• onze waardering

Recensie: Markswoman RECENSIE

Recensie: Markswoman – Rati Mehrotra

Markswoman is het debuut van de in India geboren en getogen Rati Mehrotra. Mehrotra woont en werkt tegenwoordig in Toronto, Canada, maar haar Indiase roots kun je wel teruglezen in het boek. Ik heb het boek in het Engels gelezen en dat was heel goed te doen. Vaak hebben fantasy/science fiction boeken een hele eigen woordenschat of zelfs taal en dat is in het Engels niet altijd makkelijk, maar daar heb je bij Markswoman geen last van.

Kyra is de jongste ‘markswoman', oftewel krijgsvrouw, in de Orde van Kali. De elite krijgers zijn allen vrouwen en ze krijgen een training in vechten en magie. Hiervoor moeten ze wel breken met hun families en hun verleden. Ze hebben gezworen de orde en vrede te bewaren in het land Asiana. Asiana is een land bezet door een aantal stammen die altijd wel wat met elkaar hebben, maar onder het gezag van de Orde van Kali in betrekkelijke rust naast elkaar leven. Als echter Tamsyn, een tovenares oftewel de meesteres van de mentale krachten, door moord en misleiding de macht grijpt, is het voor Kyra niet langer mogelijk haar verleden te negeren. Kyra is er van overtuigd, dat Tamsyn en haar aanhangers haar familie vermoord heeft en Kyra zint op wraak.

Kyra moet vluchten en ze gaat door een oud portaal, een vergeten overblijfsel van het verleden en komt terecht in een woestenij, de duinen van Khur. Daar leert ze Rusten kennen, een marksman van de Orde van Khur, die alleen uit mannen bestaat. Rustan is totaal gedesillusioneerd, maar een meester met het magische zwaard.

Het verhaal van Rati Mehrotra's Markswoman, is niet echt uniek en het is wederom de oude strijd tussen goed en kwaad, twijfel aan eden die gezworen zijn en verboden liefde. Niets nieuws daar. Het is echter wel een verhaal met een leuke verrassende inbreng van wat oude Indiase elementen en dat maakt het weer apart. De godin Kali is de godin van Vernietiging en dat vind je terug in de beschrijving over de Orde van Kali.

Rati Mehrotra brengt ook wat morele kwesties aan de orde. Hoeveel is een onschuldig mensenleven waard? Waarom blindelings gehoorzamen aan een Orde als zij zulke dingen als moord aan je opleggen? De grens tussen gerechtigheid en wraak is erg dun. Hoe verder je leest, hoe meer het verhaal je te pakken krijgt. Zoals vaak gebruikelijk is in dit genre is Markswoman deel 1 van wat waarschijnlijk een trilogie gaat worden. Ik ben dan ook toch wel nieuwsgierig naar de vervolgen van dit deel. Het boek leest namelijk ook lekker vlot weg. 

Rati Mehrotra’s schrijfstijl is prettig leesbaar. Geen ellenlange beschrijvingen, maar vlotte dialogen. De gebeurtenissen vertellen het verhaal en de voorgeschiedenis maakt Mehrotra duidelijk in korte pakkende tussenstukjes, die het verhaal gelukkig niet vertragen. Tijdens de dialogen, maakt ze ook de gedachten van de personages duidelijk, zodat je gelijk bij bent. Het werkt eraan mee dat haar personages je toch direct aantrekken en je nieuwsgierig wordt naar hun wel en wee in de toekomst.

Kortom een leuke vlotte nieuwe fantasie reeks. Misschien niet echt uniek maar wel met een heel eigen stijl en lekker leesbaar. Ik ben in ieder geval benieuwd naar de vervolgen. Ik geef Rati Mehrotra's Markswoman 4 hartjes.

Recensie: Markswoman – Rati Mehrotra

Markswoman

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  An order of magical-knife wielding female assassins brings both peace and chaos to their post-apocalyptic world in this bewitching blend of science fiction and epic fantasy-the first entry in a debut duology that displays the inventiveness of the works of Sarah Beth Durst and Marie Lu. Kyra is the youngest Markswoman in the Order of Kali, one of a handful of sisterhoods of highly trained elite warriors. Armed with blades whose metal is imbued with magic and guided by a strict code of conduct, the Orders are sworn to keep the peace and protect the people of Asiana. Kyra has pledged to do so-yet she secretly harbors a fierce desire to avenge her murdered family. When Tamsyn, the powerful and dangerous Mistress of Mental Arts, assumes control of the Order, Kyra is forced on the run. She is certain that Tamsyn committed murder in a twisted bid for power, but she has no proof. Kyra escapes through one of the strange Transport Hubs that are the remnants of Asiana's long-lost past and finds herself in the unforgiving wilderness of a desert that is home to the Order of Khur, the only Order composed of men. Among them is Rustan, a disillusioned Marksman whose skill with a blade is unmatched. He understands the desperation of Kyra's quest to prove Tamsyn's guilt, and as the two grow closer, training daily on the windswept dunes of Khur, both begin to question their commitment to their Orders. But what they don't yet realize is that the line between justice and vengeance is thin . . . as thin as the blade of a knife.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: nieuwe recensenten

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Ule

 • Recensie: #Selfie

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen