• onze waardering

Recensie: Over oude wegen RECENSIE

Recensie: Over oude wegen – Mathijs Deen 

Over oude wegen is een reis door de tijd, terug naar het begin van reizen door Europa. Aan de hand van vondsten en onderzoeken wordt verteld hoe mensen vroeger in Europa leefden, wat daarvan overgebleven is en hoe de wereld en zijn wegen ontwikkeld zijn tot wat het nu is.

Mathijs Deen maakt een interessant aanknopingspunt voor het begin van zijn boek. Hij begint te vertellen over de reis die hij als kind maakte: van zijn ouderlijk huis naar het huis van zijn opa en oma. Hij vertelt hoe hij de wegen herkende, de afslagen kon tellen tot ze er waren. Hier pakt hij op door om te vertellen over de wegen die in Europa liggen, hoe ze tot stand gekomen zijn en hoe ze verbonden zijn aan elkaar. Ook sluit hij Over oude wegen af met een reis naar het huis van zijn opa en oma, maar nu als volwassen man.

Voor iemand die weinig topografische kennis heeft, kan dit boek een uitdaging zijn. Nu is het wel zo dat het niet zo erg uitmaakt of je de exacte locatie van een plaats weet, maar als je er een aantal landen naast zit, kan dit nog weleens verwarring veroorzaken. En om alle plaatsen die genoemd worden nou op te gaan zoeken, is ook weer zo’n onderneming.

‘’Onder elke voetstap ligt een vorige.’’ Dit zegt Mathijs Deen ergens in het begin van het boek, en het is een citaat wat veel zegt in weinig woorden. Het is namelijk niet alleen de realiteit, maar zegt zoveel meer dan alleen wat je op het eerste gezicht zou denken. In Over oude wegen gaat Deen in op de mensen die voor ons leefden, en daar schetst hij beelden bij die je laten zien hoe er eerder over dit continent gelopen is. Hij onderzoekt en vertelt meerdere verhalen over mensen die vroeger geleefd hebben en hoe zij reisden.

Deen gaat in op vondsten in Europa die verwijzen naar leven van lang geleden. Denk hierbij ook aan voetstappen die in een kleigrond gezet zijn, en pas veel later gevonden worden. Het zet je aan het denken over de wereld van toen en nu, de levens van mensen en hoe die mensen zich van punt A naar punt B verplaatsten.

Op een beeldende manier worden situaties in Over oude wegen geschetst. Door de manier van schrijven is het duidelijk welk plaatje Deen je wil laten zien, en je ziet het ook voor je door de duidelijke manier van vertellen. Hierdoor leef je je in en is het makkelijk door te lezen.

Je hebt niet extreem veel kennis van topografie nodig, maar het is handig om een beetje thuis te zijn in de ligging van bekende plaatsen in Europa. Het ziet er misschien niet uit als een aantrekkelijk leesboek, maar voor de Europeaan die nieuwsgierig is naar de roots op deze grond, is het zeker de moeite waard om te lezen! Maar let op: als je al twijfelt of dit het boek is voor jou, zal je het hoogstwaarschijnlijk geen goed boek vinden en het al snel weer wegleggen.

Recensie: Over oude wegen – Mathijs Deen 

Over oude wegen

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Al een miljoen jaar reizen mensen door Europa. Van de raadselachtige homo antecessor die zijn voetafdrukken achterliet op de kust van Engeland tot de reiziger over de snelwegen van vandaag. Onder elke voetstap ligt een vorige, onder elke verharde weg een ezelpad of karrenspoor, onder elk voetpad de afdrukken van een jager of prooidier. Toch spelen de lange, doorgaande wegen van Europa geen rol in de verbeelding of de identiteit van haar bewoners. Waarom heeft de Europeaan zo'n ambivalente verhouding ten opzichte van de doorgaande routes van zijn continent? Op zoek naar het antwoord op die vraag volgt Mathijs Deen ontheemden, struikrovers, pelgrims, gelukzoekers, veroveraars en racers die hun weg hebben gezocht langs de kusten en over de rivieren en de wegen van Europa.


    Van Boekelo tot Smolensk en van de eerste Europeanen tot de baronnen die rond 1900 op de openbare wegen van Europa raceten: Over oude wegen is een avontuurlijke tocht door Europa en een fascinerende reis door de tijd.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Perla de Superhond – Isabel Allende

  • En morgen nog een keer - Esohe Weyden

  • Een regenboog in mijn kast - Dolf Verroen

  • Het gevoelenshotel - Lidia Brankovic

  • Het proces - David Baldacci

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen