• onze waardering

Recensie: Het Vloekhout RECENSIE

Recensie: Het vloekhout – Johan de Boose

Het Vloekhout is een uniek boek geschreven door de Vlaamse Schrijver Johan de Boose. Het Vloekhout is het derde deel van een trilogie welke dezelfde naam draagt als het boek. De eerste twee boeken, Gaius en Jevgeni, zijn niet persé nodig om Het Vloekhout te kunnen lezen.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, het hoofdpersonage van de Boose is anders dan anderen. In tegenstelling tot de meeste literaire werken is het hoofdpersonage van Het Vloekhout geen mens of dier maar een stuk hout. Een personage waar doorgaans geen gedachten of gevoelens bij kenbaar gemaakt worden maar dat is juist wat De Boose op een vakkundige manier weet neer te zetten. 

We maken kennis met het stuk hout wanneer het nog een boom is in Palestina. Het is nog een bloeiende olijfboom waaronder Jezus verwekt wordt. Niet door God, zoals men denkt, maar door een groep soldaten die Maria verkrachten. Dit is de openingsscene van het boek en daarmee zit je direct in het verhaal. Dit is het startpunt van de reis die de boom maakt gedurende het boek. Van de geboorte en de dood van Jezus waarvoor de boom tot kruis gemaakt wordt. Via het Romeinse keizerrijk komt hij bij de monnik Godsboterhammetje terecht die hem tot religieus idool omtovert. Later komt hij in handen van kunstenaar Malevitsj en uiteindelijk in de moderne tijd via Stalin in het hedendaagse Rusland terecht.

Dat het Russisch grondgebied een grote rol speelt is geen verrassing. Johan de Boose is naast dichter en schrijver ook Slavist. Een expert op het gebied van de Slavische taal, geschiedenis, cultuur en volk. Niet alleen in de trilogie Het Vloekhout zie je dit terug maar ook in de boeken die hij schreef over zijn reizen door Oost-Europa. 

Naast een vertelling van Europese geschiedenis is Het Vloekhout ook een bij vlagen komisch boek. Met grappige momenten, wanneer het Vloekhout bijvoorbeeld een gesprek voert met een voorhuid, weet De Boose een glimlach op je gezicht te toveren. Door het gebruik van komische fragmenten is Het Vloekhout geen moeilijk boek om te lezen. Het is opgebouwd met makkelijk te begrijpen zinnen en waar het om een wat meer beladen of moeilijk onderwerp gaat is de context duidelijk genoeg om de boodschap te begrijpen.

Het Vloekhout is een prettig te lezen boek wat je met een glimlach van begin tot einde geboeid houdt. Zo heb je nog nooit tegen onze geschiedenis aan gekeken en dat maakt Het Vloekhout geen zwaar literair werk maar een goed verhaal om in één ruk uit te lezen.

Recensie: Het vloekhout – Johan de Boose

Het Vloekhout

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Een stuk hout, afkomstig van een boom in Palestina, wordt gebruikt voor de kruisiging van de profeet Jesjoea. Het hout blijkt
    over magische krachten te beschikken: het kan praten en het wekt een bijzondere lust op bij wie het aanraakt. Wanneer een
    toneelmeester die op zoek is naar een stut voor zijn decor het hout meeneemt, is dit het begin van een spectaculaire reis. Het stuk hout komt terecht bij de Romeinse keizer, orthodoxe monniken, de Russische tsaar, mohammedaanse geleerden, uitvinders, de paus, fascisten en communisten, schilders, wetenschappers en terroristen. Het maakt onderweg kennis met beroemde teennagels, lijkwaden en voorhuiden. De reis duurt meer dan tweeduizend jaar.

    Johan de Boose neemt, via het hout als ooggetuige, de lezer mee naar de markantste gebeurtenissen van de Europese geschiedenis. Dat het hout bij alles zo zijn bedenkingen heeft, zorgt voor een aangenaam ironische toets.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen