• onze waardering

Recensie: Wie weet RECENSIE

Recensie: Wie weet – Jannah Loontjens

Wie weet is het verhaal van een gezelschap van mensen, die bij elkaar zijn de dag voor de protestmars voor de aanslag op Charlie Hebdo. Allemaal hebben ze een andere achtergrond, bepaalde gevoelens en gedachten bij de aanslag. In Wie weet zien we deze avond en andere avonden vanuit ieders perspectief.

Zoals hierboven aangegeven, is Wie weet vanuit alle hoofdpersonages geschreven. De hoofdstukken zijn niet genummerd, maar worden aangeduid met de naam van de betreffende persoon. Jannah Loontjens heeft op een mooie manier de levens van verschillende mensen, allemaal met een andere achtergrond, aan elkaar verbonden. Ze komen samen, maar later gaan ze ieder terug naar hun dagelijkse leven, en daar zien we de manier waarop ze denken en omgaan met terreur.

Het is knap dat Jannah Loontjens politiek zo goed kan verwerken in het dagelijks leven. Ze laat zien dat situaties niet zo zwart wit zijn als mensen vaak denken. Discriminatie is een groot probleem, en wordt vanuit verschillende personages belicht. Een moslima kan tegen de aanslag zijn, meelopen in de protestmars, ondanks de manier waarop anderen haar zien. Anderen zijn makkelijker in het over een kam scheren van een bevolkingsgroep of geloofsovertuiging – ook dit komt aan bod.

Wel moet gezegd worden dat er dingen benadrukt worden, die niet belangrijk zijn voor het verhaal. Bepaalde achtergrondinformatie van personages word verteld, maar eigenlijk heeft dat geen betekenis voor de rest van het verhaal. Dit is goed om te doen in een boek met minder hoofdpersonen, omdat er dan diepgang in een personage komt. Maar met bijna tien personages die aan bod komen, is het niet nodig om hen helemaal uit te diepen met gebeurtenissen uit het verleden.

Ook worden in Wie weet seksuele spanning en activiteiten uitgebeeld. Omdat er zoveel karakters aan bod komen in een kort boek, is dit onnodig, en maakt het het boek eigenlijk een beetje ordinair.

Een interessant boek om te lezen, maar geen must-read. Jannah Loontjens heeft een interessante aanpak gebruikt voor haar boek, maar Wie weet is een beetje een onoverzichtelijk geheel geworden. Een prima boek om eenmalig te lezen, maar dat is het wel.

Recensie: Wie weet – Jannah Loontjens

Wie weet

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  'Wie weet' van Jannah Loontjens speelt in Amsterdam, op de avond voor de grote protestmars ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslag op Charlie Hebdo. Zes vrienden en familieleden dineren bij Paul in zijn chique huis. Het lijkt een vrolijk diner, maar ondertussen gaat het er hard aan toe; steken onder water, beschuldigingen en meningsverschillen domineren de gesprekken. Alle zeven worstelen ze met zorgen die deze tijd met zich meebrengt. Onder het sociale drama broeit de grotere wereldpolitiek. 'Wie weet' van Jannah Loontjens is een schitterende mozaïekroman waarin Jannah Loontjens onze samenleving een spiegel voorhoudt.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: #Selfie

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen