• onze waardering

Recensie: Wit konijn rode wolf RECENSIE

Recensie:  Wit konijn rode wolf – Tom Pollock

Dit verhaal is niet waar.

Peter Blankman is wereldkampioen paranoia en een wiskundig genie. Zijn paniekaanvallen komen voor op de vervelendste momenten. Bijvoorbeeld wanneer zijn moeder een belangrijke prijs in ontvangst mag nemen voor haar belangrijke hersenonderzoek. Als Peter weer aanspreekbaar is, staat zijn hele leven op zijn kop. Zijn zus is verdwenen. Zijn moeder is in levensgevaar, omdat ze is neergestoken. En dat allemaal in die tijd dat Peter zijn paniekaanval kreeg. Peter komt terecht in een web van spionage, verraad en misdaad. De grens tussen fictie en werkelijkheid wordt als maar vager. Peter zal op zijn logica moeten vertrouwen en zijn grootste vijand zien te overwinnen; zijn eigen angst.

Het verhaal is niet waar. En dit is onbewijsbaar. Al we aantonen dat het verhaal niet waar is, dan is het dus waar. En als we aantonen dat het verhaal waar is, dan is het niet waar. Wit konijn rode wolf is een heel bijzonder verhaal. Het is wel duidelijk dat schrijver Tom Pollock zeer creatief te werk is gegaan. De originaliteit spat er vanaf. Op een begrijpelijke manier worden complexe wiskundige stellingen en formules uitgelegd. Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan logica. Dit alles op een spannende, uitdagende manier. De lezer zal zich geen enkele keer vervelen tijdens het lezen van Wit konijn rode wolf, en valt van de ene in de andere verbazing.

Wiskunde speelt een grote rol in het verhaal. Vooral de onbewijsbare stelling van Gödel, die alle zekerheden in de wiskunde in één klap weghaalde. En daarmee ook alle zekerheden weghaalde bij de hoofdpersoon uit het verhaal. Peter wil niet eindigen als Gödel, die net als hij veel te kampen had met geestelijke problemen. Gödel was zo paranoïde, dat hij altijd zijn vrouw het eten liet voorproeven. Toen zij in het ziekenhuis belandde, overleed Gödel aan ondervoeding. Bij zijn dood woog hij minder dan 30 kilo. Peter wil koste wat het kost voorkomen dat hij zo eindigt en probeert zijn angsten met alle macht te beperken.

Het boek staat vol met geheime codes en wiskundige stellingen. Niet op een saaie, schoolmanier maar juist op een mysterieuze manier benadert Pollock wiskunde. Daarnaast is hij een meester in het beschrijven van een mentale stoornis. De lezer kijkt mee met Peter, wiens hersenen niet altijd meewerken. Het hakkelen en struikelen van zijn hersenen komt heel realistisch over. De lezer kan zich hierdoor veel beter inleven in de hoofdpersonage, die altijd probeert te vluchten in wiskundige formules en stellingen. Maar is er voor elk probleem een wiskundige oplossing?

Wit konijn rode wolf is een filosofisch betoog gecombineerd met actie en wiskunde. Het is een achtbaan die drie maal over de kop gaat en uiteindelijk zo goed bevalt dat je wil blijven zitten voor de volgende ronde. Pollock zet de gedachten van de lezer helemaal op zijn kop, zonder verwarring te creëren. Wit konijn rode wolf hangt van wow-momenten aan elkaar. Niet alleen een aanrader voor tieners, maar ook zeker voor oudere lezers!

Recensie:  Wit konijn rode wolf – Tom Pollock

Wit Konijn / Rode Wolf

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Nadat het 17-jarige wiskundig genie Pete Blankman bijkomt van een paniekaanval, is niets meer hetzelfde: zijn moeder is neergestoken en ligt in coma en zijn tweelingzus Anabel blijkt spoorloos verdwenen. Pete wordt opgenomen in een geheim genootschap dat meer van hem en zijn familie lijkt te weten dan hijzelf. Een verhaal vol geweld, spionage, geheimen en logica.
   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Sleutel tot de wijsheid - Nora Roberts

 • Recensie: De Smurfen 2: De Gevangene van de Groene steen I 4 hartjes

 • Johanna Mo - Het donkere woud

 • Niki - Christos Chomenidis

 • Chicklit.nl Feelgood boek van het jaar 2023: dit is de top 3

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen