• onze waardering

Recensie: Alles komt goed, altijd RECENSIE

Recensie: Alles komt goed, altijd – Kathleen Vereecken

In Alles komt goed, altijd geschreven door Kathleen Vereecken volg je als lezer het verhaal van Alice. Alice is een meisje dat opgroeit in België tijdens de Eerste Wereldoorlog. Alice ziet hoe de oorlog oprukt tot in haar woonplaats. Dan kunnen zij hier niet langer blijven wonen en zullen ze moeten vluchten. Dit vindt Alice een vreselijk woord, maar toch is het beter om ergens te zijn waar het veiliger is. Want echt helemaal veilig zal het nergens zijn. Na een aantal mislukte pogingen om ergens heen te gaan, komen Alice en haar familie uiteindelijk in een klooster terecht. Daar worden zowel haar vader als haar oudere zus getroffen door een ziekte, tyfus. Alice moet dan noodgedwongen samen met haar jongere broertje en zusje vluchten, omdat het zelfs in deze nieuwe stad niet meer veilig is. Samen met haar jongere broertje en zusje gaat Alice met een trein naar Frankrijk. Alice hoopt dat het na zo'n lange tijd uiteindelijk veilig is en de hele familie dan compleet kan zijn, maar in een alles verwoestende oorlog is niets zeker. 

Alles komt goed, altijd is een zeer ontroerend verhaal. Kathleen Vereecken heeft het zeer beeldend geschreven waardoor je als lezer het verhaal voor je ogen ziet gebeuren. Het treedt in details waardoor je je als lezer naast Alice waant. Het boek is een jeugdroman, maar ook voor volwassenen is dit boek geschikt en zal het verhaal boeien. De zin ‘alles komt goed’ is een zin die steeds terug komt in Alles komt goed, altijd. Het is de zin die de moeder van Alice steeds tegen haar zegt, maar komt alles wel goed in tijden van oorlog? 

De hoofdstukken in dit boek zijn kort en eindigen spannend, waardoor je als lezer wilt blijven lezen. Je zult dit boek zeker snel gelezen hebben. Achterin Alles komt goed, altijd is te lezen dat Kathleen Vereecken het verhaal in dit boek heeft gebaseerd op waargebeurde ervaringen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Dit maakt dat het boek erg realistisch is. Wel zou het prettiger zijn om dit van te voren te weten, omdat je dan nog meer kunt inbeelden hoe het leven voor Alice is geweest. Ook bevat het boek een aantal zeer mooie illustraties. Deze zijn in blauwtinten gemaakt en houden veel aan de verbeelding over. Zo zie je bij illustraties van mensen geen gezichten, waardoor je als lezer deze zelf in gedachte kunt invullen. Deze illustraties zijn een toegevoegde waarde omdat het zo het verhaal nog ontroerender maakt dan het al is. 

Concluderend is Alles komt goed, altijd een prachtig boek, zowel qua tekst als illustraties. Je leest het levensverhaal van Alice en hoe zij ontdekt dat de oorlog begint en deze steeds verder oprukt. Een zeer waardevol boek over de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog. 

Recensie: Alles komt goed, altijd – Kathleen Vereecken

Alles komt goed, altijd

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  De hemel was grijs die dag. Maar toen de avond viel, kleurde de horizon oranje. Clara veerde op met grote ogen en wees. 'Zo mooi!'
  'Hoe kan dat?' vroeg ik. Ik ging op mijn knieën op mijn stoel zitten, achterstevoren, en stak mijn hoofd onder de gordijnen door. 'Er is niet eens zon.'
  Er kwam geen antwoord.
  Ik keek achterom. Oscar stond stil met zijn handen in zijn broekzakken. Een dun sliertje sigaret plakte tegen zijn onderlip. Hij zweeg. Mijn moeder hield haar hand voor haar mond. Mijn vader fronste diep en trok Clara op schoot.
  'Het is geen zon,' zei Rosa. 'Het is de oorlog.'

  Alles komt goed, altijd is het ontroerende verhaal van Alice, een meisje dat opgroeit tijdens de Eerste Wereldoorlog en dat haar familie uiteen ziet vallen.

   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De vuurdraak - Alastair Chisholm

 • Canary Islands - Charles van Haverbeke

 • Baba Jaga legde een ei - Dubravka Ugrešić

 • Rozen & revolutie - Sarah Maclean

 • De lijst van Violet Sopjes - David Vlietstra

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen