• onze waardering

Recensie: Snel, gezond en lekker RECENSIE

Recensie: Snel, gezond en lekker - Sue Quinn

Het boek Snel, gezond en lekker bevat 160 gerechten met vijf ingrediënten en is gebaseerd op een drie-stappen-aanpak: 1. de juiste ingrediënten, 2. Organisatie en 3. Een kwestie van gewoonte. Dit komt er op neer dat je een aantal basis-ingrediënten het beste standaard in huis kan hebben en dat je alle benodigde ingrediënten klaar moet zetten voor je begint. Wanneer je dat gedaan hebt kan je alle gerechten binnen 10 minuten op tafel hebben staan.

Maar ik begin met de titel: Snel, gezond en lekker. De oorspronkelijke Engelstalige titel is Cook fast, eat well. Al staat in de Nederlandse editie de Franstalige titel Vite fait, bien fait als oorspronkelijke titel aangegeven. Feit is dat in beide titels het woord 'gezond' niet voorkomt. Waarmee ik niet wil zeggen dat het ongezonde recepten zijn. De meeste bevatten voldoende groenten en fruit. Maar een briochebroodje met chocoladepasta, kristalsuiker en roomboter zou ik niet gezond willen noemen. Wel lekker!

Het eerste hoofdstuk van Snel, gezond en lekker van Sue Quinn gaat over share food & finger food. Daarin staan gerechten als gekaramelliseerde pompoenpitten, popcorn met parmezaan en boerenkoolchips. Klinkt leuk, maar het zijn nauwelijks recepten te noemen en ik vrees dat een dag later weer een bakje pinda's op tafel staat. In hetzelfde hoofdstuk ook nog 'van tortilla's gemaakte chips met knoflook'. Dat lijkt me dan wel leuk om uit te proberen. Waarschijnlijk een kwestie van smaak. De variaties op bruschetta en boterhammen zijn de moeite waard.

Hoofdstuk 2 gaat over soepen en salades. Hierin wordt één van de geheimen van het klaar-binnen-tien-minuten-principe duidelijk: Gebruik een waterkoker om het water aan de kook te brengen. Dat is sneller dan een fornuis. De soepen zien er leuk en smakelijk uit en zullen als voorgerecht zeker niet misstaan.

Zelf maakte ik uit dit hoofdstuk de witlofsalade met spekjes. Ik at het als lunch en was er zeker over te spreken. Vooral het gerookt spek, afgeblust met rode wijnazijn houd ik er in voor salades.

In hoofdstuk 3 ”Pasta en ravioli” wordt nog een aspect van het klaar-binnen-tien-minuten-principe duidelijk: gebruik verse pasta. Die heeft immers maar een kooktijd van 2-4 minuten, in tegenstelling tot gedroogde pasta die 10-12 minuten nodig heeft. In dit hoofdstuk staan veel klassiekers maar dat wijd ik meer aan de Italiaanse keuken die al eeuwenlang is opgebouwd rondom de principes van dit boek.

Vooral bij hoofdstuk 4 “vlees, gevogelte en vis” vroeg ik me af of dit volledige maaltijden zijn. Toegegeven ze zijn allemaal binnen 10 minuten te maken, maar heb ik gegeten aan een kabeljauwfilet met tuinkruiden en crème fraîche? Daar mag toch wat rijst of aardappelpuree bij? Probleem is dat dit langer duurt dan 10 minuten, denk ik dan.

Ik maakte uit dit hoofdstuk de gekaramelliseerde rundersteak. Daarvoor heb ik onder andere 250 gram 'afgehaalde' sperziebonen nodig. Een wat verouderd begrip. Sperziebonen worden tegenwoordig immers zodanig gekweekt dat het verwijderen (afhalen) van de taaie draden niet meer nodig is. Slechts de puntjes er af is voldoende. Sperziebonen 3 minuten roerbakken is overigens niet voldoende om ze gaar te krijgen. Verder was het lekker al blijf ik de opgelegde beperkingen van 5 ingrediënten binnen 10 minuten wat jammer vinden. Een gefruit uitje en een teentje knoflook zouden hier echt meerwaarde hebben gehad.

Het laatste hoofdstuk bevat desserts. Hier wordt soms de koel-/vriestijd bovenop de 10 minuten gedaan. Terecht! Ben je niet iemand die na het eten nog graag in de keuken staat voor een uitgebreid dessert dan vind je hier ongetwijfeld een lekker en eenvoudig nagerechtje.

Toen ik Snel, gezond & Lekker van Sue Quinn voor het eerst in handen kreeg vroeg ik me af wat ik er mee moest maar eenmaal in gebruik kwam ik tot de ontdekking dat het nuttig kan zijn voor mensen die (soms) alleen eten en voor studenten. Of wanneer je geen geboren keukenprinses bent maar wel regelmatig met verse producten wilt koken voor je gezin of voor vrienden maar niet te lang in de keuken wilt staan.

Recensie: Snel, gezond en lekker - Sue Quinn

Snel, gezond en lekker

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  In Snel, gezond & lekker vind je 160 eenvoudige en in korte tijd te bereiden recepten.Het succes zit in de drie stappen aanpak: 1. Goede ingrediënten: ontdek welke basisingrediënten je in huis moet hebben om snel te kunnen koken, met behoud van kwaliteit en smaak.2. Organisatie: zet de benodigde ingrediënten alvast klaar, volg daarna de volgorde van het recept, en maak meerdere onderdelen van je maaltijd tegelijkertijd klaar. 3. Snelheid door gewoonte: alle recepten kosten slechts tien minuten of nog minder tijd om te maken. Als je eenmaal op deze manier hebt leren koken, gaat dat steeds gemakkelijker.Snel te leren en snel te maken!

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Deze films en series verschijnen in februari op Netflix

 • Hoe je in één klap 101 miljoen volgers verliest - Frederick Deloddere

 • Jacht om Middernacht - Benjamin Read & Laura Trinder

 • Gloriedagen - Corina Bomann

 • Reserve - Harry hertog van Sussex

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen