• onze waardering

Recensie: Voor het vergeten RECENSIE

Recensie: Voor het vergeten - Peter van Helst

Peter van Helst is een Vlaams auteur, dichter en theaterschrijver. De laatste tien jaar draaide zijn oevre voornamelijk om het theater, poëzie en jeugdliteratuur. Na zijn boek De kunst van het Crashen dat hij in 2015 publiceerde keert hij met Voor het vergeten wederom terug naar het onderwerp de dood.

Voor het Vergeten opent met de dood van de moeder van de schrijver. Ze sterft in 2015 aan een hartaderbreuk. Toch is Voor het Vergeten geen boek over moeders. Ook is het geen boek over de dood zelf. Het is een bijzonder boek, een boek wat pure rouw en verdriet in beeld brengt. Een ode aan rouw en verdriet. Een beeld van rouw over vader die verdriet heeft om het verlies van zijn vrouw en zoon die verdriet heeft om het verlies van zijn moeder.

“Metamorfose. Mijn vader is aan het veranderen in een man die de herinnering aan zijn vrouw achternarent, hoewel die onherroepelijk vervaagt.”

Het boek is fragmentarisch opgebouwd en springt van hot naar her, net zoals de gedachten van iemand in rouw die in overdrive gaan. Het is een combinatie van poëzie, mythologie, kunst, literair onderzoek en theater welke in elkaar overlopen en zo enige vorm van samenhang creëren in het boek waarbij alles te herleiden is naar het grote verdriet om het verlies van de moeder van van Helst.

“Verdriet legt niet de geest lam, maar wel de verbeelding – je hersenen gaan in overdrive en je gedachten schieten alle kanten op, maar er gebeurt niets mee.” En dat is precies wat van Peter van Helst met dit boek probeert te bereiken.

Voor het vergeten is een persoonlijk boek gebaseerd op personen en gebeurtenissen uit het leven van van Helst. Deze gevoelens brengen hem naar een soort tussenwereld, een dimensie waarin zijn gedachten vrij spel hebben. Hij linkt deze personen en gebeurtenissen aan mythologie, theater en geschiedenis en weeft hierdoor een verhaal met meerdere lagen wat het geschikt maakt voor lezers van alle kalibers. Voor beginnende lezers leest het boek weg als een prettige samenstelling van fragmenten met als rode lijn het verdriet van de schrijver. Voor de ervaren lezer zijn er meerdere lagen die te ontrafelen zijn. Lagen die te analyseren zijn en terug te brengen zijn naar dat ene onderwerp: rouw.

Uiteindelijk is Voor het Vergeten een prachtige ode aan de dood en aan de rouw. Het tegengaan van het abrupte en de tijd nemen om je gedachten de vrije loop te geven. Het verwerken en uiteindelijk accepteren van het verlies van een dierbare. Een sterk boek met prachtige verwijzingen en metaforen.

Recensie: Voor het vergeten - Peter van Helst

Voor het vergeten

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Totaal onverwacht overlijdt de moeder van Peter Verhelst. Hij is getuige van de rouw van zijn vader en probeert daarbij ook zelf een weg te vinden in een proces vol rauw-realistische, mythische, zintuiglijke, essayistische en poëtische verhalen. Haast krampachtig graaft hij naar herinneringen. Tegelijk opent Verhelst op volstrekt originele wijze nieuwe werelden waarin edelherten, vissen, kunstwerken, witte katten en Japanse tuinen
  huizen.

  Voor het vergeten is geen moederboek, en ook geen boek over de dood, maar een hartstochtelijke ode aan ons hakkelende, tastende verzet tegen betekenisloosheid en verdriet. Verhelst probeert met handen en voeten iets vitaals te scheppen. Iets wat we ons blijvend kunnen herinneren. Om eindelijk te kunnen vergeten.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: #Selfie

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen