• onze waardering

Recensie: De schaduwschrijver RECENSIE

Recensie: De schaduwschrijver – Ivo Bonthuis

Ilja is een Amsterdamse romanschrijver zonder inspiratie, wonend in Parijs. Als zijn geliefde stad wordt getroffen door aanslagen, wordt Ilja gegrepen door de angst en vreest hij dagelijks voor het leven van zijn geliefde Émilie, die net zwanger is. Als Ilja een aanbod krijgt van een omstreden Nederlandse advocaat, ziet hij een uitweg uit de negatieve spiraal waarin hij verkeert. Maar wanneer hij ingaat op het voorstel van Samuel Goedman, raakt hij verstrikt in een web van politieke intriges.

In De Schaduwschrijver neemt Ivo Bonthuis ons mee naar het Parijs van 2015; de tijd van de aanslagen op het pand waar de redactie van satirisch tijdschrift Charlie Hebdo is gevestigd.

Ilja Pelsgaard is een ruimdenkende journalist. Na de dood van zijn moeder verhuist hij van Amsterdam naar Parijs, waar hij een bestaand leidt als vele anderen in de stad der kunstenaars; dat van arme schrijver.

Dag na dag doet Ilja zijn uiterste best om verder te schrijven aan zijn eerste roman, maar als er aanslagen worden gepleegd in zijn geliefde stad, besteedt hij zijn dagen grotendeels met drinken, eten en wachten tot zijn vriendin Émilie – tevens journaliste - thuiskomt terwijl hij alle mediakanalen afloopt in de angst naar nieuwe aanslagen.

Als Émilie zwanger blijkt en Ilja zich zorgen maakt over hoe hij zijn gezin financieel moet gaan onderhouden, krijgt hij precies op het juiste moment een aanbod van een beruchte advocaat uit Amsterdam.

Samuel Goedman vraagt Ilja om als schaduwschrijver (ghost writer) aan de slag te gaan en zijn memoires te schrijven. Zowel het geld als de afleiding komen als geroepen en terwijl Émilie hem voor gek verklaart en hem het plan uit zijn hoofd probeert te praten, stemt Ilja in met het aanbod.

Als blijkt dat Goedman politieke ambities heeft en Ilja steeds meer ongewild betrokken raakt bij de campagne voor de rechtse politieke beweging NV15, raakt hij verstrikt in een web van complottheorieën, intriges, bedreigingen en angst.

De Schaduwschrijver bestaat uit tien hoofdstukken, waarin de lezer voortdurend over de nerveuze schouder van Ilja meekijkt. Hoewel Émilie in haar opvattingen erg links overkomt, gaat Ilja door de aanhoudende aanslagen steeds meer naar het rechts extremisme neigen. Bonthuis bewijst met deze roman dat het onderwerp terreur ons allen raakt en geeft dit prachtig weer in Ilja’s twijfels, onzekerheden en zijn angsten.

Met De Schaduwschrijver levert de auteur – net als hoofdpersoon Ilja woonachtig in Parijs - een ijzersterk en meeslepend boek af. Ondanks het feit dat het verhaal constant doet verlangen naar de volgende bladzijde, blijft helaas wel het langverwachte plot uit en blijft de lezer achter met een aantal onbeantwoorde vragen. De actuele onderwerpen daarentegen maken dat de lezer zich makkelijk kan verplaatsen in de gedachtegangen van Ilja, maar doet ook inzien dat de angst en paranoia hem gevangen houden. De schrijfstijl is plezierig en leest makkelijk weg.

De Schaduwschrijver is de derde roman van Ivo Bonthuis (1976).

Recensie: De schaduwschrijver – Ivo Bonthuis

De schaduwschrijver

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Parijs, 2015. Ilja werkt aan zijn eerste roman, zijn geliefde Emilie is journaliste. Wanneer Emilie zwanger blijkt en de stad wordt geteisterd door aanslagen, raakt Ilja ervan overtuigd dat haar iets vreselijks zal overkomen. Het aanbod van een beruchte advocaat uit Amsterdam, die Ilja vraagt om ghostwriter van zijn memoires te worden, komt als geroepen. Ilja kan de afleiding en het geld goed gebruiken. Voor hij het weet zit hij echter tot aan zijn nek in de politieke intriges. De geheimen stapelen zich op en hij kan zelfs Emilie niet alles meer vertellen. Wie kan hij nog vertrouwen, en wat blijft er over van zijn eigen overtuigingen?

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen