• onze waardering

Recensie: Spiegel RECENSIE

Recensie: Spiegel - Cara Delevingne

Red, Rose en Leo zijn in shock wanneer hun bandgenoot Naomi verdwijnt. Ongeveer twee maanden later wordt Naomi bewusteloos in de Theems gevonden. Het is nog niet zeker wanneer zij wakker wordt, en of zij wel wakker wordt... Dus besluit Red zelf uit te vogelen wat er met Naomi is gebeurd. Het verhaal dat de politie vertelt, namelijk dat Naomi gewoon is weggelopen en zelfmoord heeft proberen te plegen, weigert Red te geloven. Er moet meer aan de hand zijn, en Red is vastbesloten erachter te komen wat er daadwerkelijk is gebeurd. 

Spiegel is het debuutverhaal van topmodel Cara Delevingne. Het is moeilijk voor te stellen wat je als lezer vooraf kunt verwachten van een boek wanneer een beroemdheid (buiten de boekenwereld) besluit het te schrijven. Zal het goed zijn? Zal het floppen? Om gelijk met de deur in huis te vallen: Mirror, Mirror is geen uitmuntend meesterwerk, maar toch zal het boek de lezer verbazen! Het boek heeft namelijk de ingrediënten dat ieder goed boek kent: prettige hoofdpersonages, een spannende verhaallijn en goede plottwists.  

Het verhaal volgt het leven van vier bandleden: Red, Rose, Leo en Naomi. Alle vier de personages zijn buitenbeentjes, en hadden niet echt een leven totdat zij bij elkaar in de band kwamen. Het was mooi om te lezen dat vier totaal andere personen het zo goed met elkaar konden vinden, alhoewel zij allen een heftige thuissuatie kennen. Zo is de moeder van Red alcoholist, Leo's broer komt weer terug uit de gevangenis en dit zet heel het huishouden op zijn kop, en Rose heeft een stiefmoeder die net iets meer dan 10 jaar ouder is dan haar. Alleen Naomi leek het goed te hebben. Tenminste, dat is wat je zou denken. Ze heeft leuke ouders die alles voor haar doen en een beschermende zus, maar toch is juist zij degene die bewusteloos in de Theems is gevonden... Hiermee laat Cara Delevingne sterk naar voren komen dat hoe vlekkeloos iemands leven ook lijkt, deze personen zich diep van binnen toch slecht kunnen voelen.

Het was dus verfrissend om te lezen over personages met uiteenlopende levens. Het enige wat zij delen, is de band en de sterke vriendschap met elkaar. De personages in Spiegel worden zorgvuldig uitgewerkt; ieder wordt karakteristiek goed beschreven. Het boek is geschreven vanuit het oogpunt van Red, maar toch wordt voor de lezer een zeer goed beeld geschetst hoe de levens van de andere bandleden eruit zien. De schrijfstijl van Cara Delevingne is dus zeer prettig. Het boek leest hierdoor vlot en makkelijk door, zonder dat de lezer het gevoel krijgt dat er op een kinderachtige manier wordt geschreven. Integendeel, Cara weet juist de lezer aan het boek te laten plakken door de personages een volwassen toon te geven.

Wat vooral een grote verassing is aan dit boek, is dat Spiegel niet geheel onder het genre Young Adult Contemporary valt. Dit kan wel worden verwacht wanneer je begint aan dit boek, door de verschillende personages die hun 'ik' proberen te vinden. Dit klopt ook enigszins wel, in ieder geval voor de eerst helft van dit boek waarbij je de personages leert kennen. De tweede helft van dit boek is zeker weten een mysterie/thriller. Dat is het deel wanneer Red erachter probeert te komen wat er precies met Naomi is gebeurd. Deze afwisseling, het mysterieuze gedeelte en het contemporary gedeelte, is erg prettig om te lezen. Dit zorgt ervoor dat het boek niet eentonig is, maar juist fijn afwisselend blijft. De lezer wordt helemaal verrast door de verschillende plottwists die in het verhaal verwerkt zijn. Geloof mij, je zult deze niet zien aankomen!

Spiegel is een sterk debuut Cara Delevingne, waarmee ze lezers zal verassen. Het boek is geen meesterwerk, maar toch zeer vermakelijk voor Young Adult lezers die houden van unieke personages en plottwists.

 

Recensie: Spiegel - Cara Delevingne

Spiegel

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Misschien ben ik wel helemaal niet degene die ik altijd dacht te zijn.
  Misschien ben ik eigenlijk wel door en door slecht...

  De zestienjarige Red, Leo, Rose en Naomi horen er niet echt bij op school. Het leven is niet bepaald gemakkelijk voor hen, maar de muziek brengt hen samen, en ze hebben hoge verwachtingen van hun band, Mirror, Mirror. Tenminste, tot Naomi bewusteloos uit de Theems wordt gehaald en in coma in het ziekenhuis terechtkomt.
  De politie doet het af als een mislukte zelfmoord, maar is dat wel zo? Terwijl Naomi in coma ligt, probeert Red achter de waarheid te komen. Een zoektocht die Reds hele wereld op zijn kop zet en een aantal duistere geheimen aan het licht brengt. Hoe goed kennen ze Naomi eigenlijk - en elkaar?

  Niets zal ooit meer zo zijn als het was, want een versplinterde spiegel kan nooit meer worden gemaakt.
   

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Zie hier Kate Winslet haar Titanic screentest!

 • Deze bekende chicklit auteurs komen binnenkort met een nieuw boek

 • Mijn Waarheid - Sandra J. Paul 

 • Dit is geen vrouwenboek - Corina Koolen

 • Het vleermuizenboek - Charlotte Milner

Gerelateerde artikelen

 • Jaden Smith en Cara Delevingne zijn gecast voor Life In A Year

 • Cara Delevingne schrijft een Young Adult boek

 • Column: Talking to me?!

 • De ultieme prinsessenfilms

Zoek in artikelen