• onze waardering

Recensie: Everless RECENSIE

Recensie: Everless - Sara Holland

Tijd is geld. Zeker in Sempera, waar tijd in je bloed zit en omgezet kan worden naar munten. Hoe rijker je bent, hoe langer je leeft...

Toen Jules Ember klein was, woonde ze met haar vader op Everless, het landgoed van de steenrijke familie Gerling. De Gerlings hebben tijd in overvloed door de hoge belastingen die ze eisen van de arme bevolking. Toch heeft Jules er een fijne jeugd gehad, totdat een noodlottig ongeluk haar en haar vader dwong Everless halsoverkop te verlaten. Haar vader wil niets meer weten van de Gerlings, maar als hij bijna door zijn tijd heen is en steeds zwakker wordt, zit er voor Jules maar één ding op: ze keert terug naar Everless om er te werken als dienstmeisje. Aangekomen op het landgoed blijkt het gevaar en de verleiding dichterbij dan ze dacht. Al gauw stuit Jules op een eeuwenoud geheim over Everless... En over zichzelf.

Everless is al sinds de release een enorme hype op social media. De meeste lezers zullen dus torenhoge verwachtingen hebben bij het lezen van dit boek. Die verwachtingen worden gelukkig voor een groot deel waargemaakt.


Sara Holland neemt ruim de tijd om het originele concept van Everless – tijd zit in je bloed en kan door middel van alchemie worden omgezet naar munten – te introduceren en achtergrondinformatie te geven over de wereld waarin alles zich afspeelt. Hoewel het heel fijn is om met wat voorkennis de rest van het verhaal in te duiken, komt het allemaal toch wat traag op gang. Verwacht dus niet meteen meegesleept te worden: Everless neemt met name de eerste 60 pagina's behoorlijk de tijd. Maar dan! Naarmate het verhaal vordert, nemen de onheilspellende sfeer en de mysterieuze wendingen toe, en voordat je het weet heeft het boek je volledig in zijn greep.


Sara Holland heeft een hele fijne schrijfstijl en vertelt het verhaal op een mooie beeldende manier, met levendige beschrijvingen en emoties. Het boek leest als een echte Young Adult fantasy: er zijn her en der wat clichés te bekennen, maar door enkele gewaagde keuzes en onverwachte wendingen stijgt het ruim boven de middenmoot uit. Het concept is even origineel als authentiek, de vertelstijl is fris en (naarmate het verhaal vordert) erg meeslepend.


De uiteindelijke ontknoping van het verhaal is onverwacht, en zal veel lezers naar adem doen happen. Hoewel het een sterk plot is, lijkt het enigszins afgeraffeld naar het einde toe. Sara Holland had wat mij betreft iets meer tijd mogen nemen om de laatste ontwikkelingen te beschrijven, en er wat rustiger naartoe mogen werken. Nu lijkt het, ondanks dat het razend spannend is, ook allemaal enigszins vluchtig.


Alles bij elkaar genomen, is Everless een meeslepende en originele Young Adult geworden. Voor wie hoopt op meer diepgang in het verhaal en nog lang niet klaar is met de karakters en (natuurlijk) de liefde, is er goed nieuws: Everless krijgt een vervolg! Als Sara Holland op dezelfde voet doorgaat, kunnen we ons daar nu al flink op verheugen.

Recensie: Everless - Sara Holland

Everless 1 - Everless. Het meisje en de alchemist

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Tijd is geld. Zeker in Sempera, waar tijd in je bloed zit en omgezet kan worden naar munten. Hoe rijker je bent, hoe langer je leeft...

  De familie Gerling is rijk: ze hebben tijd in overvloed door de hoge belastingen die ze eisen van de arme bevolking. En niemand haat hen meer dan Jules Ember. Toen ze klein was, woonde ze met haar vader op Everless, het landgoed van de Gerlings, maar een noodlottig ongeluk dwong hen midden in de nacht te vluchten. Als Jules erachter komt dat haar vader bijna door zijn tijd heen is, weet ze echter dat er maar een ding op zit: terugkeren naar Everless om daar wat bij te verdienen.

  Teruggaan naar Everless brengt meer gevaar - en verleiding - met zich mee dan Jules zich ooit had kunnen voorstellen. Al gauw komt ze steeds dichter bij een bizar, eeuwenoud geheim over het landgoed en zichzelf.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • Young Adult top 6: mei 2018

 • Young Adult top 6: maart 2019

 • Recensie: Evermore

 • Havenfall - Sara Holland

Zoek in artikelen