• onze waardering

Recensie: Grand Hotel Europa RECENSIE

Recensie: Grand Hotel Europa – Ilja Leonard Pfeiffer

In Grand Hotel Europa lees je het verhaal van Ilja Leonard Pfeiffer. De schrijver en tevens hoofdpersoon van het boek trekt in in dit hotel en schetst hier zijn levensverhaal en het verhaal van Europa. Een verhaal over de liefde die Ilja deelt met zijn ex Clio en de reizen die zij samen maakten. Door dit verhaal heen, volg je het verhaal over het continent Europa als rode draad. 

Grand Hotel Europa is een intrigerend boek. Het leest makkelijk weg en is erg interessant. Vooral wanneer je enige interesse hebt in kunst en geschiedenis zul je je hart kunnen ophalen bij dit boek. Het is prachtig om te lezen hoe Ilja Leonard Pfeiffer filosofeert over kunst en waarom wij als mens zo graag bekende schilderijen als de Mona Lisa willen zien. En wanneer je iets minder hebt met kunst en geschiedenis, zul je dit na dit boek zeker meer gaan waarderen! Daarnaast bevat het boek een flinke dosis humor. Mijn favoriete passage was wanneer Ilja Leonard Pfeiffer de toeristen op de hak nam. Deze momenten waren erg herkenbaar! Naast deze vrolijke toon, is er ook een duidelijke droevige toon in het boek te lezen. Dit is met name wanneer piccolo Abdul zijn levensverhaal vertelt aan Ilja Leonard Pfeiffer. Omdat Grand Hotel Europa het verhaal is van Ilja Leonard Pfeiffer, is het geschreven vanuit de ik-vorm. Dit leest erg prettig en het voelt bijna alsof het verhaal aan je vertelt wordt. Wel is het zo dat er in Grand Hotel Europa veel Italiaanse straatnamen gebruikt worden en tevens ook zinnen in een andere taal. Deze zinnen hebben dan niet altijd een vertaling, waardoor je als lezer niet altijd precies weet wat er nu gezegd wordt. Daarnaast zijn sommige betogen van Ilja Leonard Pfeiffer wat langdradig, waardoor je wat interesse in het boek verliest. Maar dit wordt vervolgens weer helemaal goed gemaakt! 

Concluderend is Grand Hotel Europa een prachtig biografisch boek over liefde, vriendschap en verdriet. Dit alles met een flinke dosis humor. Je zult zeker veel herkennen uit dit boek en kunnen lachen en wellicht zelfs mee kunnen huilen. Een heerlijk dik boek wat je zeker gelezen moet hebben om meer te weten te komen over kunst en geschiedenis en het continent Europa. 

Recensie: Grand Hotel Europa – Ilja Leonard Pfeiffer

Grand Hotel Europa

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (3 stemmen)
 • Omschrijving:

  Pfeijffer diagnosticeert de tijdgeest in een kolossale roman met Europa als speelveld

  "De toekomst van Europa is het Europa dat nu al een realiteit is. Europa is het recreatiegebied voor de rest van de wereld,' zegt een van de personages in Grand Hotel Europa. Het is – overdrachtelijk – ook een zelfdiagnose. Alle personages in deze roman zitten immers op verschillende manieren vast aan hun verleden. Voor toekomst is geen plek meer. Het Avondland is vergrijsd en improductief. Geschiedenis is het voornaamste dat Europa nog te bieden heeft. En geschiedenis trekt toerisme. Maar dit verontrustende en au fond weemoedige gegeven krijgt in Grand Hotel Europa zijn beslag in een wervelende en hilarische roman met een tragische liefdesgeschiedenis als hoofdmoot.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Hamley en de draak - Sandra J. Paul

 • De Apollomoorden - Chris Hadfield

 • Mungo - Douglas Stuart

 • 12 romantische fantasy series

 • 11 Series zoals Bridgerton

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen