• onze waardering

Recensie: TLV RECENSIE

Recensie: TLV - Jigal Krant

Tel Aviv bruist. Nergens wordt het leven uitbundiger gevierd dan in de vrolijkste en tolerantste stad van het Midden-Oosten. Een culinair paradijs dat al op straat begint. Jigal Krant, culinair journalist en radiomaker, schuift zijn liefde voor Tel Aviv niet onder stoelen of banken.  In de inleiding van TLV vertelt hij hoe de stad de afgelopen 25 jaar is uitgegroeid tot een culinaire stad vol restaurants en eetkraampjes. Een combinatie van traditie en het gebrek aan traditie. Een smeltkroes van culturen met elk zijn eigen culinaire bagage.

De moderne Israëlische keuken kenmerkt zich door een aantal specifieke elementen. Hieronder vallen smaakmakers als techina, za’atar, soemak en silan. Maar ook groenten zijn essentieel. De keuken is simpel en puur en is in restaurants tot diep in de nacht open.

TLV is onderverdeeld in meerdere hoofdstukken, die ieder ook weer onderverdeeld zijn in verschillende onderwerpen. Het boek begint met een aantal smaakmakers, waarna de hoofdstukken ‘met je jatten’, ‘aan tafel’, ‘salatiem’ en ‘basisrecepten’ volgen. De keuken is enorm gevarieerd en je komt dan ook ontzettend veel heerlijk ogende recepten tegen. Voor een groot deel door Jigal Krant zelf bedacht. Van kaasstengels en pita ratatouille tot een snelle Israëlische salade en jodenhaas met aubergine en paprika . Genoeg inspiratie om een dag in de keuken door te brengen!

Alle recepten beginnen met een korte inleiding. Een stukje geschiedenis, persoonlijke ervaringen, interessante weetjes en ga zo maar door. Wat vooral opvalt zijn de vele prachtige en kleurrijke foto’s door het hele boek. Niet alleen van de recepten, maar ook mooie sfeerbeelden van de stad en haar inwoners. Zo krijg je spontaan zin om een stedentrip naar Tel Aviv te boeken! Een advies dat Jigal Krant eigenlijk ook geeft: bezoek Tel Aviv nu het nog de tofste stad van het Midden-Oosten is.

Om de smaak van het Midden-Oosten naar de eigen te keuken te halen heb ik gekozen voor twee typische gerechten: falafel en choemoes.

Falafel

Wie eet het tegenwoordig niet. Een (pita)broodje falafel is ook hier volop verkrijgbaar. Een heerlijke fastfoodsnack gemaakt van kikkererwten. Volgens de auteur is het enige lastige van falafel dat je de kikkererwten ruim van tevoren moet laten weken. Hij raadt aan een speciale falafeltang aan te schaffen omdat goed falafelbeslag net te vochtig is om balletjes van te kunnen draaien. En dat blijkt! Bij gebrek aan een tang, maar met 2 lepels aan de slag. Het gerecht  is voor 10 personen, dus dat heb ik gehalveerd.  Uit het falafelbeslag haal ik met gemak 20 balletjes. Voorzichtig in de frituur of de pan leggen en 4-5 minuten laten bakken. Serveren in een pitabroodje met een laagje techina en een beetje (Israëlische )salade. Heerlijk!

Choemoes

Dit gerecht bestaat uit slechts 4 ingrediënten plus wat water en zout. Makkelijk zou je denken. Maar toch luistert het maken van choemoes nauw volgens Jigal Krant. Je pureert de kikkererwten en voegt hierbij knoflook, techina en citroensap toe. Vervolgens voeg je net zo lang (kook)vocht toe totdat hij net iets dikker is dan wat het uiteindelijk moet worden. Wanneer hij met zout en citroensap perfect op smaak is gebracht, verdun je de puree tot de gewenste dikte. Goede Choemoes heeft volgens Krant genoeg aan een scheutje olijfolie, paprikapoeder en wat peterselie tijdens het serveren. Lekker voor op het brood of ’s avonds op een toastje.

TLV is meer dan alleen een kookboek. Het zijn de persoonlijke verhalen en ervaringen die het boek bijzonder maken. En hoewel Jigal Krant zijn liefde voor Tel Aviv niet verbergt, is hij ook zeker niet blind voor wat er in de rest van het land gebeurt. De ‘bubbel’ zoals Tel Aviv ook wel wordt genoemd, staat volgens hem onder druk. “Hoe progressief, tolerant en vrolijk de stad ook moge zijn, de rest van het land wordt met de dag nationalistischer, religieuzer en onverdraagzamer.” Het treurige toekomstbeeld baart hem grote zorgen, maar dat geeft des te meer reden om ten volle te genieten van Tel Aviv.

TLV is een kookboek, reisgids en leesboek ineen. Een prachtige inspiratiebron met een overdaad aan heerlijke recepten. Een bijzonder boek met persoonlijke verhalen dat je een kijkje geeft in het culinaire leven in het Midden-Oosten!

Recensie: TLV - Jigal Krant

TLV

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Eten we nou in een discotheek, of dansen we in een restaurant?!' vroeg mijn Nederlandse tafelgenoot zich verwonderd af, terwijl een in minirok gestoken schone stond te swingen boven zijn dampende lamsshoarma. Het was zijn eerste kennismaking met het nachtleven van Tel Aviv, waar alle vormen van vermaak naadloos in elkaar overvloeien.

  Nergens wordt het leven uitbundiger gevierd dan in Tel Aviv, de vrolijkste en tolerantste stad van het Midden-Oosten. De kuststad is het paradijs op aarde: het hele jaar door geweldig weer, prachtige stranden, toonaangevende musea, unieke architectuur en een florerende economie. De inwoners zijn knap, jong, creatief, en stralen een tomeloze levenslust uit.

  Nergens eet je beter dan in Tel Aviv. Dat begint al op straat, met onovertroffen fastfood als choemoes, falafel, sjaksjoeka en sabich. In de laagdrempelige restaurants maken chefs dankbaar gebruik van de rijke eettradities van de immigrantenbevolking en de Arabische buren. Het resultaat is een inventieve fusion-keuken zonder regels en taboes.

  TLV is een culinaire liefdesverklaring van Jigal Krant aan zijn tweede thuis in meer dan 100 recepten en verhalen. Geschreven met vlotte pen en een gezonde dosis humor. De toegankelijke gerechten zijn dankzij hun originele bereidingen en onalledaagse ingrediënten allemaal nét even anders. Denk: paarse tabouleh, visshoarma, ratatouille in een pita, bietencarpaccio, gegrilde avocado en risotto van freekeh. TLV is een kookboek, leesboek en reisboek ineen. Dankzij de aanstekelijke foto's wil de lezer nog maar één ding: zo snel mogelijk een ticket boeken naar TLV.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Recensie: De Jacht - Will Dean

 • Herkomst - Saša Stanišic

 • Het grote voorleesboek over verdwenen sokken - Justyna Bednarek 

 • Moon Tiger - Penelope Lively

 • Dit weten we over Jurassic World 3: Dominion

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen