. Vooral de angst voor de toekomst van zijn gezin is levensecht neergezet en voelt alsof je het zelf meemaakt. De affectie tegenover zijn partners en zijn gehele zijn team komt erg goed uit de verf en hierdoor voel je je soms een lid van het team; alsof je zelf mee moet bepalen welke acties er genomen moeten worden. Ook de onderlinge strijd tussen de verschillende korpsen van het NYPD komt niet kunstmatig over en door al deze elementen is Lek een boek dat je nauwelijks weg kunt leggen. De bijna 500 pagina's lezen gemakkelijk en vlot weg.

De wereld waarin je je waant tijdens het lezen van Lek is hard en rauw, maar op een fijn tempo geschreven en hierdoor wil je het boek eigenlijk niet meer weg leggen. De spanning loopt gestaag op in de eerste twee delen, om in het derde deel explosief tot een ontknoping te komen. Winslow zet een ijzersterk verhaal neer waarin je wordt meegesleurd tot de laatste bladzijde. Een absolute aanrader voor fans van Donnie Brasco en The Godfather! 

 

Recensie: Lek - Don Winslow

Lek

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Denny Malone werkt niet bij de politie van New York, hij ís de politie en hij ís New York. De straten - en hun bewoners - zijn van hem. Hij is de koning, de alleenheerser. En hij bepaalt wat er gebeurt. Dat hij vaak
    de grenzen van de wet overschrijdt, spreekt vanzelf: alleen een heilige gelooft dat de orde op een andere manier gehandhaafd kan worden.

    Dan wordt hij door de FBI gepakt en blijkt al snel dat ze daar heel anders over de wet denken - het bewijs dat ze tegen hem hebben liegt er niet om. Ze bieden hem een deal waarmee hij gevangenisstraf kan ontlopen. Alleen moet hij dan worden wat hij het meest haat en veracht: een rat, een verrader...

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: De grens

  • Gebroken - Don Winslow

Zoek in artikelen