• onze waardering

Recensie: Home sweet home RECENSIE

Recensie: Home sweet home - Yvette van Boven

Home Sweet Home van Yvette van Boven is een kookboek dat de bekende TV chef, van het programma Koken met Van Boven geschreven heeft om ons mee te nemen naar haar 'roots'. In Home Sweet Home keert Yvette van Boven terug naar de keuken van Ierland: het land waar ze geboren is.

Van oorsprong is de Ierse keuken tamelijk eenvoudig, maar vandaag de dag heeft Ierland ontzettend veel te bieden: u vindt er prachtig rund- en lamsvlees of wilde zalm en makreel. Het land staat vol kruiden en wilde vruchten om vrij te kunnen plukken. Het beroemde sodabrood en de ongeëvenaarde boter zijn ware delicatessen.

Met Home Sweet Home laat Yvette van Boven de ware culinaire rijkdom van Ierland zien en proeven. Home Sweet Home is een ode aan de traditionele en de hedendaagse kookcultuur van het eiland, maar vooral een lekker boek vol heerlijk comfortfood.

Ik ben persoonlijk van de wat bijzondere kookboeken, zeker als deze kookboeken je meenemen naar een ander land en ze ook nog een persoonlijk verhaal van de schrijfster vertellen. Nou, dan zit ik met Home Sweet Home van Yvette van Boven helemaal goed! De foto's zijn prachtig en gemaakt door haar man, Oof Verschuren. Niet alleen foto's van de gerechten, maar ook prachtige sfeerfoto's o.a. van het Ierse landschap. Daar tussendoor illustreert Yvette van Boven zelf pagina's en dat geeft het boek gelijk een heel persoonlijk tintje.


De titel en omschrijving van de gerechten laten je al popelen om de keuken in te duiken en aan de slag te gaan. Yvette van Boven neemt je mee naar de basis, maar ook naar bijvoorbeeld het sociale leven in de kroegen in Pub Life of naar de al omringende zee. Ze gebruikt soms typische ingrediënten die in Ierland gebruikt worden, maar tegenwoordig is in de supermarkten hier in Nederland alles net zo goed te krijgen, dus dat levert geen problemen op.

De basis van de Ierse keuken bestaat uit eenvoudige goedkope ingrediënten. Ierland is in het verleden geen rijk overvloedig land geweest. Yvette van Boven heeft in Home Sweet Home de recepten echter een moderne draai gegeven en er mooie rijk gevulde gerechten van gemaakt.

De recepten zijn opgebouwd in voorbereiden en bereiden, met daarnaast goede duidelijke lijstjes van ingrediënten die je voor de diverse onderdelen van het gerecht nodig hebt. De beschrijving is helder en uitstekend te volgen. Je kunt goed merken dat Yvette van Boven ook een TV-kok is, want ze legt het allemaal echt duidelijk uit. Bovendien geeft ze veel praktische tips, die het werk allemaal veel makkelijker maken, zodat je je werkzaamheden kunt plannen en echt snel klaar kunt zijn. Alle recepten zijn ook makkelijk terug te vinden of op te zoeken dankzij de duidelijke registers achterin.

Ik heb zelf gekozen om de Sheperd's Pie (blz 185) te maken. Ik maakte een soortgelijke pie vroeger altijd voor mijn kinderen toen ze klein waren, naar een recept van mijn moeder met groenten en daarom leek het me leuk nu het recept van Yvette van Boven te volgen, alleen in plaats van de aardappelen heb ik een deegdeksel gemaakt. Ik ben zelf niet zo'n aardappel fan. Het is een prachtige combi geworden en het recept voor de vulling van Yvette van Boven is echt heerlijk!

Als tweede gerecht heb ik gekozen voor de Ingemaakte zure eieren voor bij de borrel (blz 95). Het is immers pas Pasen geweest en dat leek me heel toepasselijk. Bovendien vond ik het zo leuk om weer eens die ouderwetse gevulde eieren van vroeger tegen te komen. Bij borrels vroeger zetten mensen vaak gevulde eieren neer, maar tegenwoordig is dat eigenlijk niet meer 'in'. Ik heb me bij de 'gele pekel' gehouden. Lekker pittig! Het was zondermeer een succes en ik kreeg dezelfde reacties bij mijn borrel: wat leuk dat ze er weer zijn!

Ik heb rond de Kerst ook het kookboek Home Sweet Home Xmas van Yvette van Boven gerecenseerd en zoals toen al gezegd ik ben een fan. Home Sweet Home is eigenlijk de voorloper en dit boek is werkelijk een feestje. Eenvoudig te volgen; verrassend en heerlijk. Het boek is buiten de recepten om ook erg leuk om door te bladeren en te lezen. Dus hoe kan het ook anders, ik geef ook dit boek 5 hartjes. Een echte aanrader voor gezellige thuiskoks én kookboekfans.


Recensie: Home sweet home - Yvette van Boven

Home Sweet Home

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  'Ieren zijn royaal en gastvrij, melancholisch, dromerig en fantasierijk. En iedereen kan zingen. Dat probeer ik in Home Sweet Home terug te laten komen: schuif bij me aan, schenk uzelf een Guinness in en schraap uw keel, want na het eten zullen we zingen tot de morgen komt.'

  In Home Sweet Home keert Yvette van Boven terug naar de keuken van Ierland: het land waar ze met haar Nederlandse ouders opgroeide, waar ze haar eerste hapjes at en waar haar liefde voor eten ontstond.

  Van oorsprong is de Ierse keuken tamelijk eenvoudig, maar vandaag de dag heeft Ierland ontzettend veel te bieden: u vindt er prachtig rund- en lamsvlees of wilde zalm en makreel. Het land staat vol kruiden en wilde vruchten om vrij te kunnen plukken. Het beroemde sodabrood en de ongeëvenaarde boter zijn ware delicatessen.

  Met dit boek laat Yvette de ware culinaire rijkdom van Ierland zien en proeven. Home Sweet Home is een ode aan de traditionele en de hedendaagse kookcultuur van het eiland, maar vooral een lekker boek vol heerlijk comfortfood.

  Yvette van Boven werd geboren in een klein dorpje ten zuiden van Dublin, aan de voet van de Wicklow Mountains. Behalve van haar boeken is Yvette ook bekend van haar tv-programma 'Koken met Van Boven' bij de VPRO, haar wekelijkse rubrieken in Libelle en Volkskrant Magazine en haar vaste bijdrage aan maandblad delicious. Ze illustreert haar boeken zelf; haar man Oof maakt de foto's. Yvettes werk is vertaald in het Engels, Duits, Frans en Spaans.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • Recensie: Home Sweet Home Xmas

 • Recensie: Homemade zomer

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen