• onze waardering

Recensie: Camino RECENSIE

Recensie: Camino – Graeme Simsion & Anne Buist

De Amerikaanse kunstenares Zoë en de Engelse ontwerper Martin zijn allebei in Frankrijk. Om een nieuwe start te maken, gaan ze de Camino lopen. De pelgrimstocht van Sint-Jakob naar Santiago de Compostela in Spanje. Terwijl ze worstelen met alles wat ze onderweg tegenkomen, brengt het lot hen samen en ontdekken ze dat ze elkaar meer te bieden hebben dan verwacht. Maar dan moeten ze wel eerst met het verleden zien af te sluiten...

Camino is een samenwerking tussen Graeme Simsion (voornamelijk bekend van de bestseller Het Rosie Project) en zijn vrouw Anne Buist. Samen hebben ze twee keer de Camino gelopen. Hun ervaringen tijdens deze tochten en de mensen die ze onderweg hebben ontmoet, hebben hen geïnspireerd om dit boek te schrijven.

Zoë is in Frankrijk om een oude schoolvriendin op te zoeken. Door een persoonlijk drama, dat ze nog niet heeft verwerkt, besluit ze spontaan om de pelgrimstocht te gaan lopen. Hierdoor hoopt ze er achter te komen of ze klaar is voor nieuwe stappen in haar leven. Bij Martin is de reden in eerste instantie zakelijk. Wanneer hij een wandelaar ziet met een karretje dat slechtlopende wieltjes heeft, besluit hij om een beter karretje te bouwen en deze tijdens de tocht uit te proberen. Maar al snel wordt de tocht persoonlijker dan hij had gedacht.

Camino, dat zowel vanuit het perspectief van Zoë als van Martin is geschreven, begint traag. Als het moment dan eindelijk daar is dat Zoë en Martin aan hun pelgrimstocht beginnen, is dat eigenlijk het echte begin van het verhaal. Zoals al verwacht was, komen Zoë en Martin zichzelf tegen tijdens deze tocht en die stukken zijn het meest vermakelijk om te lezen.

Dat Graeme Simsion & Anne Buist hun eigen ervaringen voor Camino hebben gebruikt, is goed te merken. Het pittoreske decor van Zuid-Frankrijk en Noord-Spanje is helder omschreven, Zoë en Martin maken realistische dingen mee, met een paar gebeurtenissen die sterk geromantiseerd zijn, maar wat wel leuk is voor het verhaal, en met een heleboel kleurrijke personages. Maar ondanks die elementen gaat het verhaal nergens echt de diepte in en dat is jammer.

Het is begrijpelijk dat dit boek er gekomen is. Het is het perfecte medium om mensen op een leuke manier kennis te laten maken met de pelgrimstocht van Sint-Jakob. Het is aannemelijk dat het veel mensen zal inspireren om ook deze tocht te gaan lopen. Bij die mensen zal Camino zeker een tijdje blijven hangen, maar bij de mensen die alleen een lekkere feelgoodroman willen lezen, waarschijnlijk niet. Daarvoor is het verhaal te oppervlakkig en duurt de tocht wellicht te lang.

Recensie: Camino – Graeme Simsion & Anne Buist

Camino

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (1 stem)
  • Omschrijving:

    Camino van Graeme Simsion (Het Rosie Project) en Anne Buist is een humoristische feelgoodroman over vriendschap, familie, liefde en de grote uitdagingen van het leven. Wat maakt het leven de moeite waard? En wat is het verschil tussen het leven dat je leeft en het leven dat je kiest?
    De Amerikaanse kunstenares Zoë en de Engelse ontwerper Martin zijn beiden in het schilderachtige Cluny, Frankrijk.
    Om een nieuwe start te maken, gaan ze – alleen – de lange weg afleggen die van Cluny naar Santiago de Compostela in het noordwesten van Spanje leidt, over de beroemde Camino de Santiago, de pelgrimsroute van Sint-Jakob. Ze kijken ernaar uit om in de voetsporen van de pelgrims te stappen die hun al eeuwen voorgaan op de Camino. Er wordt gezegd dat de Camino je verandert. Hij geeft je de kans een nieuwe versie van jezelf te vinden. Maar kunnen deze twee heel verschillende mensen ook elkaar vinden?

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen