• onze waardering

Recensie: Ooievaarsberg RECENSIE

Recensie: Ooievaarsberg - Miroslav Penkov

Ooievaarsberg is geschreven door de in Bulgarije geboren Miroslav Penkov. Op achttienjarige leeftijd verhuisde hij naar de Verenigde Staten. Dit boek is zijn romandebuut.

Een Bulgaarse migrant keert op jonge leeftijd terug naar zijn geboorteland. Hij is als kind met zijn ouders vertrokken naar Amerika, en zijn grootvader bleef achter in Bulgarije. Hij heeft al die tijd sporadisch contact gehouden met zijn grootvader, maar drie jaar eerder verbrak deze plotseling elke vorm van contact met zijn familie. Na zijn afstuderen besluit de jongen naar Bulgarije te vertrekken om zijn grootvader te zoeken. Hij vindt hem in het Strandjagebergte, in een klein dorpje genaamd Klisura, dichtbij de grens met Turkije. Klisura is een mysterieuze plek, waar zwarte ooievaars nesten bouwen in oude eikenbomen en waar elk voorjaar mannen en vrouwen, bezeten door christelijke heiligen, blootsvoets op kolen dansen. Het bestaat uit een Christelijk en een moslimgedeelte.
Hier ontmoet hij Elif, de dochter van de imam, onbereikbaar, en hij wordt verliefd.
Lang verzwegen gebeurtenissen komen aan het licht en oude conflicten worden nieuw leven ingeblazen.

Het boek bestaat uit 7 delen, ieder met een eigen hoofdstukindeling.

Beetje bij beetje leer je de hoofdpersoon kennen en zie je hem vechten voor zijn onmogelijke liefde. Terwijl hij de band met zijn grootvader vernieuwt ontdekt hij waarom zijn grootvader naar dit kleine dorpje is verhuisd.

Je stapt op de eerste bladzijde meteen middenin het verhaal. De hoofdpersoon is al in Bulgarije en staat op het punt zijn grootvader te weerzien. Je moet de achterflap gelezen hebben om te weten wat vooraf is gegaan. Dit gebeurt op meerdere plekken in het boek. Miroslav Penkov begint soms zomaar een nieuwe vertelling, en pas later merk je hoe dit in het verhaal past. Het is een aparte manier om heden en verleden samen te voegen. Tussendoor komt er nog een stukje geschiedenis, folklore en legendes aan bod, wat het in eerste instantie verwarrend maakt. Zoals Miroslav zelf ook aangeeft in zijn dankwoord, is hiervan een gedeelte fictie, zodat je uiteindelijk niet weet wat wel en niet waar is.

Dit maakt eigenlijk ook niet uit, want als je het boek uit hebt, blijkt alles zo mooi bij elkaar te komen en in elkaar te passen, dat je dit voor lief neemt.

Heden, verleden, verschillende verhaallijnen, alles loopt door elkaar. Onderwerpen die schijnbaar niets met elkaar te maken hebben, blijken uiteindelijk naadloos bij elkaar te passen. Een boek dat je geconcentreerd moet lezen, anders loop je het risico de verhaallijn kwijt te raken.

De manier waarop uiteindelijk heden en verleden, samen met de legendes en historie, samenkomen, maken dit een heel mooi en prettig boek om te lezen. Juist door het gebruik van deze combinatie ademt het hele boek een sfeer van magie. De beschrijvingen nemen je mee naar het Bulgarije uit het verleden en het heden waardoor je een mooie reis maakt, samen met de hoofdpersoon.

Ooievaarsberg is soms vreemd en vraagt wat geduld. Het is niet hapklaar maar precies daarom loont het ook de moeite om het je eigen te maken.

Het hele verhaal van Ooievaarsberg komt op een mooie manier samen, maar omdat het niet op elk moment even makkelijk leest en je moeite moet doen om erin te blijven, krijgt het boek van mij 3 hartjes.

Recensie: Ooievaarsberg - Miroslav Penkov

Ooievaarsberg

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Een jonge Bulgaarse migrant keert vanuit Amerika terug naar zijn geboorteland om op zoek te gaan naar zijn grootvader. Drie jaar eerder verbrak de grootvader plotseling elke vorm van contact met zijn familie. De jongen trekt naar het Strandjagebergte, op de grens tussen Bulgarije en Turkije. Een mysterieuze plek, waar zwarte ooievaars nesten bouwen in oude eikenbomen en waar elk voorjaar mannen en vrouwen, bezeten door christelijke heiligen, blootsvoets op kolen dansen. In deze bergen vindt de jongen zijn grootvader en wordt hij verliefd op een onbereikbaar moslimmeisje. Lang verzwegen gebeurtenissen komen aan het licht en oude conflicten worden nieuw leven ingeblazen.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen