• onze waardering

Recensie: Spreek je chocola? RECENSIE

Recensie: Spreek je chocola? – Cas Lester

Wanneer Jaz in de brugklas komt, verwacht ze dat het allemaal op rolletjes verloopt. Zij en haar beste vriendin Lily zijn altijd onafscheidelijk geweest, dus veel kan er niet gebeuren. Tot Lily besluit naast Kara, een ander meisje uit hun klas, te gaan zitten. Haar redding lijkt te komen met Nadima: een buitenlands meisje die bij haar in de klas komt. Ze spreekt amper Engels en wordt gekoppeld aan Jaz, omdat er naast haar nog een plekje vrij is. Langzaamaan ontpopt zich dit tot een bijzondere vriendschap tussen meisjes met een hele verschillende achtergrond, maar die toch met dezelfde problemen lijken te kampen.

Cas Lester is bekend van het schrijven van kindertelevisieseries voor de CBBC, waaronder The Story Of Tracy Beaker. Spreek Je Chocola? Is haar negende kinderboek en haar eerste vertaalde werk naar het Nederlands.

Spreek Je Chocola? is oorspronkelijk geschreven voor de doelgroep 12+, aangezien Jaz en Nadima ook allebei 12 jaar oud zijn. Dat betekent niet dat dit boek niet te lezen is voor andere doelgroepen, want eigenlijk sluit dit boek aan bij heel veel mensen.

Jaz is een zeer explosieve, jonge puber. Ze denkt precies te weten wat ze wil en daar gaat ze dan ook hard voor. Zo weet ze bijvoorbeeld zeker dat Kara, de nieuwe vriendin van Lily, haar niet aardig vindt. Als Kara niet aardig doet tegen Jaz, gaat Jaz dus ook absoluut niet aardig doen tegen Kara. Doordat ze Nadima ontmoet in de klas, verandert alles. Het beschrijft jonge pubers goed door de vragen die ze stellen. Ze vragen zich af waarom Nadima niets zegt en gaan er daarbij van uit dat ze wel Duits of Frans moet praten. Jaz laat het er bij liggen en vraagt of ze ook chocola spreekt, waarmee het ijs is gebroken. Het meest bijzondere aan dit boek is dat het aangeeft dat vriendschappen niet van de één op de andere dag gemaakt worden en ook dat een vriendschap zich soms in hele andere vormen uit dan je gewend bent. Jaz focust zich enorm op Lily en vergeet daarbij dat doordat ze met Nadima omgaat, Lily ook kan kwetsen.

De eerste helft van dit boek is lieflijk, schattig en vrolijk. De enige negatieve lading dat dit deel heeft, is de vrienschapsverhoudingen die op spanning staan. De tweede helft van dit boek krijgt een hele andere benadering door de achtergronden van Jaz en Nadima die aan het licht komen. Als iets oudere lezer is de achtergrond van Nadima wel bekend, maar voor Jaz wordt dit stukje bij beetje duidelijker en dat grijpt haar enorm aan. Er wordt ook gesproken over Jaz’ achtergrond en haar gezinssituatie, maar daar wordt weinig aandacht verder aan geschonken, wat misschien het enige minpunt van dit boek is.

Het verhaal is erg fijn en vlot geschreven. Lester heeft er duidelijk over nagedacht hoe je jonge pubermeisjes bij de les houdt. De letters zijn groot, het boek is dun en het verhaal ontvouwt zich snel, zonder belangrijke details over te slaan. Jaz en Nadima maken in een ramp tempo veel avonturen mee, wat eigenlijk altijd wel weer uitdraait op iets goeds. De nadruk bij dit verhaal ligt ook op het positieve. Alles komt wel weer goed en zelfs als het Jaz even allemaal te veel wordt, komt er wel weer een positieve noot uit een onverwachte hoek. Het geeft mooi weer hoe kleine situaties zo overweldigend kunnen zijn op die leeftijd en dat er niet altijd wordt nagedacht over de gevolgen van acties, al is het nog zo goed bedoeld.

Spreek Je Chocola? is een hartverwarmend en lief boek over een bijzondere vriendschap tussen twee unieke meisjes. Het verhaal houdt rekening met de doelgroep, is goed opgebouwd en het plot blijft boeiend. De personages hebben hun eigen stem – zelfs de bijpersonages – en daardoor krijgt het geheel een kleurrijk beeld. Dit boek is een mooie aanvulling op de opvoeding van vrijwel ieder kind, want naast het begrijpen van puber-situaties en leren over conflicthantering, krijgen de lezers ook een inkijkje in een vaak vreemde cultuur of geeft het ze de aanmoediging om eens te kijken in een voor hen vreemde cultuur. Het komt allemaal wel op zijn pootjes terecht.

Recensie: Spreek je chocola? – Cas Lester

Spreek je chocola?

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Bij de 12-jarige Jaz komt een nieuw meisje in de klas: Nadima, die met haar familie uit Syrië is gevlucht. Dat Nadima en Jaz elkaars taal niet spreken, maakt Jaz niks uit - met een reep chocola weet ze het ijs te breken. Het is het begin van een bijzondere vriendschap vol emoticons, zoetigheden, cultuurverschillen en vooral veel lol. Met veel humor laat scenario- en kinderboekenschrijver Cas Lester zien dat vriendschap zich niet laat begrenzen door talen of culturen.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen