• onze waardering

Recensie: Stromboli RECENSIE

Recensie: Stromboli – Saskia Noort

Saskia Noort, bekend van boeken als De Eetclub, Huidpijn en Nieuwe Buren, heeft een nieuwe titel op haar naam staan: Stromboli.

Het echtpaar Sara Zomer en Karel van Bohemen lijken het perfecte huwelijk te hebben. Beiden schrijven ze wekelijks columns, waarin ze hun gezinsleven onder de loep nemen. Maar niet alles is wat het lijkt. Het overmatige drankgebruik en de rookverslaving van Karel doen hun relatie geen goed. Jarenlange irritaties hopen zich op bij Sara, tot een gewelddadige uitbarsting van Karel bij haar de emmer doet overlopen. Ze besluit voor zichzelf te kiezen en komt er alleen voor te staan. Om weer grip te krijgen op haar leven besluit ze een retraite op het Italiaanse eiland Stromboli te boeken. Een ervaring die wel erg diep in haar verleden graaft…

Eén probleem staat centraal in dit boek; seksueel misbruik. Bij het eerste hoofdstuk val je al meteen met je neus in de boter. Een verkrachtingsscène als opening dat tot in het kleinste detail beschreven wordt. Na dit eerste hoofdstuk begint eigenlijk pas echt het verhaal. Verder in het boek wordt pas duidelijk waar dit eerste hoofdstuk voor dient. De schrijfstijl van Noort laat niets aan de verbeelding over, dat is wel iets waar je van moet houden. Hierdoor kan je je wel erg goed identificeren met de situatie. Je begint ook zelf een mening te vormen over bepaalde issues en bedenkt hoe jij hier mee om zou gaan. Naast het feit dat haar schrijfstijl erg beeldend is, houdt Noort ook de vaart in het verhaal door scènes elkaar snel op te laten volgen. Stromboli is wel een boek waarbij je soms kan voorspellen hoe het verhaal zal verlopen. Dit komt voornamelijk door een paar clichés die beschreven worden. Voorbeeld: “Karel beseft zich pas wat hij had, toen Sara al weg was.”  

Vooral het personage van Sara wordt uitvoerig uitgewerkt in dit boek. De karakters van de andere personen blijven erg oppervlakkig. Vooral een diepere uitwerking van Karel zou een toegevoegde waarde hebben voor het verhaal. Ook worden bepaalde zaken besproken, maar nooit volledig uitgewerkt. Zo ben je als lezer benieuwd wat er met Sara’s seksmaatje gebeurt, nadat Karel haar overspel ontdekt.

Op een paar clichés na heeft Stromboli wel een verrassend einde. Na een lange zoektocht naar zichzelf sluit Sara haar verhaal af met een geschreven stuk. Als lezer ben je blij voor Sara dat zij een stuk zelfvertrouwen gevonden heeft en openlijk durft te praten over dit schrijnende onderwerp. Het personage zelf heeft een duidelijke persoonlijke ontwikkeling doorgemaakt. Met dit slot maakt Noort de boodschap achter haar verhaal duidelijk. ‘’Ik zal het licht blijven schijnen op alle vooroordelen omtrent seksueel geweld totdat op een dag de slachtoffers zonder schaamte en zelfhaat naar de politie durven gaan, en we allemaal zo stoer zijn om te vragen om seks, in plaats van ons af te laten troggelen met fysieke kracht. Want zolang we de vrouw als verantwoordelijk zien voor de lusten van de man, zal seksueel geweld bestaan.’’

Stromboli is een psychologisch getinte roman die lekker vlot wegleest, maar af en toe nog wat diepgang mist.

Recensie: Stromboli – Saskia Noort

Stromboli

  • Auteur:

    Saskia Noort
  • Verschenen:

    20 april 2018
  • Uitgave:

    ISBN 9789048833993
    Uitgever Lebowski
    256 pagina's
  • Uitgever:

    Lebowski
  • Genre:

    Roman
  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (3 stemmen)
  • Omschrijving:

    Honderdduizenden lezers genieten dagelijks van de column van het schrijversechtpaar Sara en Karel, waarin ze ogenschijnlijk openhartig verslag doen van hun gezinsleven. Maar achter de façade van hun bohemienbestaan, ettert al jaren een dagelijks leven vol afgunst, wrok en zelfs geweld. Na weer een nachtelijke uitbarsting is het genoeg: Sara besluit Karel te verlaten.

    Al snel komt Sara alleen te staan - niemand wil nog iets met haar te maken hebben. Om haar leven weer op het juiste spoor te zetten boekt ze een retraite op het idyllische Italiaanse vulkaaneiland Stromboli. Onder leiding van een wereldvermaarde goeroe geeft ze zich met een bont gezelschap lotgenoten over aan rollenspellen en oefeningen die steeds een stapje verder gaan.

    Wat een nieuwe start had moeten worden, mondt uit in een afdaling naar regionen van haar verleden die ze het liefst verborgen had gehouden.

     

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen