• onze waardering

Recensie: Achterland RECENSIE

Recensie: Achterland – Arne Dahl

Als voormalig rechercheur Sam Berger zijn ogen open doet, is hij volledig gedesoriënteerd. Waar is hij? Wat is er gebeurd? Molly Blom is bij hem en vertelt dat hij een psychose heeft gehad en dat ze op de vlucht zijn voor de Säpo (de geheime politie van Zweden). Ondertussen hebben ze ook nog een moord die ze moeten oplossen, die verband houdt met een van de eerste zaken van Sam. Zal het lukken de moordenaar te vinden en tegelijkertijd uit de handen van de Säpo te blijven?

Arne Dahl is een pseudoniem van Jan Arnold (Zweden, 1963), die door de Reader’s Digest is verkozen als beste thrillerauteur van Europa. Eerder schrijf hij al de succesvolle A-team reeks (geen verband met de televisieserie met Hannibal en Mr. T) en de Opcops-reeks. Achterland is het tweede deel van de Berger & Blomreeks, die begon met Grensgebieden. De gebeurtenissen van Achterland beginnen een paar weken na het eerste deel en het helpt als je de achtergrondkennis van het eerste boek hebt.

De personages van Sam Berger en Molly Blom zijn goed uitgewerkt. Net zoals in deel één is Sam Berger persoonlijk betrokken bij de zaak, en daardoor krijg je opnieuw meer inzicht in diens verleden. Molly Blom blijft moeilijk te peilen maar dat maakt haar interessant.

Dahl beschrijft het Zweedse landschap gedetailleerd en daardoor zie je de setting goed voor je. Hij geeft veel informatie: als lezer moet je goed blijven opletten, want er zijn veel namen, verschuivende loyaliteiten en andere ontwikkelingen om bij te houden.

“Door het raam van Molly Bloms kleine stuga in het Zweedse toppunt van ontoegankelijkheid sijpelde nu alleen nog een zwak licht binnen. Zwijgend zaten ze tegenover elkaar. Uiteindelijk keken ze elkaar aan. Beide gezichten waren heel moeilijk te peilen.

‘Godsamme’, zei Berger ten slotte.

‘Puzzelstukjes’, zei Blom. ‘In zekere zin heb ik er een hekel aan als ze op hun plek vallen.’”

Hoewel er vanaf het begin spanning in het verhaal zit, krijg je aanvankelijk vooral heel veel informatie zonder dat de oplossing van de zaak dichterbij lijkt te komen. Plots komt het verhaal dan in een stroomversnelling en ontrafelt het raadsel zich. Toch blijven er wat losse eindjes over en daardoor is er zonder twijfel ruimte voor een derde deel in de reeks.

Achterland van Arne Dahl is een spannende thriller die goed in elkaar zit. Het verhaal houdt je in zijn grip en Dahl blijft je verrassen door steeds weer nieuwe informatie en wendingen. Knap geschreven en ontzettend spannend!

Recensie: Achterland – Arne Dahl

Achterland

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Voormalig rechercheur Sam Berger opent zijn ogen, en alles om hem heen is wit. Even duizelt het hem. Waar is hij? Dan ziet hij in elk geval één bekend gezicht: Molly Blom. Molly en Sam blijken allebei op de vlucht voor de Zweedse geheime dienst én de politie. En ondertussen moeten ze ook nog een moord oplossen. Een moord die ze weer op het spoor van een van Sams eerste zaken brengt. Is de juiste persoon toen ingerekend? Dit is Arne Dahl in topvorm, en dat betekent: Zweedse crime op zijn best.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Deze boeken moeten ze nog een keer verfilmen (maar dan goed!)

 • Alles wat we weten over The Princess Diaries 3

 • Trailer van Marvel's Moon Knight is uit

 • Deze series en films hebben wereldwijd het langst op nummer 1 gestaan op Netflix

 • 10 tv en film eindes die veranderd zijn omdat ze te duister waren

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen