• onze waardering

Recensie: De zeven zussen - Parel RECENSIE

Recensie: De zeven zussen: Parel – Lucinda Riley

Parel is het vierde deel van de bestsellerserie De Zeven Zussen van Lucinda Riley. Riley volgt ook in dit boek haar beproefde recept van twee verhaallijnen, eentje in het heden en eentje in het verleden, die elkaar gedurende het verhaal gaan raken. Ook in dit vierde deel van de serie staat een van de zussen centraal, die allemaal op zoek gaan naar hun roots en afkomst. Maar waar de eerste drie delen hetzelfde beginpunt hadden, namelijk het overlijden van vader Pa Salt, begint dit vierde deel op het punt waar het derde deel (Schaduw) is geëindigd. Dat maakt het iets minder aantrekkelijk om met dit deel van de serie te beginnen. Maar eigenlijk moet je dat ook niet willen, deze serie vraagt er om in zijn volledigheid gelezen te worden!

In Parel staat Celeano, of Cece zoals iedereen haar noemt centraal. In de voorgaande delen kwam Cece over als een stug, afstandelijk en tegelijkertijd vrij dominant meisje. In Parel krijgt ze de kans om zichzelf te laten zien en blijkt ze een heel bijzondere en onzekere jonge vrouw te zijn, die worstelt met haar identiteit en haar toekomstplannen. De afscheidsbrief van Pa Salt leidt haar naar de andere kant van de wereld, naar Australië. Via een tussenstop in Thailand, waar ze een onstuimige liefdesrelatie beleeft.

In Australië ontrafelt ze langzaam maar zeker haar eigen familiegeschiedenis. Wij als lezer komen van alles te weten over de parelvisserij, over de manier waarop Australiërs een eeuw geleden de oorspronkelijke bewoners van hun lang behandelden, over Aboriginal-art en grondleggers als Albert Namatjira en Francis Abraham en over de Roseate-parel die vervloekt zou zijn … ‘De boze krachten die er vanuit zouden gaan, waren diep verborgen in de zandkorrel die de aanleiding was geweest voor al dit moois. Net zoals de boze koningin in een sprookje was er aan de buitenkant niet te zien wat er in de kern schuilging.’

Lucinda Riley maakt gebruik van waargebeurde historische elementen in haar verhalen, hetzij personen, hetzij gebeurtenissen. Je kunt ze allemaal terugvinden op internet en de feiten kloppen! Wist je bijvoorbeeld dat een maand voor de Titanic in april 1912 voor de kust van Australië ook een schip onder mysterieuze omstandigheden zonk? Dat was de Koombana, die ook een rol speelt in Parel. Hieromheen spint Riley verschillende verhaallijnen, die stuk voor stuk geloofwaardig zijn. Dit maakt haar boeken stuk voor stuk erg boeiend.

In Parel komt ook het sterrenbeeld de Pleiaden, de zeven zussen, meer nadrukkelijk aan de orde. De sterrenhemel op het zuidelijk halfrond is anders dan op het noordelijk halfrond en het sterrenbeeld is in Australië een stuk helderder. Zelfs de zevende ster Merope, laat zich zien. ‘Binnenkort komt ze naar jullie toe, Celeano. Ze heeft haar zusters eindelijk ingehaald …’ Dit is een bijzonder intrigerende verwijzing naar de ontbrekende zevende zus. Maar Cece stelt zich ook als eerste van de zes zussen expliciet de vraag waarom Pa Salt juist hen zes heeft geadopteerd, hoe het kan dat hij iedere keer nu net op de juiste plek was. Dit zijn een paar vragen die deze serie zo bijzonder en aantrekkelijk maken.

Dit vierde deel is misschien wel het mooiste deel van de serie tot nu toe. Wellicht is dat vooral ingegeven door persoonlijke motieven en het feit dat de locatie en de historische elementen heel aansprekend waren. Of omdat dit deel een aantal keer expliciet verwijst naar de vragen die centraal staan in deze serie. En misschien betekent het ook wel dat Riley met dit deel helemaal goed op stoom is gekomen met De Zeven Zussen. Hoe dan ook, het wordt steeds lastiger wachten op de volgende drie delen.

Recensie: De zeven zussen: Parel – Lucinda Riley

De zeven zussen - Parel

 • Auteur:

  Lucinda Riley
 • Verschenen:

  20 september 2018
 • Uitgave:

  ISBN 9789401609326
  Uitgever Xander
 • Uitgever:

  Xander
 • Genre:

  Roman
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (6 stemmen)
 • Omschrijving:

  CeCe heeft altijd het gevoel gehad dat ze nergens echt bij hoorde. De dood van haar vader is een keerpunt in haar leven. Nu haar zusje Star, met wie ze altijd heel close was, ook steeds vaker voor haar geliefde kiest, voelt ze zich helemaal alleen.

  Wanhopig verlaat ze Engeland in een poging haar verleden te ontrafelen. De enige aanwijzing die ze heeft is een zwart-witfoto en de naam van een vrouw die honderd jaar eerder in Australië leefde. Via de prachtige stranden en kalksteenrotsen van het Thaise Krabi, reist CeCe naar de ruwe vlaktes van Australië. Zal ze daar in de wildernis eindelijk haar geluk vinden?

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Haar kant van de weg - Ella Marjon

 • Toen ze verdween - Carla Kovach

 • Lessen in chemie - Bonnie Garmus

 • De 10 grootste bibliotheken ter wereld

 • 8 herkenbare situaties wanneer jij en je BFF allebei van boeken houden

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Lucinda Riley kondigt De zeven zussen deel 7 aan

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Chicklit.nl boek van het jaar 2018: dit is de top 3

Zoek in artikelen