• onze waardering

Recensie: Boter botten zout RECENSIE

Recensie: Boter botten zout – Nicole Pisani

In dit stijlvolle, eigentijdse kookboek laat Nicole Pisani zien hoe de 3 basiselementen – boter, botten en zout – samen komen in 100 inventieve recepten, beïnvloed door vele landen en keukens waarin zij als chefkok heeft gewerkt. Van zeeduivelstaart met vijfkruidenboter en knapperige kippenhuidsalade met zeewiermayo tot perzikparfait met geroosterde kurkuma en in zout gebakken rode biet: dit boek viert de elegantie van eenvoudige ingrediënten en leert je bovendien restauranttechnieken toe te passen in je eigen keuken. Met als motto: ‘begin bij de basis en durf te experimenteren!’

Nicole Pisani: wie is deze schrijfster eigenlijk? Op de achterkant van haar kookboek Boter botten zout, staat een quote van de wereldberoemde kok Ottolenghi. Jarenlang was ze dan ook chefkok in het restaurant NOPI van Ottolenghi. De – uit Malta afkomstige – chefkok, sloeg in 2015 een nieuwe weg in en werkt als leidinggevende in een Britse schoolkeuken. Om zo schoolkinderen een gezonde en goedkope maaltijd te geven.

Mijn eerste reactie bij het zien van het kookboek was het zien van de titel (Boter botten zout). Een vreemde combinatie, wat een mysterie is hoe deze drie ingrediënten samen passen. Drie ondergewaardeerde ingrediënten vormen de basis van dit boek en Nicole Pisani gaat volledig aan de slag om deze ingrediënten, minder onderbelicht te laten in ieder gerecht.

Nou is mijn tweede reactie dan ook dat je in de tijd van nu leert dat je moet minderen met producten als boter, dierlijke producten en zout, maar Nicole Pisani gaat dus aan de slag met alle drie. Je vindt in het boek risotto, spaghetti, vleesgerechten, visgerechten, ontbijt en toetjes.

Waar de kaft van Boter botten zout uitschiet met felle kleuren en felgeel, felblauw, grijs en wit gebruikt, is de binnenkant van Botter botten zout juist een oase van rust. De foto zou je kunnen omschrijven als een landelijke stijl, zoals je gewend bent bij het winkelen voor meubels. Dit contrast is juist prachtig, omdat de gerechten nog beter tot hun recht komen.

Allereerst maakte ik Ftira (platbrood) met tonijn. Nicole Pisani vertelt bij ieder gerecht een persoonlijk verhaaltje wat het inhoudt en waarom ze voor dit gerecht heeft gekozen. De Ftira is een echt Maltees gerecht. Mijn mening over dit gerecht is wel dat het een beetje doet denken aan het standaard broodje tonijn, wat je bestelt bij een eetcafé om de hoek.

Het tweede recept: wentelteefjes met kruidnagel suiker en kardemomcompote. Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit wentelteefjes heb gegeten. Ook daar moet ik weer bekennen dat ik echt iets heb gemist in mijn leven, wat heerlijk! Deze wentelteefjes met suiker en rood fruit (gewoon simpel uit de diepvries) smaken heerlijk. Deze combinatie is een absolute aanrader.

Mijn eindconclusie over Boter botten zout is dan ook dat er leuke gerechten in staan, of ik laaiend enthousiast ben? Dat niet. De gerechten zijn erg goed op smaak. Ik mis wel het idee van Nicole Pisani om de drie ingrediënten die volgens haar onderbelicht zijn wat meer uit te lichten. Misschien heb ik net de verkeerde gerechten uitgekozen, maar toch blijf ik steken op vier hartjes. 

Recensie: Boter botten zout – Nicole Pisani

Boter, botten, zout

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Boter, botten en zout zijn de essentie van eten en vormen de basis voor Nicole Pisani's manier van koken. In dit stijlvolle kookboek deelt ze hoe deze elementen voor haar samenkomen in 100 recepten, beïnvloed door de vele landen en keukens waarin ze als chef-kok werkte.
    De recepten zijn inventief: in bladeren gerookte zeeduivel met fivespiceboter, knapperige kippenhuid-salade met zeewiermayo, in zout gebakken rode biet, rib-eye tataki met sojadressing, in wei gemarineerd varkensvlees en perzikparfait met kukurma. Van ontbijt en wat te koken aan het eind van de dag tot feestmaaltijden en zoet om te delen. Bovendien leert Nicole je restauranttechnieken toe te passen in je eigen keuken. Dit boek viert de elegantie van eenvoudige ingrediënten. Het leert je de basis en stimuleert je om verder te experimenteren en gewaagde smaken te combineren.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen