• onze waardering

Recensie: Oscar Cook buitengewoon zonderlinge gebeurtenissen RECENSIE

Recensie: Oscar Cook, buitengewoon zonderlinge gebeurtenissen – Vera Van Renterghem

Oscar Cook is een dertienjarige jongen en woont in een bejaardentehuis. Samen met zijn vriendin Stiene heeft hij vriendschap gesloten met de oudjes. Als Oscar en Stiene het mysterie rondom een eeuwenoude vloek onderzoeken, komen ze door magie in het jaar 1420 terecht, in Beijing. Daar wacht hen een spannend avontuur…

Oscar Cook, Buitengewoon zonderlinge gebeurtenissen is het laatste deel in deze trilogie van Vera van Renterghem. Oscar woont samen met zijn vader in bejaardentehuis ‘Het Kraaienest’. Zijn vader is daar de manager. Oscar heeft daar in eerste instantie ontzettend aan moeten wennen, maar ondertussen kunnen hij en zijn vriendin Stiene het prima vinden met de bejaarde bewoners en zijn ze zelfs met hen bevriend geraakt. Samen met hen valt er altijd wat te beleven.

Zo heeft één van de oudere bewoners, Karel, bijvoorbeeld een magisch voorwerp, genaamd een fetisj, waarmee Oscar en Stiene door de tijd kunnen reizen.

De moeder van Oscar is vier jaar eerder onder mysterieuze omstandigheden overleden; iets waar Oscar nog veel vragen over heeft. Hij krijgt regelmatig flashbacks naar de gebeurtenissen die zich afspeelden terwijl hij in een kast opgesloten zat en door het sleutelgat een deel kon zien van wat er in de kamer daarbuiten gebeurde. Zijn deze herinneringen de sleutel naar de oplossing op de vraag wat er met zijn moeder gebeurd is? Oscar gaat langs bij een journalist die misschien meer weet.

Rond diezelfde tijd wordt Mai Lan, de Chinese kleindochter van één van de bewoners van het tehuis, vermist. Het was de bedoeling dat zij vanuit Beijing naar België zou komen, maar ze is spoorloos verdwenen. Elk jaar verdwijnen er dertienjarige meisjes uit Beijing en dit zou gerelateerd zijn aan een eeuwenoude vloek; de vloek van Ko Ai.

Om Mei Lan te redden, moeten Oscar en Stiene met de fetisj terug in de tijd naar het jaar 1420 om daar te voorkomen dat de vloek ooit in het leven wordt geroepen.

Daar wacht hen een spannend avontuur, waarmee Oscar Cook, Buitengewoon zonderlinge gebeurtenissen ontknoping geeft aan het geheel waar in de vorige twee boeken naar opgebouwd is.

Het is absoluut aan te raden om niet aan Oscar Cook, Buitengewoon zonderlinge gebeurtenissen te beginnen zonder eerst de eerdere twee delen (Oscar Cook, Buitengewone gebeurtenissen en Oscar Cook, Zonderlinge gebeurtenissen) te hebben gelezen, want er wordt veel verwezen naar deze voorgaande boeken.

De schrijfstijl in Oscar Cook, Buitengewoon zonderlinge gebeurtenissen is grotendeels helder, maar sommige woorden zullen misschien wel wat toegankelijk zijn voor de wat meer ervaren lezers binnen de doelgroep. Misschien komt dit door het gebruik van sommige typisch Vlaamse worden, maar echt storend is dit niet. Het verhaal spreekt ontzettend tot de verbeelding en vooral de details van de gedeelten die zich afspelen in Beijing zijn bijzonder mooi opgetekend. Als lezer waan je je bijna echt in het Beijing van 1420.

De Vlaamse schrijfster en historica Vera van Renthergem (1963) heeft met deze serie een verhaal geschreven dat veel jongeren zal weten te boeien. Tijdens dit avontuur kom je er als lezer achter, dat er binnenin elk verhaal weer een ander schuilt en hoe belangrijk vriendschap is.
Een leuke toevoeging voor fans van het verhaal is bovendien de speciale Facebookpagina van/over Oscar Cook, die wordt geschreven vanuit het oogpunt van de hoofdpersoon van Oscar Cook, Buitengewoon zonderlinge gebeurtenissen en de voorgaande delen.

Recensie: Oscar Cook, buitengewoon zonderlinge gebeurtenissen – Vera Van Renterghem

Oscar Cook: Buitengewoon zonderlinge gebeurtenissen

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Dit is geen doodgewoon verhaal van een dertienjarige jongen die in een bejaardenhuis woont en vriendschap sluit met tachtigjarigen. Nee, geloof me, er gebeuren vreemde dingen. Wat moet ik denken van een eeuwenoude vloek en het schoentje van Ko Ai, van blinde Chang en van het wrede volk in het Kachingebergte en hun jademijnen?
  Stiene en ik belanden in Beijing in het jaar 1420. Brengt dit ons dichter bijeen of drijft het ons verder uit elkaar? Durf ik de waarheid onder ogen te zien? Ook als die het geheim van mijn vader en moeder ontsluiert?
  In Oscar Cook: Buitengewoon zonderlinge gebeurtenissen kent de fantasierijke trilogie van de 13-jarige Oscar en zijn oude vrienden een spannende ontknoping.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Ollie de Viking - Adam Stower

 • Hart te huur – Diverse auteurs

 • Het Park – Magnus Weightman

 • De dochter die goed wilde doen - Corine Hartman

 • Sensation Island - Thysia Huisman

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen