• onze waardering

Recensie: Het verdriet van Wilhelmina RECENSIE

Recensie: Het verdriet van Wilhelmina – Tomas Ross

Het verdriet van Wilhelmina speelt zich af in Nederland, Engeland en Nederlands-Indië in de jaren veertig, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. In 1949, als Soekarno en zijn nationalisten de onafhankelijke Republiek Indonesia hebben uitgeroepen, keert Arnie Springer terug naar Java om op zoek te gaan naar Anke de Bruyn (zijn oude jeugdliefde). Zij heeft gehoord dat haar broer niet met zijn vliegtuigje neergestort is tijdens de oorlog, maar dat hij nog leeft en gaat op zoek naar hem. Zij is echter niet de enige die hem zoekt, hij is namelijk doelbewust neergehaald en niemand mag erachter komen waarom...

Tomas Ross schrijft al meer dan dertig jaar historische thrillers en heeft aan verschillende bekroonde films en series meegewerkt. Het verdriet van Wilhelmina kan aan zijn lange bibliografie worden toegevoegd en heeft alle ingrediënten voor een spannend misdaad/oorlogsverhaal ware het niet dat Ross zijn schrijfstijl vermoeiend is om te lezen.
Buiten het feit dat hij vaak lange zinnen met bijzinnen gebruikt, schrijft hij erg uitgebreid. Hiermee bedoel ik dat Ross dingen erg gedetailleerd en soms zelfs misschien overbodig uitlegt en beschrijft. Dit zorgt ervoor dat je niet lekker door kunt lezen en soms verzand en afgeleid raakt door details en denkt 'waar ging het nu eigenlijk over?' of 'hoe kwamen we hierop?'. Soms met als gevolg dat je weer een stuk terug moet gaan lezen of dat je toevallig net een detail, dat wel van belang was, gemist hebt.


Daarnaast zijn er erg veel verschillende personen in het boek die ieder op hun eigen manier een belangrijke schakel in het verhaal vormen. Maar ook hierbij is het iedere keer weer bedenken wie nu ook alweer wie was en wat dan de verschillende relaties zijn. Een bijkomend nadeel zijn dan nog de Indische namen en termen die gebruikt worden.

Al deze dingen zorgen ervoor dat Het verdriet van Wilhelmina wat mij betreft niet echt tot zijn recht komt. De essentie van het verhaal, namelijk een complot van Wilhelmina en Churchill, is intrigerend en spannend maar pas aan het einde van het verhaal krijg je pas een klein beetje het gevoel dat je benieuwd bent wat er gaat gebeuren. Helaas heb je je, om hier te geraken, eerst al door zo'n tweehonderdvijftig pagina's moeten worstelen. Twee hartjes voor de essentie van het verhaal.

Recensie: Het verdriet van Wilhelmina – Tomas Ross

Het verdriet van Wilhelmina

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Eind november 1941. Na de Duitse opmars in Europa is de angst groot dat Nederlands-Indië zal worden aangevallen door Japan. In Engeland krijgt koningin Wilhelmina op haar landgoed Stubbings House bezoek van de Britse premier Winston Churchill. Hij stelt haar voor een onverwacht en verschrikkelijk dilemma. Tot haar wanhoop zal Wilhelmina moeten instemmen met zijn geheime verzoek, waardoor de oorlog een totaal andere wending zal krijgen.

    Acht jaar later: Nederland vecht een eigen oorlog in Nederlands-Indië, waar de nationalisten van Soekarno de onafhankelijke Republik Indonesia hebben uitgeroepen. Voormalig inlichtingenofficier Arnie Springer hoort dat zijn oude liefde op Java is verdwenen nadat ze samen werd gezien met de beruchte Nederlandse deserteur Poncke Princen. Hoewel Arnie na de gruwelen van de jappenkampen gezworen heeft nooit terug te gaan, vliegt hij in april 1948 naar Batavia. In de tropische hitte onderneemt hij een levensgevaarlijke zoektocht, en belandt in een mijnenveld van intriges waarin alles verband lijkt te houden met het pact van Wilhelmina en Churchill in Stubbings House.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen