- Home
- Recensies
- Boekrecensies
- Recensie: In het veld
Recensie: In het veld - Jesse Loncraine
In het veld is een oorlogsroman die het verhaal vertelt van twee moeders die hun zoons zijn verloren in de oorlog in Oost-Afrika. Christine vertelt vanuit het perspectief van een van de dorpelingen, die is de zoon van Liz, Orin, journalist die gevangen genomen wordt door de generaal van de rebellen.
De cover van In het veld is erg goed gekozen. In het verhaal maakt de generaal van de rebellen houtskooltekeningen van de kindsoldaten die hij laat ondertekenen met hun duimafdruk. Hiervoor prikt hij met een mes in hun vinger en gebruikt hun bloed als inkt. Zo’n soort tekening staat op de cover en over het hele boek staan rode vingerafdrukken.
Het verhaal begint als Orin, Christine aanspreek over de militie die net haar dorp heeft overvallen en haar zoon, Paul, heeft ontvoerd. Dit leidt gelijk tot een confrontatie. Net zoals veel andere confrontaties in het boek mist de emotie. Zo weet je dat er een conflict is tussen Liz en Orin, maar niet waarover het gaat. Daarnaast weet je doordat je het letterlijk in het boek staat Liz boos is, maar je voelt het niet. Het is heel rustig en langzaam opgeschreven waardoor het verhaal heel emotieloos overkomt. Naast dat de verschillende karakters emotie missen kan ik aan het eind van het boek de uiterlijke trekken van de karakters niet beschrijven. Ze hadden dus wat beter uitgewerkt kunnen worden.
Het verhaal is precies wat het woord omschrijft: een gewoon verhaal. Het verhaal is herkenbaar: journalisten die de oorlog niet aankunnen en aan de drugs gaan, kinderen die van ouders vervreemd worden en kindsoldaten. Door de hoeveelheid media die dagelijks aan oorlogen besteed wordt is dit verhaal niet speciaal en is het dagelijks nieuws geworden. Het verhaal had een speciale invalshoek moeten hebben om het aantrekkelijk te maken voor de potentiële lezer.
Het boek is naar mijn mening te langdradig. Zo wordt het einde opgerekt terwijl het verhaal beter had kunnen eindigen op een eerder punt. Dan was het verhaal beter afgerond geweest, nu creëert Jesse Loncraine een open einde. Het boek In het veld van Jesse Loncraine krijgt van mij twee hartjes, omdat ik het niet goed genoeg vond.
Recensie: In het veld - Jesse Loncraine
In het veld
-
Auteur:
Jesse Loncraine -
Verschenen:
18 oktober 2017 -
Uitgave:
ISBN 9789045213859
Uitgever Karakter
256 pagina's -
Uitgever:
Karakter -
Genre:
Thriller & Spanning
-
Onze waardering:
-
Members waardering:
(0 stemmen) -
Omschrijving:
De roman In het veld is zo indringend geschreven dat je als lezer bijna zelf aanwezig bent bij de verschrikkelijke gebeurtenissen die de personages overkomen. Zintuiglijk, helder en onopgesmukt vertelt de schrijver verschillende verhalen in één boek: over familiebanden, over de ethiek van journalistiek bedrijven in oorlogsgebied en over verslaving. Niet alleen aan drugs, maar ook aan de kick van voortdurend in gevaar verkeren.
De getroebleerde journalist Orin Perth verdwijnt van de ene op de andere dag van de aardbodem, ergens in Oost-Afrika. Hij heeft net een opzienbarend en ontroerend artikel naar zijn redactie gestuurd over Christine Lokeka die allen achter is gebleven in haar dorp, nadat de militie van een warlord haar man heeft vermoord en haar zoon Paul gekidnapt heeft.
Liz, de moeder van Orin en zelf een gepensioneerd verslaggeefster, vertrekt ondanks haar hopeloos lijkende strijd tegen kanker naar Afrika, op zoek naar haar verdwenen zoon.
Terwijl zowel Liz en Christine ieder op eigen wijze worstelen met de verdwijning van hun zoons, worstelen Orin en Paul om in leven te blijven zonder hun eigen menselijkheid te verliezen. Beiden komen in aanraking met een warlord die zowel afschuwelijke wreedheden begaat als avonden lang prachtige tekeningen van zijn kindsoldaten maakt in poging zich als kunstenaar te ontplooien.
Deze intrigerende roman houdt zich bezig met de ethische dilemma's die oorlogsverslaggevers dagelijks meemaken, gezien door de complexe en boeiende relaties tussen twee moeders en hun zoons.
Nieuwste artikelen
-
De vrouwen van het Grand Hôtel – Ruth Kvarnström-Jones
-
De duik - Sara Ochs
-
The Familiar - Leigh Bardugo
-
The Idea of you - Robinne Lee
-
Als jij het zegt - José Vriens
Gerelateerde artikelen
-
Jude Law verklapt iets over het plot van Sherlock Holmes 3
-
Geheimen van beroemde dansscènes
-
Recensie: Middernacht #4 - Dylan