• onze waardering

Recensie: Een dame in Kislovodsk RECENSIE

Recensie: Een dame in Kislovodsk – Pieter Waterdrinker

Een dame in Kislovodsk van Pieter Waterdrinker is een heerlijk dik boek met allerlei verhalen die zich afspelen in Rusland. Het geeft een inkijkje in een intrigerend land, met verschillende excentrieke types en zelfs Dick Advocaat komt even langs in het boek. Pieter Waterdrinker is een Nederlandse journalist en combineert zijn werk met schrijven. Hierdoor is het onduidelijk of de verhalen fictie of non-fictie zijn. Maar of nu wel of niet echt is gebeurd maakt eigenlijk weinig uit, het zou zomaar echt waar kunnen zijn! De verhalen zijn allemaal geschreven vanuit het oogpunt van Pieter Waterdrinker en hij speelt in elk verhaal de hoofdrol. In een van de verhalen, een samenzwering op Rhodos, is te lezen hoe Pieter Waterdrinker wordt geronseld voor de belangrijkste geheime dienst van de Sovjet-unie. Alle vooroordelen die je hierbij zult hebben, zoals verleidelijke vrouwen, drank en geld, komen allemaal aan bod. Alle verhalen zijn spannend en hebben onverwachte wendingen. 

Pieter Waterdrinker heeft in deze verhalenbundel een prettige schrijfstijl. Het is heel beeldend geschreven waardoor je je als lezer in Rusland waant. Het is fijn dat de verhalen kort zijn, omdat je als lezer zo steeds iets afsluit. En op deze manier leest Een dame in Kislovodsk snel weg. De verhalen hebben een prettige opbouw, eerst wordt de plaats waar het zich plaatsvind geschetst en vervolgens word je in het verhaal meegezogen omdat alle personen in de verhalen weer even excentriek zijn. Wel is het zo dat het ene verhaal meer aanspreekt dan het andere verhaal, maar dit is natuurlijk logisch wanneer een boek maar liefst 25 verhalen bevat. Het is prettig dat Pieter Waterdrinker in elk verhaal in het boek Een dame in Koslovodsk de hoofdrol speelt. Hierdoor hoef je als lezer niet te ontdekken wie de hoofdrol in dit verhaal zal spelen. Het boek geeft een andere blik op het land Rusland. Hoewel het land intrigerend is, komen dingen aan bod die bijna niet waar zouden kunnen zijn. Zo is bijvoorbeeld te lezen in het verhaal mister Ludwig, dat de ambulancedienst een flinke hoeveelheid geld vraagt om zo het neefje van Ludwig niet te laten opnemen in een afkickkliniek. 

Al met al is Een dame in Kislovodsk een zeer geschikt boek als je graag korte verhalen leest. En wanneer je interesse hebt in een land als Rusland. Het leest prettig en je zult dit boek snel gelezen hebben! 

Recensie: Een dame in Kislovodsk – Pieter Waterdrinker

Een dame in Kislovodsk

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Behalve auteur van grote, panoramische romans is Pieter Waterdrinker een begenadigd schrijver van korte verhalen. Een dame in Kislovodsk is een selectie uit de bundels Kaviaar en ander leed, Montagne Russe en De correspondent, die Waterdrinker de afgelopen jaren schreef. Tevens zijn er verhalen opgenomen die niet eerder werden gebundeld.

    Waterdrinker verhaalt onder andere over de hilarische pogingen van de KGB om hem te werven op het eiland Rhodos, beschrijft hoe zijn homoseksuele buurman in Moskou tevergeefs de liefde zoekt, laat bijna het leven bij een overtocht in een veerbootje op de Zwarte Zee, en schetst een onvergetelijk portret van Dick Advocaat, in de tijd dat hij als trainer werkte in Sint-Petersburg.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen