• onze waardering

Recensie: Tot As RECENSIE

Recensie: Tot As – Lisa Bjurwald

Stockholm, Zweden. Agente Rebecka Born is gevraagd om lid te worden van een elite-eenheid binnen de politie die zich richt op het bestrijden van terrorisme en georganiseerde misdaad. Haar eerste zaak is een onderzoek naar de mysterieuze moord op twee vrouwen die gruwelijk verminkt en verbrand zijn gevonden bij de Klarälven-rivier. Wanneer ze voor dit onderzoek aankomt in het zeer geïsoleerde Värmland, wordt ze geconfronteerd met een dreiging die ze nog niet eerder is tegengekomen. Een dreiging die zijn oorsprong vindt in eeuwenoude rituelen op een ander continent. Wat is de anonieme slachtoffers overkomen? Zijn ze doelwit geworden van racistisch geweld, vanwege de plaatsing van vluchtelingen in een oud landhuis? Of zijn er dingen gaande die te maken hebben met mensensmokkelaars en criminele netwerken? Naarmate haar onderzoek vordert, ontdekt Rebecka een connectie tussen het landhuis en haar eigen verleden...

Tot As speelt zich af in Zweden en is dan ook een échte Scandinavische thriller. Lisa Bjurwald schrijft met een vlotte vaardigheid en weet door haar expertise wat betreft xenofobie (vreemdelingenhaat) en rechts-extremisme, dit tot een volwaardige thriller te maken. Haar onderzoek naar Nigeriaanse traffickingnetwerken, heeft ze dan ook gebruikt in het boek. Tot As is een fictief verhaal, maar een aantal cruciale gedeelten in het boek zijn gehaald uit de werkelijkheid. Rebecka had twee jaar geleden haar baan als rechercheur van misdrijven tegen kinderen opgezegd en zich aangesloten bij de SSH, de elite-eenheid binnen de politie. Met dit in je achterhoofd weet je direct al dat dit een goed boek gaat worden om te lezen.

In het begin weet je niet goed welke kant Lisa Bjurwald op wil gaan met het verhaal, het komt soms wat warrig over. Maar gaandeweg wen je aan haar manier van schrijven in korte hoofdstukken en het van de hak-op de-tak springen naar een onderwerp. Iedereen heeft wel   eens gehoord van traffickingnetwerken, maar je begrijpt niet dat dit helaas nog steeds voorkomt. In hun thuisland worden meisjes via voodoo-rituelen ingewijd en op die manier uitverkoren om naar Europa te gaan. Deze jonge meisjes in Nigeria worden gouden bergen beloofd als ze zich aansluiten bij deze organisatie om naar Europa te gaan. In Europa aangekomen, worden deze meisjes weggestopt in huizen, mishandeld en gedwongen zich te prostitueren om de schuld die ze bij de 'madams' hebben voor het feit dat ze naar Europa zijn gehaald, terug te betalen. Deze 'madams' hebben de meisjes in hun macht door te dreigen hun hele familie uit te moorden als ze met hun verhaal naar de politie zouden willen gaan. Het bedrag is zo hoog, dat de meisjes dit nooit terug kunnen betalen en dus vast blijven zitten in dit criminele netwerk. 

Lisa Bjurwald heeft met het boek Tot As er mede voor gezorgd dat het Nigeriaanse traffickingnetwerk onder de aandacht van een groot publiek wordt gebracht. Ze doneert dan ook 10 procent van haar inkomsten van dit boek naar de katholieke hulporganisatie Caritas, die leidend zijn in het werk tegen trafficking.

Tot As geeft je genoeg stof tot nadenken en maakt dat je meer wil weten van het onderwerp, en dat komt niet vaak voor in dit genre!

 

Recensie: Tot As – Lisa Bjurwald

Tot as

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Rebecka bekeek het wapen een paar seconden voordat ze de gravure ontdekte. 666, het nummer van Het Beest. De Duivel was aangekomen in Värmland.

  Stockholm, Zweden. Agente Rebecka Born heeft eindelijk de kans gekregen waar ze al jaren op wacht: ze is gevraagd om lid te worden van een elite-eenheid binnen de politie die zich richt op het bestrijden van terrorisme en georganiseerde misdaad.

  Haar eerste zaak: het onderzoek naar de mysterieuze moord op twee vrouwen die gruwelijk verminkt en verbrand zijn gevonden bij de Klarälven-rivier. Wanneer ze aankomt in het pittoreske maar zeer geïsoleerde Värmland, wordt ze geconfronteerd met een dreiging die ze nog niet eerder is tegengekomen. Een dreiging die niet met doorsnee-politiemethoden bestreden kan worden en die haar oorsprong vindt in eeuwenoude rituelen, op een ander continent.

  Wat is de anonieme slachtoffers overkomen? Zijn ze doelwit geworden van racistisch geweld dat recent opgelaaid is vanwege de plaatsing van vluchtelingen in een oud landhuis? Of zijn er misschien dingen gaande die te maken hebben met schimmige mensensmokkelaars en criminele netwerken die alles en iedereen vanuit de schaduwen in de gaten houden? Naarmate het onderzoek vordert, ontdekt Rebecka een onheilspellende connectie tussen het landhuis en haar eigen verleden.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • Onverwacht weerzien

 • Weekend-special: GRATIS ebook Fallen downloaden

 • Column: Mag ik je ID zien?

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen