• onze waardering

Recensie: Chateaukoken voor iedereen RECENSIE

Recensie: Chateaukoken voor iedereen - Ilja Gort & Caroline D'Hollosy

Ilja Gort kennen we als de eigenzinnige Nederlandse wijnboer die in Frankrijk een wijnkasteel bezit. Daar woont hij samen met zijn wijnboerenminnares Caroline D'Hollosy. Natuurlijk moet er ook gegeten worden op het kasteel en daar trekken ze heel veel tijd voor uit. Het liefste drie keer per dag en het liefst met vrienden of medewerkers van het chateau. De maaltijden bestaan vaak uit vis en groenten, minder uit vlees en met een voorkeur voor biologisch. Met dit boek willen Ilja Gort en Caroline D'Hollosy laten zien dat je niet op een chateau hoeft te wonen om lekker en gezond te eten. Met andere woorden: Iedereen kan Chateaukoken.

Zodra je het boek Chateaukoken voor iedereen ziet wil je het openslaan en er doorheen bladeren. Wanneer je dat doet dan vallen direct de vele foto's op die grotendeels door Ilja Gort en Caroline D'Hollosy zelf zijn gemaakt. Wat daarbij ook opvalt is dat je Chateaukoken vooral in de zomer doet. 

Wanneer we genoeg naar de foto's hebben gekeken en we bekijken de recepten dan blijkt Chateaukoken ook helemaal niet moeilijk te zijn. Eigenlijk kan iedereen het. Chateaukoken is dan ook meer de beleving van het eten dan het volgen van moeilijke recepten. Zo moet ik nog steeds lachen om het recept voor Cassoulet de Castelnaudary. Het bestaat uit één zin: Koop een blik Cassoulet, draai het open, mik het in een pan, warm het op en trek een fles wijn open. 

Natuurlijk staan er ook echte recepten in maar moeilijk worden ze nooit. Wanneer ik Chateaukoken voor iedereen puur zou beoordelen als kookboek zou ik het boek dan ook veel te kort doen. De foto's en de verhalen creëren een sfeer zoals wij Frankrijk graag zien en maken dat je het boek regelmatig wilt pakken, ook als je niet hoeft te koken. Daarnaast zou ik tientallen chefs die mooie kookboeken schrijven te kort doen als ik de recepten uit dit boek überhaupt ook maar met hun creaties zou vergelijken. 

De belangrijkste boodschap die Ilja Gort en Caroline D'Hollosy willen meegeven is dat je de tijd moet nemen voor je maaltijden en er een happening van moet maken. Koop zo nu en dan dus rustig eens wat kant-en-klaar eten in de winkel maar laat het nooit in het plastic bakje zitten. Maak de tafels altijd op met mooie borden, schalen en kannen. Geniet vervolgens van je tafelgenoten, van je eten én van je wijntje. De wijntips van Ilja Gort zijn, behoudens zijn eigen merk, overigens niet echt goedkoop. Onder de 10-15 euro kwamen ze denk ik niet. 

Eigenlijk is het niet goed mogelijk om er één recept uit te pikken. Dat doet ook geen recht aan het boek. Wat we wel deden is een paar heerlijke planken maken en de tafel daarmee vol zetten. Tips voor hapjes op of naast de plank staan er volop in het boek, maar voel je vooral vrij om te improviseren. Trek een fles wijn open en geniet!

Chateaukoken voor iedereen

Wat we dan wel maakten is de 'Salade multicolore'. Maar daar hadden we dit boek eigenlijk niet voor nodig omdat deze beter bekend is als Insalata Caprese, wat hem niet minder lekker maakt natuurlijk en ook hiervoor geldt: Naar eigen inzicht mooi op een schaal draperen en iedereen zelf laten opscheppen.

Chateaukoken voor iedereen

Kortom een boek dat ik als kookboek hooguit een voldoende zou geven maar vanwege het hoge amusementsgehalte en de heerlijke Franse sfeer die wordt weggezet kom ik toch gewoon tot een goede beoordeling. En ik troost me met de gedachte dat ook Ilja en Caroline zich niet al te serieus zullen nemen als kok maar wel als levensgenieters en daar getuigt Chateaukoken voor iedereen van.

 

Recensie: Chateaukoken voor iedereen - Ilja Gort & Caroline D'Hollosy

Chateaukoken voor iedereen

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Ilja Gort en zijn wijnboerenminnares Caroline d'Hollosy wonen in hun wijnkasteel in Zuidwest-Frankrijk. Met plezier koken zij dagelijks op hun eigen­wijze wijze. 'Chateaukoken': veel vis, verse groenten, weinig vlees en veel genieten in een woest romantische omgeving met goede wijn.
  Maar je hoeft niet in een wijnkasteel te wonen om lekker en gezond te eten, iedereen kan chateaukoken.
  Met deze 352 pagina's vol rijk gedekte tafels en watertandend lekkere recepten die je makkelijk zelf kan maken, woon je in een wijnchateau en geniet je van het Franse leven als Gort in Frankrijk.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De jacht op de groene diamant - Barbara Laban

 • De bloemist – C.L. Pattison

 • De mooiste tijd van je leven - Esther Verhoef

 • A Touch of Ruin - Scarlett St. Clair

 • De vrouw in het blauw - Elly Griffiths

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Château fatale

 • Godendrank - Ilja Gort

Zoek in artikelen