• onze waardering

Recensie: De mooiste dag RECENSIE

Recensie: De mooiste dag – Stevo Akkerman

De dag waarop iemand bevalt van zijn kind wordt door veel mensen gezien als de mooiste dag van hun leven. Theresa heeft het echter zwaar tijdens de bevalling en zowel haar leven als die van haar kind staan op het spel. Als dan ook nog haar moeder vermist blijkt is ze ten einde raad.

Als je de cover bekijkt denk je dat het boek eerder over een poppenhuis gaat dan over een zwangerschap en het gezinsleven. De titel kan ook al zo veel beteken. Je moet daardoor echt de achterkant van het boek lezen wil je weten waar het verhaal over gaat. De titel is alleen niet prikkelend genoeg is om je daar voor uit te nodigen.

Het is me gelukt de eerste 103 bladzijde van De mooiste dag te lezen. Toen hield ik het niet meer vol. Het boek begint bij de bevalling van het kind van Theresa en Wilco, hetzelfde als waar het boek eindigt. Na de eerste zeer pijnlijke momenten voor Theresa gaat het verhaal verder in het verleden. Je komt te weten dat de zwangerschap niet gepland was, maar ook over de jeugd van Theresa, haar zus Floor, haar vader Jacob, haar man Wilco en haar moeder Agnes. Zelf vind ik dat het overkomt alsof de schrijver, Stevo Akkerman, de draad is kwijtgeraakt na pagina veertig. Het gaat dan over van alles en nog wat, zoals de vriendjes van Floor. Dit is echter niet relevant voor het verhaal en maakt het langdradig en saai.

Er zit wel een mooi puntje in het boek: Theresa ziet het helemaal niet zitten om moeder te worden. Dit geeft een mooi beeld weer, dat echt niet elke vrouw op het moederschap ziet zitten. Het is dan wel weer jammer dat hier niet meer aandacht aan besteed wordt, maar enkele bladzijdes. Dit had het verhaal veel meer diepgang gegeven.

De karakters van het verhaal zijn uitgebreid en je leert ze allemaal afzonderlijk kennen doordat ze allemaal vertellen vanuit hun eigen perspectief. Hierdoor bouw je een band op met iedereen in het verhaal en leer je gebeurtenissen uit verschillende oogpunten kennen.

De mooiste dag van Stevo Akkerman is misschien een leuk verhaal voor zwangere vrouwen, maar verder is het geen aanrader. Wel is het erg leuk dat moeder worden ook eens met frisse tegenzin bekeken wordt. Al denk ik dat Akkerman een kans gemist heeft door er niet dieper op in te gaan. De karakters zijn uitvoerig waardoor ze zowel herkenbaar zijn als dat ze hier en daar te veel de detail in gaan.

De mooiste dag van Stevo Akkerman krijgt van mij één hartje.

Recensie: De mooiste dag – Stevo Akkerman

De mooiste dag

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Als Therese in het ziekenhuis ligt om te bevallen van haar eerste kind, is het erop of eronder. Niet alleen voor haar en haar kind, maar ook voor de mensen die op de gang staan te wachten: haar man, haar vader en haar zus – het zwarte schaap van de familie. Alleen Agnes, Thereses moeder, is onvindbaar.
  Maandenlang heeft ze haar dochter overladen met liefde en cadeaus, om vast te houden wat onvermijdelijk verloren zou gaan. Waarom is ze juist nu afwezig? En is ze, na alles wat gebeurd is, nog welkom bij degenen die ze meer liefheeft dan wie ook?

   

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • Gezocht: nieuwe recensenten

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Ule

 • Gezocht: gast-recensenten voor Het lied van de wolken

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen