• onze waardering

Recensie: The black key RECENSIE

Recensie: The Black Key – Amy Ewing

In het slotdeel van The Jewel-trilogie is Violet vastbesloten om terug te keren naar de Jewel. Nadat ze ontsnapt is, heeft de hertogin haar zusje te grazen genomen. Ze moet en zal haar zusje redden. Echter, terwijl Violet dacht dat ze nog een maand de tijd had om zich voor te bereiden, dient ze haar zusje eerder te redden omdat ze vermoeden dat er een aanslag op haar wordt gepleegd. Dit komt heel onverwachts uit, waardoor er niets anders op zit dan dat Violet in haar eentje naar de Jewel gaat...

The Black Key is het laatste deel van The Jewel-trilogie. Het deel gaat vrijwel direct verder waar het andere is geëindigd: Violet is weten te ontsnappen van de hertogin, maar haar zusje is te grazen genomen. De hertogin doet alsof Hazel, het zusje van Violet, Violet is. Op deze manier zal niemand erachter komen dat het een surrogaat gelukt is om te ontsnappen. Echter weet Violet als geen ander hoe zwaar en pijnlijk het kan zijn om in handen te zijn van de hertogin, dus zal ze haar zusje redden. Wellicht dat je het aan de beschrijving al kan lezen, maar het verhaal is best voorspelbaar. Je twijfelt er niet aan of alles wel goed komt, je weet dat het uiteindelijk goed gaat komen.

De eerste 150 pagina’s voelden best aan als voorbereiding op het einde. Dat hoeft niet als een lange aanloop te klinken, maar wel wanneer het boek maar 249 pagina’s telt. Het begin verliep traag, en werd voornamelijk herhaald wat er in eerdere delen is gebeurd. Maar veel nieuws gebeurt er niet, en dat is spijtig. Het is zeker waar dat na ongeveer 150 pagina’s het verhaal pas echt interessant wordt, maar dat is best laat. Je bent immers ruim over de helft van het boek wanneer de echte sensatie begint. Er kan niet echt gezegd worden dat er ook sprake is van spanning, aangezien je van te voren al kon raden hoe het zou aflopen.

Daarnaast is het jammer dat Violet in haar eentje naar de Jewel is gegaan. Het had interessant geweest om te lezen hoe ze samen met haar vrienden, zoals Raven en Ash, naar de Jewel was gekeerd. Nu voelde het alsof je het hele boek achter Violet aan het aanlopen bent, terwijl het ook zeer interessant was geweest om te lezen over de andere personages die uit de Jewel zijn ontsnapt. Daarnaast gebeurde er in dit boek niet echt iets spectaculairs. Het brabbelde een beetje voort, waardoor alles wel logisch op elkaar volgde. Dit maakte het ook dat het boek voorspelbaar is. En als het inderdaad zo eindigt als je van te voren had gedacht, zal dat je teleurstellen. Vooral omdat je van Amy Ewing gewend bent dat ze deze wereld erg goed heeft weten te schetsen, zoals we in eerdere delen lazen. Het was spijtig dat er geen plottwist of iets dergelijks voorkwamen in The Black Key.

Maar genoeg met de negatieve punten! Desondanks het verhaal een beetje voorspelbaar was, de sensatie alleen later in het boek voor kwam en Violet in haar eentje naar de Jewel ging, was het verhaal zeker vermakelijk! Wanneer je je erop voorbereid dat het geen spectaculair boek gaat worden en je waarschijnlijk al kan raden hoe het afloopt, zal je het boek vast leuk vinden. Zeker wanneer je van de eerdere delen hebt genoten. Dit komt voornamelijk doordat de wereld waarin het verhaal zich afspeelt zo goed beschreven is door Amy Ewing. Deze dystopische wereld is heel anders als die wij kennen, waardoor je het gevoel hebt even van de realiteit te ontsnappen.

The Black Key – het slotdeel van The Jewel-serie – is geen spectaculair boek, maar het zal je zeker gaan vermaken. Ergens voelt het toch wel jammer dat deze serie geëindigd is, omdat we nooit meer terug zullen keren naar de wereld van Violet, Raven en Ash.

Recensie: The Black Key – Amy Ewing

The Black Key

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Bloedstollend slotdeel in de Jewel-trilogie.

  Ik sluip door een doodlopende gang. De lucht is koud. Mijn ademhaling gaat steeds sneller. Aan het einde van een stenen trap wacht een zwarte deur. Achter die deur zal ik Hazel vinden. Dat weet ik. Dat voel ik. De haartjes op mijn armen komen overeind.

  Violet wil de wereld veranderen. Het wordt tijd om voor eens en altijd af te rekenen met de elite en hun rijke, egoïsitische leventje in The Jewel. Als ze ontdekt dat de Hertogin haar zusje Hazel heeft ontvoerd, ziet Violet echter maar één oplossing: ze moet terug naar het paleis. Terug naar het hol van de leeuw. Met gevaar voor eigen leven.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Throne of Glass fancast favorieten

 • 7x de leukste bookish items met kaarten uit fantasy boeken

 • Onze aanraders voor Netflix in maart

 • Agent en Boef: Boevenstreken - Tjibbe Veldkamp

 • Brandende meisjes - C.J. Tudor

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen