• onze waardering

Recensie: Het wonderlijke verhaal van de man die van India naar Zweden fietste voor de liefde RECENSIE

Recensie: Het wonderlijke verhaal van de man die van India naar Zweden fietste voor de liefde – Per J. Andersson

India. De kleine PK woont bij zijn familie in de onderste kaste van de Indiase samenleving, de onaanraakbare worden ze ook wel genoemd. Maar al vanaf zijn geboorte is het zijn familie duidelijk dat PK speciaal is. Op een dag ontvangt PK een voorspelling. Hij zal trouwen met een vrouw die niet uit zijn dorp komt, die een jungle heeft, muzikaal is en het sterrenbeeld stier heeft.

Jaren later. De inmiddels jong volwassen PK werkt als straatartiest in New Delhi en op een koude decemberavond stapt een jonge, blonde vrouw op hem af, die hem vraagt haar portret te tekenen. Hij krijgt deze Zweedse Lotta niet uit zijn hoofd en wanneer ze teruggaat naar haar geboortestad besluit hij naar haar toe te reizen. Op de fiets!

Bij het lezen van de enorm lange titel: Het wonderlijke verhaal van de man die van India naar Zweden fietste voor de liefde, is er geen twijfel mogelijk over waar het verhaal over gaat. Als lezer vraag je je af waarom Per J. Andersson voor zo een bizar lange titel heeft gekozen, maar toegegeven, het valt wel op. We volgen de jonge PK (die eigenlijk een enorm lange naam heeft) in zijn jeugd in India. Hij groeit op in een arm gezin, maar ooit is hem zijn toekomst voorspelt en daar houdt hij zich aan vast. We volgen hem in zijn adolescente jaren, tot halverwege het boek, waarin hij de Zweedse Lotta ontmoet en vervolgens besluit haar achterna te reizen. Het tweede deel van het boek verhaalt over de reis die PK aflegt op zijn fiets.

De boektitel laat je denken dat het gehele boek over de 11.000km lange tocht zal gaan, maar niets is minder waar. Zeker de helft van het boek gaat over de jaren voorafgaand hieraan. Hoe boeiend het ook is om te lezen over het India van vroeger, als lezer vraag je je toch af wanneer hij dan toch eindelijk zijn toekomstige vrouw gaat ontmoeten. Pas halverwege wordt het geduld van de lezer beloond. Dan begint het hoofdpersonage aan zijn barre tocht, per fiets, over de Hippie Trail, helemaal van India naar Zweden. Alles wat mis kan gaan, gaat mis, maar PK’s doorzettingsvermogen houdt hem op de been en het is hartverwarmend om te lezen hoe hij doorzet voor de liefde.

Per J. Andersson heeft niet de beste schrijfstijl en daarom leest Het wonderlijke verhaal van de man die van India naar Zweden fietste voor de liefde niet heel fijn. Hij gebruikt simpele woorden en korte zinnen, waardoor het met tijden meer een opsomming wordt van gebeurtenissen. Toen gebeurde dit, en daarna deed hij dat, enz. Een beetje storend wel. Ook bevat het boek kromme zinnen en foutjes. Zonde. Het is een prachtig verhaal wat op deze manier wat afgeraffeld aan doet. Een liefdesverhaal als dit, over een koppel wat vandaag de dag nog altijd gelukkig getrouwd is, verdient wat mij betreft veel meer aandacht en zorg. Desondanks blijft het een indrukwekkend verhaal over echte liefde.

Recensie: Het wonderlijke verhaal van de man die van India naar Zweden fietste voor de liefde – Per J. Andersson

Het wonderlijke verhaal van de man die van India naar Zweden fietste voor de liefde

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Een koude decemberavond in New Delhi. Elke avond staat de jonge straatartiest PK mensen te portretteren in een parkje. PK heeft weinig bezittingen maar hij heeft wel een profetie die hij bij zijn geboorte meekreeg: "Je zult met een meisje trouwen dat niet uit het dorp komt, niet uit het district, zelfs niet uit ons land; ze zal muzikaal zijn, een jungle bezitten en geboren worden onder het teken van de os.' Dan verschijnt er een jonge blonde vrouw die hem vraagt om haar portret te schilderen. Ze is geboren onder het teken van de os en PK weet direct dat zij de ware is.  Dit is het waargebeurde liefdesverhaal over PK die op een tweedehands damesfiets een avontuurlijke reis maakte van meer dan 11.000 kilometer die hem door verschillende continenten voerde. Voor de vrouw van zijn dromen. Door zijn warme persoonlijkheid ontmoet hij veel verschillende mensen op de Hippie Trail, hij helpt een meisje in nood, komt ternauwernood Pakistan binnen en krijgt zelfs een vliegticket aangeboden van een vreemdeling. PK en Lotta zijn nog steeds gelukkig getrouwd en trots dat hun liefdesverhaal zoveel mensen aanspreekt.  De pers over Het wonderlijke verhaal van de man die van India naar Zweden fietste voor de liefde
  "Een feelgood-verhaal dat zo fijn is dat andere feelgood-verhalen zich er slecht door voelen.' New York Times Book Review

  "Zo mooi, zo ontroerend en ook nog eens waargebeurd.' Grazia

  "Een episch verhaal over liefde en doorzettingsvermogen.' Booklist

   

   

   

   

   

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: nieuwe recensenten

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: #Selfie

 • Ule

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen