• onze waardering

Recensie: Vraag jezelf vrij RECENSIE

Recensie: Vraag jezelf vrij - Byron Katie

Het klinkt zo mooi: vier vragen die je jezelf stelt om je hoofd en hart open te stellen. Al je zorgen zullen verdwijnen en boosheid bestaat niet. Dat wil iedereen wel! In het boek Vraag jezelf vrij legt Byron Katie uit hoe haar methode: The Work werkt. Ondanks dat het zo mooi klinkt, is het boek vooral saai.

De cover is heel rustig vormgegeven door gebruik te maken van pastelkleuren. Je krijgt gelijk het gevoel dat ying en yang in evenwicht zijn, zoals de Chinese dat zeggen. In het begin van het boek moet je je door zeventwintig pagina’s aan geschiedenis over Byron’s methode, The Work, heen werken. Dit is over het algemeen vrij saai en nodigt niet uit om het boek verder te lezen. In deze pagina’s legt ze haar theorie uit; in totaal vier vragen.

De vier vragen: Is het waar?, Kun je absoluut zeker weten dat het waar is?, Hoe reageer je, wat gebeurt er wanneer je die gedachte gelooft? en Wie zou je zijn zonder die gedachten? moeten antwoord geven op de vraag of je irritatie of boosheid terecht is. Ondanks dat dit mooi klinkt kan je de eerste vraag: Is het waar? al niet beantwoorden. Een situatie maak jij anders mee dan ik. Je kan daardoor nooit zeker weten of het waar is of niet: de waarheid is subjectief.

De verschillende voorbeelden in Vraag jezelf vrij geven wel een illustratie over hoe je de methode kan gebruiken op feiten, zoals: de marketingcijfers zijn gedaald. Hier kan je boos, verdrietig of blij over zijn, maar het blijft een feit dat de marketingcijfers zijn gedaald. In dit soort gevallen is The Work methode een uitkomst: je kan niks aan de feiten veranderen dus die opgekropte gevoelens kun je beter weggooien. De voorbeelden die gaan over meningsverschillen en relaties geven de kwetsbaarheid van The Work methode aan. Volgens jou is het namelijk zo gebeurd, oftewel: jouw waarheid. Als ze dan een andere betrokkenen over het betreffende voorbeeld vraagt is die waarheid weer anders.

Om door dit boek heen te komen moet je wel heel veel interesse hebben in het onderwerp want de zinnen zijn wollig en de tekst langdradig. Op dat gebied is het boek dan ook absoluut geen aanrader.

Voor feiten is de methode van Byron Katie een uitkomst voor iedereen die te lang blijft hangen in zijn frustratie, als het gaat om meningsverschillen en conflicten in een relatie is het boek geen aanrader. Je kan het beter uitpraten en elkaar proberen te begrijpen.

Vraag jezelf vrij van Byron Katie krijgt van mij twee hartjes.

Recensie: Vraag jezelf vrij - Byron Katie

Vraag jezelf vrij

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Byron Katie is de grondlegger van The Work, een methode om negatieve gedachten op te sporen en te onderzoeken. In Vraag jezelf vrij laat zij zien dat emoties zoals verdriet, boosheid en ontevredenheid worden veroorzaakt door het feit dat we onze negatieve gedachten geloven.
    Door jezelf vier belangrijke vragen te stellen leer je dat onze gedachten niet altijd ons leven hoeven te bepalen. Op die manier verliezen negatieve gedachten hun macht. Wanneer we accepteren dat onze gedachten niet de waarheid verkondigen, is het makkelijker om er afstand van te nemen. Pas dan kunnen we met mildheid kijken naar anderen en naar onszelf.
    Bevrijd je van destructieve en onware gedachten, stel je hoofd en hart open en word gelukkig.
     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen