• onze waardering

Recensie: Hoe maak ik een vriend? RECENSIE

Recensie: Hoe maak ik een vriend? – Evelien de Vlieger

Wat te doen als je op kamp gaat, maar bang bent dat je daar geen vrienden maakt? Felix bedenkt hier iets op, zelf een vriend maken. Dit aan de hand van lijstjes met eigenschappen, in elkaar geknutseld met touw, een ballon en een meetlat en het recept voor vriendschapsdrank (met vergeet-mij-nietjes en lachgas). Maar zorgt dit er ook voor dat alle angst voor het kamp ook echt weg gaat?

Schrijfster Evelien de Vlieger heeft met Hoe maak ik een vriend? een leuk kinderboek geschreven met onverwacht veel diepgang. Ze vertelt het verhaal van een jongen die zich een week lang voorbereid op kamp. Ze maakt een afwisseling van zijn grappige kinderlijke ideeën, met zijn geestelijke voorbereiding om echt weg te moeten gaan. Felix heeft het niet altijd even makkelijk. Zijn opa is net overleden en zijn ouders hebben vaak maar weinig aandacht voor hem. Gelukkig kan hij nog wel met zijn opa praten, want hij ziet hem nog voor zich alsof hij er werkelijk is. Aan hem verteld hij al zijn zorgen over het aankomende kamp en zijn opa helpt hem met in elkaar knutselen van een vriend. Evelien de Vlieger weet in het boek op hele aandoenlijke manier naar voren te laten komen hoe een jong kind omgaat met het verlies van zijn opa, heimwee en eenzaamheid.

Het boek zit vol met illustraties van Wendy Panders. Op elke pagina is wel iets leuks te vinden en het grappige aan dit boek is dat dit hele moderne illustraties zijn. Het zijn niet alleen tekeningen, maar ook echte afbeeldingen of combinaties van alle twee. Voor kinderen heeft Hoe maak ik een vriend? een goede afwisselingen tussen stukken tekst en illustraties, waarbij je zelf soms het boek moet omdraaien.

De diepzinnige onderwerpen die in het boek naar voren komen raken je als oudere lezer. Het leest alsof kleine Felix zijn angsten en ideeën zelf heeft opgeschreven en dit maakt het verhaal heel echt. Ondanks dat dit ontzettend knap is van de schrijfster, vraag ik me af of dit wel geschikt is voor de doelgroep. De illustraties, lettergrote en schrijfstijl zijn vrij jong en niet in verhouding met “moeilijke” onderwerpen die verder in het boek naar voren komen. Het is een niet passende combinatie van tekst en beeld. Ga je het wel samen met je kind lezen, is het boek voor ouders heel interessant om op deze manier te lezen wat er in het hoofd van hun kind omgaat en misschien een manier om serieuzere onderwerpen bij je kinderen aan te kaarten.

Hoe maak ik een vriend? is een mooi en grappig boek dat je een kijkje geeft in het hoofd van een jonge jongen. Schrijfster Evelien de Vlieger maakt een combinatie tussen diepgang en humor, samen met ontzettend leuke illustraties van Wendy Panders. Een boek waarop kinderen en ouders waarschijnlijk een hele verschillende kijk op hebben, maar je daarna wel samen kunt praten over de aangekaarte onderwerpen.

Recensie: Hoe maak ik een vriend? – Evelien de Vlieger

Hoe maak ik een vriend?

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Felix gaat op kamp, een kamp waar hij niemand kent. Zijn moeder zegt dat hij wel een vriend zal maken. Maar hoe doe je dat, een vriend maken?

    Felix gaat meteen aan de slag. Hij schrijft lijstjes met eigenschappen die een goede vriend moet hebben, verzint welke lichaamsdelen er nodig zijn bij een vriend. Hij brouwt zelfs een echte vriendschapsdrank.

    Maar bestaat er wel een ultiem recept om een vriend te maken?

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen