• onze waardering

Recensie: Liefde in de kaukasus RECENSIE

Recensie: Liefde in de Kaukasus – Alisa Ganíjeva

Marat en Patja keren allebei terug uit Moskou naar hun geboortedorp in Dagestan, een autonome Republiek van de Russische Federatie. Het is een complex dorp dat gekenmerkt wordt door de breuk tussen de moderne 21ste eeuw technologie en de eeuwenoude tradities. Het dorp is zwaar islamitisch, maar verdeeld in verschillende stromingen. Zowel Marat en Patja voelen zich niet thuis in de bekrompenheid van de bewoners en als iedereen hen dan ook nog eens aandringt op een huwelijk, lijkt het alsof ze met hun rug tegen de muur staan, of kunnen ze eraan ontsnappen?

Liefde in de Kaukasus is alweer het negende boek dat Alisa Ganíjeva (33) publiceert. De schrijfster is afkomstig uit deze streek en probeert dan ook meer van de roman te maken dan alleen een liefdesverhaal. In Liefde in de Kaukasus staat het uithuwelijken centraal. Het uithuwelijken vindt zijn oorsprong in het islamitische geloofd, dat dan ook aangehaald wordt in het boek.

Het verhaal vindt dus plaats in een klein dorpje in de Kaukasus. Een beetje een achterstallig gebied waar de originele tradities nog hoog in het vaandel staan. De twee verschillende moskeeën, die achter het spoor en die op de Boulevard, gaan met regelmaat met elkaar op de vuist. De spanningen lopen hoog op en alle burgers worden gedwongen om een kant te kiezen.

Ondertussen proberen Marat en Patja een partner uit liefde te vinden, terwijl hun ouders zich maar blijven opdringen met mogelijke huwelijkskandidaten. In hun zoektocht komen veel islamitische rituelen naar boven: van gerechten tot het onthaal van familie uit verre streken. Alisa Ganíjeva geeft zo een mooi inkijkje in de voor ons West-Europeanen soms zo lastig te begrijpen cultuur. Verschillende woorden worden met een asterix gemarkeerd en achterin het boek uitgelegd. Hierdoor krijg je de keuze om nog meer uitleg over de cultuur en achtergronden te lezen, maar ook om het verhaal te vervolgen zonder onderbroken te worden.

Maar de leukste verassing vindt men achterin, als het verhaal met een bijzonder, open einde plotseling lijkt te stoppen. De vertalers van de roman (Annelies de Hertogh en Els de Roon Hertoge) hebben samen een nawoord geschreven met daarin de uitleg van het soefisme. Het blijkt dat deze stroming de rode lijn door het boek is, dat alle losse punten met elkaar verbindt.

Deze toevoeging geeft het boek met het leuke verhaal, de mooie inzichten en de speelse karakters een literair tintje. Toch is het boek zeker niet saai, alle roddels om Chalilbek, een beruchte crimineel, en de spanning rondom de moskeeën zorgen ervoor dat de lezer blijft lezen. Soms leest het boek wel lastig door het gebruik van Islamitische woorden, maar alles wordt heel duidelijk uitgelegd en de uitleg wijkt niet te veel af van de verhaallijn, waardoor het verhaal zelf ook nog steeds fijn leest.

Kortom, Liefde in de Kaukasus is een hele leuke toevoeging aan je boekenkast, als je houdt van een liefdesverhaal met een literair tintje. De roman geeft inzicht in de islamitische cultuur, de verdeeldheid in voormalig Oostbloklanden tot op de dag van vandaag en is tegelijkertijd een intrigerend verhaal om te lezen. Het verhaal is niet zo lang en leest lekker weg. Door de vele ideeën en mooie uitspraken, is Liefde in de Kaukasus een verhaal dat nog dagen in je hoofd blijft zitten, op de positieve manier!

Recensie: Liefde in de Kaukasus – Alisa Ganíjeva

Liefde in de Kaukasus

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Marat, een jonge advocaat, keert uit Moskou terug naar zijn geboortedorp aan de Kaspische Zee. Zijn ouders hebben al een banketzaal gereserveerd voor zijn huwelijksfeest, terwijl ze nog altijd koortsachtig op zoek zijn naar een acceptabele bruid voor hun zoon. Patja, eveneens teruggekeerd uit Moskou, probeert te ontkomen aan de hardnekkige jacht die de drammerige Timoer op haar maakt. Met hem heeft ze vijf maanden lang contact gehad via internet en nu wil hij koste wat kost met haar trouwen, tot grote vreugde van Patja's ouders.

    Tijdens een ware presentatiemarathon van bruiden komen Marat en Patja elkaar tegen en worden op slag hevig verliefd. Romeo en Julia in een afgelegen Kaukasisch dorp? Hun liefde krijgt weinig kans. Alleen zijn het niet hun volhardende ouders die daar de hand in hebben, maar een maffiose crimineel die op het verkeerde moment uit de gevangenis is vrijgelaten.

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen