• onze waardering

Recensie: Het Siamees moment RECENSIE

Recensie: Het Siamees moment - Peter WJ Brouwer

Thomas is pianist, Eva is tolk. Beiden nemen ze het niet zo nauw met echtelijke geloften en beginnen een geheime affaire. Jaren na hun breuk zien ze elkaar weer op de begrafenis van een oude vriendin. Dit boek vertelt over hun ontmoeting en de tijd daarna, hun breuk, om af te sluiten bij het weerzien met de vraag of de vroegere klik er nog is.

Het Siamees moment begint als Thomas een briefje ontvangt van zijn ex-minnares Eva met enkel de tekst 'Spreken we elkaar zaterdag?'. Die zaterdag vindt de begrafenis plaats van Silke, een oude vriendin van beiden. 

Na de ontvangst van het briefje wordt er opgebouwd naar het moment dat Thomas en Eva elkaar voor het eerst sinds jaren weer ontmoeten. Dit gebeurt door middel van een opeenvolging van flashbacks en stukken in de tegenwoordige tijd, die elkaar soms zo abrupt opvolgen dat je als lezer af en toe een paar keer terug moet lezen om te zien wat er nu precies is gebeurd.

Peter WJ Brouwer springt van de hak op de tak, wat het verhaal lastig te volgen maakt.

De auteur is naast schrijver ook vertaler en theatermaker en heeft een aantal dichtbundels geschreven, Het Siamees moment is zijn debuut. Voordat Brouwer zich op het schrijven richtte, was hij pianist. Het is duidelijk dat hij daar zijn inspiratie voor dit verhaal vandaan haalt. 

Helaas is dit vertaald naar teveel anekdotes en herinneringen van personages die uiteindelijk niets met het uiteindelijke verhaal te maken hebben. Hierdoor is het soms net of Brouwer al zijn eigen kennis in een boek heeft willen opsommen, wat ontzettend afleidt en voor veel onduidelijkheid zorgt.

Middels flashbacks en een interview dat een journaliste bij Thomas afneemt, kom je als lezer meer te weten over wie zij zijn en hun passies en drijfveren. 

Op het moment van hun ontmoeting is Thomas getrouwd. Eva woont samen met haar vriend en heeft daarnaast een relatie met Silke; een vrouw die ze in het ziekenhuis heeft ontmoet. De onderlinge relatie van Thomas en Eva begint puur platonisch; ze kunnen gesprekken met elkaar voeren over onderwerpen waar hun partners geen interesse voor hebben. 

In Het Siamees moment speelt muziek een grote rol. Zo is er veel aandacht voor Jacques Brel, hoe een arrangement tot stand komt en alle elementen die er bij het begeleiden van zang komen kijken.

Brouwer toont zich een vaardig schrijver. Vlotte en realistische dialogen worden helaas teveel afgewisseld door overmatig gebruik van beeldspraak en langdradige anekdotes die niets toevoegen aan het geheel. Hierdoor blijft het verhaal mager en weet het de aandacht van de lezer niet vast te houden. Hoewel Het Siamees moment geen pageturner is, bevat het wel veel levensvragen die aanzetten tot diepere gedachten.  Als de schrijver bij een eventueel volgend boek meer focus legt op het verhaal in plaats van op de achtergrondinformatie, belooft dat veel goeds voor de toekomst.

 

Recensie: Het Siamees moment - Peter WJ Brouwer

Het Siamees moment

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Op de dag dat Thomas een prijs krijgt voor zijn filmmuziek, ontvangt hij een briefje. Er staat een vraag die geen vraag is: 'Spreken we elkaar zaterdag?' Daaronder haar naam, Eva, een teken van leven na vijftien jaar stilte. Hij hoort haar stem, als tolk en als geliefde, herinnert zich alle hoeken van hun kleine universum. Alles is er weer: Brel, de meeuwen aan het strand, het brievenboek. De onvermijdelijke diepe kras. Twee dagen scheiden Thomas en Eva van zaterdag. Het Siamees moment volgt hen op weg naar die eerste ontmoeting na hun breuk, een weerzien op een begraafplaats. Wat hebben een man van de muziek en een vrouw van de taal elkaar daar nog te vertellen? Het Siamees moment is een prachtige roman over de liefde, ambities en het maken van fouten.
     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • Dit kun je lezen na Bridgerton

  • Recensie: Uit je comfortzone

  • Recensie: De herderskroon

Zoek in artikelen