• onze waardering

Recensie: The breakfastclub RECENSIE

Recensie: The Breakfastclub – Ellen van Gool

Het is gewaagd. Een kookboek over het ontbijt. Niet de favoriete maaltijd van Nederlanders en ik verwacht ook niet van Belgen. Toch heeft de Belgische Ellen van Gool het aangedurfd met het boek The Breakfastclub. Gelukkig staan er veel gerechten in die van te voren gemaakt kunnen worden zodat we 's morgens niet heel veel eerder uit ons bed hoeven. Zelf houd ik zeker wel van een goede brunch in het weekend en daarvoor is er keuze genoeg in dit boek.

The Breakfastclub begint met een verantwoording waarom gekozen is voor de indeling in seizoenen. Dat heeft vooral te maken met de verkrijgbaarheid van met name fruit. Verder wat uitleg over suiker en tarwebloem en over alternatieven daarvoor. Ook wordt vóór in het boek uitleg gegeven over de icoontjes die bij ieder recept staan. Zo kan je eenvoudig zien of een recept gluten- of lactosevrij of plantaardig is. Daarnaast zijn er icoontjes voor 'on the go' (kijk, daar houden we van) en voor het gebruik van een oven. Ieder gerecht werd smaakvol gefotografeerd door Irmy Coeckelbergs. Al blijkt uit veel foto's wel de samenwerking met supermarktketen Carrefour.

The Breakfastclub begint in de herfst. Dat betekent appel, peer, kiwi én pompoen. Zelf maakte ik de pompoenmuffins. Gezond vanwege de pompoen al kwam die in de smaak nauwelijks terug. Omdat ik een fan ben van ahornsiroop vond ik ze wel zalig. Ik liet ze wat langer in de oven omdat ik ze nog wat licht van kleur vond maar waarschijnlijk daardoor waren ze wat droog. Natuurlijk was dit recept voorzien van het icoontje 'on the go'. Zoals veel recepten. Ellen van Gool is er dus op voorbereid dat we vaak ontbijten tussen huis en bestemming. Handig dat deze langer bewaard kunnen blijven. In het weekend dus aan de slag in de keuken en daarna de hele week gezond ontbijten.

In de winter veel noten en granen. Havermoutwafels of -crepes, nutellakoekjes en een quinoa-ontbijtbowl. Maar ook een gezondere quiche lorraine met prei en ricotta. Dat is een feestrecept aldus Ellen van Gool. Die komen in ieder hoofdstuk terug, zijn iets minder healthy en zitten meer aan de enjoy-kant. Heerlijk voor die goede brunch in het weekend dus!

De lente brengt ons onder andere een rabarbercrumble met een topping van havermoutvlokken en amandel, een rijstbowl met een gebakken eitje uit Japan en een plaattaart met groene asperges. Ik ging voor de eiermuffins met ham en tomaat. Weer een 'on the go' recept wat in het weekend kan worden gemaakt voor de rest van de week. Soortgelijke muffins maakte ik al vaker voor het ontbijt maar deze variant was erg lekker. Die wordt dus zeker aan het assortiment toegevoegd. Ik gebruikte wel wat minder eieren omdat ik er van overtuigd ben dat naast de overige ingrediënten één ei per muffinvorm simpelweg niet past. Ook van dit jaargetijde maakte ik de smoothie van banaan, kiwi en sinaasappel. Lekker was die. Maar het was ook gewoon een smoothie van banaan, kiwi en sinaasappel.

In mijn favoriete seizoen, de zomer, weer wat meer fruit. Rood fruit, citroenen, vijgen en nectarines gecombineerd met granen, pudding, yoghurt en brood.

Met dit boek zal ik niet iedere ochtend rustig gaan zitten voor mijn ontbijtje. The Breakfastclub biedt gelukkig ook voor de gejaagde burger voldoende gezonde 'on the go'-ontbijttips. Voor een uitgebreidere lunch staan er zeker fijne recepten in. Met Pasen zullen de feestrecepten zeker van pas komen.

Recensie: The Breakfastclub – Ellen van Gool

The Breakfast Club

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Vroege vogel of langslaper, met The Breakfast Club tover je binnen no time met een minimum aan ingrediënten een evenwichtig en bovenal superlekker ontbijt op je bord. Ideaal om relaxed je dag te starten of met al dat lekkers naar je werk te spurten. Probeer dit maar eens te weerstaan...

   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Zij die achterbleef – Jean Kwok

 • Professor Prank - Jozua Douglas

 • De scheepsdochter - Anne Jacobs

 • Dodelijke wraak - Robert Bryndza

 • IJsbreker - Kristina Ohlsson

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen