• onze waardering

Recensie: Vitus en een mysterie zo groot als het heelal of misschien nog groter RECENSIE

Recensie: Vitus en een mysterie zo groot als het heelal of misschien nog groter – Sofie Leyts 

Debutante Sofie Leyts slaat met Vitus en een mysterie zo groot als het heelal of misschien nog groter meteen de nagel op de kop. Een sterk debuut dat alle ingrediënten in zich heeft om een klassieker te worden onder de kinderboeken. Toegegeven: Leyts kan hier en daar nog wat schaven aan de karakteruitdieping, mag tussendoor wat meer schrappen en kan sommige plotwendingen misschien beter inkleden. Wat nu al top is voor kinderen vanaf tien jaar is ongetwijfeld het ongelooflijke leesplezier dat ze zullen beleven aan dit boek.

“Mijn naam is Vitus. Ik ben twaalf jaar oud en geweldig slim.” Zo begint het razend spannende en soms hilarische werk. Vitus is een twaalfjarige jongen die nagenoeg alles weet, behalve hoe hij met mensen moet omgaan. Hij neemt alles te letterlijk en heeft de fantasie van een struisvogel. Zijn moddervette, maar lieve moeder denkt alleen maar aan eten en zijn chagrijnige vader, een op geld beluste begrafenisondernemer, denkt alleen maar hoe hij de volgende klant kan binnenrijven en de boel kan belazeren. Vitus leeft met zijn sterren en sommen, tot hij op een dag voor een compleet mysterie komt te staan. Samen met zijn vader moet hij een lijk oppikken in huize Avondrust. Daar ziet hij opeens hoe dokter Smog als het ware opgezogen wordt in de hand van een overleden bewoner.  Op de koop toe komt ook nog nichtje Livia, bezeten van voorspellingen en horoscopen, bij hen logeren. Zij ‘leest’ zijn hand en doet een aantal voorspellingen. De hele wereld staat op zijn kop voor Vitus en samen met zijn nichtje probeert hij het mysterie te ontrafelen en de voorspellingen te ontlopen. De relatie tussen Vitus en Livia verloopt niet altijd optimaal en de spanning is soms te snijden, maar samen komen ze er (letterlijk) met vallen en opstaan uit. Wat volgt is de juiste combinatie van thriller, detective, komedie, griezel- en avonturenroman.

Sofie Leyts heeft een geweldige verbeeldingskracht en laat niet na dat te tonen. De plotwendingen in Vitus en een mysterie zo groot als het heelal of misschien nog groter zijn op zijn minst verrassend te noemen en dragen (meestal) bij tot de oplossing van het grote mysterie. Sommige zijsprongetjes kunnen zeker nog beter uitgewerkt worden, maar zijn niet echt storend. De karakters blijven evenwel karikaturen, maar misschien is dat ook wel de bedoeling en dat maakt het ook wel duidelijker voor jongere lezers. Leyts kleedt Vitus en een mysterie zo groot als het heelal of misschien nog groter in als een soort van dagboekroman en verrassend genoeg werkt dit uitstekend. Doorheen het hele boek krijgen we heel wat illustraties in kinderstijl wat het geheel iets luchtiger maakt. Het beste aan dit werk is ongetwijfeld de leuke en krachtige schrijfstijl. Die neemt de lezer van begin tot einde mee en zorgt voor een zeer aangename leeservaring.

Recensie: Vitus en een mysterie zo groot als het heelal of misschien nog groter – Sofie Leyts

Vitus en een mysterie zo groot als het heelal of misschien nog groter

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Hier is het dus. Mijn dagboek. Er staan twee pony's op en binnenin zitten afwisselend roze en blauwe blaadjes. Er was geen ander, dus daar moet ik het mee doen. Er zit een slot omheen en het telt 180 bladzijden. Dat moet volstaan om mijn mysterie te ontrafelen. Tot op het bot.

  Vitus is geweldig slim. Zolang het niet over mensen gaat, tenminste. Want mensen kun je niet uitrekenen of opmeten. Wanneer hij samen met zijn vader, die begrafenisondernemer is, een lichaam gaat oppikken in Huize Avondrust, stuit hij op een mysterie. Als zijn nichtje Livia, dochter van een topspionne, ook nog
  twee weken komt logeren, wordt zijn geordende wereldje nog harder door elkaar geschud. Terwijl ze samen stukje bij beetje het mysterie ontrafelen, verschijnt een vreselijke voorspelling aan de sterrenhemel. Onzin volgens Vitus, onheil volgens Livia. Wie heeft het bij het rechte eind?

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Deze films en series verschijnen in december op Netflix

 • The Lion King prequel, Mufasa, komt eraan!

 • Twin Crowns - Catherine Doyle & Katherine Webber

 • Lotgenoten - Arne Van Der Linden

 • Deze tv-series worden gecanceld of krijgen een nieuw seizoen

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: Match

Zoek in artikelen