• onze waardering

Recensie: Zwart RECENSIE

Recensie: Zwart – Vamba Sherif en Ebissé Rouw

Het is onze verwachting én onze hoop dat door deze bundel het Nederlandstalig literaire landschap voorgoed zal veranderen.” Dat schrijven samenstellers Vamba Sherif en Ebissé Rouw in de inleiding van Zwart. In deze bundel verhalen brengen zij auteurs samen die wonen in Nederland en Vlaanderen, en allemaal hun wortels hebben in Sub-Sahara Afrika. Sommigen zijn hier gekomen als asielzoeker of student, anderen zijn kind van Afrikaanse ouders. Wat ze gemeen hebben, schrijven Sherif en Rouw, is dat er binnen het Nederlandse taalgebied nog te weinig geluisterd wordt naar hun geluid. Met Zwart maken ze daarmee een aardig begin.

De fictie en non-fictie verhalen in de bundel zijn enorm divers en veelal kort, wat het boek makkelijk doorbladerbaar maakt. Het ene moment word je deelgenoot van de jeugdherinneringen van Nozizwe Dube over het leren van Nederlands. Vervolgens mijmert Hélène Chistelle Munganyende over een Nederlandse editie van Afropunk. En daarna lees je voor het fictieve korte verhaal Flamboyante bomen van Sherif. Het is soms even schakelen. Zowel de fictie als de non-fictie is veelal geschreven in de ik-persoon en zo voelen veel van de bijdrages als beschrijvingen van persoonlijke ervaringen – ondanks de genreaanduidingen in de inhoudsopgave.

Maar dat persoonlijke geluid is wel meteen de kracht van Zwart. De lezer wordt meegenomen in ervaringen van de auteurs, die zich Nederlander (of Vlaming) voelen, maar tegelijkertijd een spanning ervaren met hun ándere culturele achtergrond. Hoe het voelt als je een reis in een overvolle trein zonder dat er iemand naast je komt zitten, zoals Kiza Magendane ‘negrofobie’ verwoordt. Hoe Olivia U. Rutazibwa op haar eerste werkdag als onderzoeksassistent verwelkomd werd als de schoonmaakster. Of hoe, na een val op het schoolplein, de klasgenootjes van Dalilla Hermans met interesse keken naar haar wit-geschaafde huid.

Persoonlijk wordt het ook voor de lezer, bijvoorbeeld als wordt stilgestaan bij taalgebruik en de nuances in onze taal. Denk hierbij aan de aanduiding ‘wit’ of ‘blank’. En wat zeg je eigenlijk als je het over een ‘halfbloedje’ hebt – en vooral: hoe komt dit over? Met Zwart mengen Sherif en Rouw zich dan ook duidelijk in de actuele discussie over racisme in Nederland. Ze geven de jonge auteurs in hun bundel een podium om hun stem te laten horen. Een geluid dat soms nog wat moet rijpen, maar dat ook nu al maakt dat je als lezer een stukje bewustwording opdoet – en dat nieuwsgierig maakt naar het vervolg.

Zwart – Vamba Sherif en Ebissé Rouw

Zwart

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Zou je in pakweg 1967 een willekeurige bloemlezing hebben samengesteld van de Nederlandse en Vlaamse schrijvers du moment, dan had dat boek voor 99% uit witte auteurs bestaan. Vijftig jaar later is dat heel anders: grote groepen Afrikanen hebben zich gevestigd op andere continenten en de literatuur van hun nieuwe woonplaats een ander gezicht gegeven. Wereldburgers als Teju Cole, Taiye Selasi en Chimamanda Ngozi Adichie afficheren zichzelf zo nu en dan als Afropolitan – maar zij die in Europa zijn neergestreken noemen zichzelf steeds vaker Afropeanen.
    Ook in de Lage Landen drukken Afro-Europese schrijvers een steeds sterker stempel op de literatuur. Hoe zeer de in Zwart opgenomen auteurs ook van elkaar verschillen, qua thuisland, qua cultuur, qua taal, ze hebben met elkaar gemeen dat ze het continent van hun (voor)ouders hebben moeten verlaten en dat hun identiteit hybride is. Dat maakt de verhalen – fictie én non-fictie – van deze schrijvers gelaagd, grenzeloos en uitermate urgent. De bijdragen in deze bundel zijn vrijgevochten, geëngageerd en geestig, net als de schrijvers, en tonen eens en voor altijd dat zwartzijn veel meer is dan alleen kleur. Met bijdragen van onder anderen Yasmine Allas, Olave Basabose, Heleen Debeuckelaere, Nozizwe Dube, Clarice Gargard, Sabrine Ingabire, Kiza Magendane, Ahmad Al Malik, Alphonse Muambi, Hélène Christelle Munganyende, Melat G. Nigussie, Chika Unigwe, Seada Nourhussen, Anousha Nzume, Vamba Sherif, Babah Tarawally en Alberto Zita

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen