• onze waardering

Recensie: Quiche & Hartige taart RECENSIE

Recensie: Quiche & Hartige taart – Marion Flipo

Het uit het Frans vertaalde boekje heeft in het Nederlands de titel Quiche & Hartige taart meegekregen. Die dubbele titel is mij niet helemaal duidelijk omdat alle recepten in het boek de naam 'quiche' hebben gekregen. De Franse titel spreekt dan ook alleen over quiche: Les quiches des Marion. Het boekje bevat 33 recepten voor zowel hartige als zoete quiches.

In Quiche & Hartige taart staan enkel recepten. Ik mis dan ook uitleg over wat eigenlijk quiches zijn maar vooral wat tips. Het bakken van een goede quiche vergt namelijk best wel wat handigheid en ervaring. Dat merkte ik direct bij het bakken van mijn eerste quiche uit het boekje. Ik had gekozen voor de Provençaalse.

Ik begon daarvoor met het korstdeeg. Aan het begin van het boekje staan de recepten van drie soorten deeg. Naast het gewone korstdeeg is dat korstdeeg met zaden en kruiden en zoet korstdeeg.

Voor mijn Provençaalse quiche had ik volgens het recept 240 gram korstdeeg nodig. Het recept levert uiteindelijk iets meer dan 400 gram deeg op. Te veel voor één quiche maar te weinig voor twee quiches. Dat is niet handig. Nu vind ik het maken van een goede bodem voor een hartige taart sowieso al moeilijk en ook deze viel uiteindelijk niet mee. Hij was bovendien niet gaar. Op internet vond ik een tip om de quiche onder in de oven te plaatsen omdat dan de bodem beter gaart. Die tip had ik ook graag in Quiche & Hartige taart terug gevonden. Het recept bevat verder veel groente, waarbij ik het gedoe met één rode paprika die eerst 45 minuten in aluminiumfolie in de oven moet om de schil te verwijderen nogal omslachtig vond.

Een quiche bevat naast allerlei mogelijke ingrediënten een vulling van room, melk en ei. Bedoeling is dat dit tussen de ingrediënten vloeit en vervolgens in de oven opstijft zodat de quiche in stukken gesneden kan worden. Bij mijn Provençaalse quiche bestond dit uit 3 eieren + 1 eigeel, 100 ml volle melk, 250 ml vloeibare room, 130 gram crème fraîche én 250 gram buffelmozzarella. Dat alles bij elkaar leverde veel te veel vocht op en geen taart. Aansnijden was dus geen optie en een diep bord een must. Behalve de bodem was het verder best een lekkere quiche. Maar volgende keer pak ik de bodem en de paprika anders aan en verminder ik de hoeveelheid vloeistof drastisch.

Door ervaring wijs geworden verliep het bakken van mijn tweede quiche een stuk beter. De bodem liet ik voor wat het was. Ik koos voor bladerdeeg en bakte deze blind onder in de oven. Ook hield ik mij aan een andere tip die ik niet in dit boek vond maar op internet: gebruik één ei op 100 ml vocht. In Quiche & hartige taart wordt uitgegaan van 3 eieren + 1 dooier op bijna 500 ml. Veel te veel was inmiddels mijn ervaring. Ik liet dus de gevraagde 100 ml melk volledig achterwege en gebruikte 3 eieren + 1 extra dooier. Ook strooide ik wat paneermeel (óók een internet-tip) onder op de bodem. Dat zorgt ervoor dat het vocht dat vrijkomt wat wordt opgenomen. Mijn gerookte zalm-broccoli quiche was met deze aanpassingen in het recept zalig én voor herhaling vatbaar.

Bladerend door de andere recepten zou ik zeggen: Ben je goed in het maken van bodems, doe dat dan rustig, zo niet, gebruik bladerdeeg. Laat in de recepten de melk weg óf halveer de hoeveelheid room. Gebruik het boekje voor inspiratie om je eigen lekkere quiches te maken. Ik hoop dat Marion Flipo, toch niet de minste kok, het zo ook bedoeld heeft.

Recensie: Quiche & Hartige taart – Marion Flipo

Quiche en Hartige Taart

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  We kennen allemaal de klassieke quiche Lorraine. Maar er zijn nog zoveel meer varianten op deze hartige taart te bedenken. Het idee is eenvoudig; maak een deegbodem, al dan niet met kruiden, en vul de taart met je favoriete ingrediënten. Plaats de taart 30 tot 40 minuten in de oven en geniet van een perfecte (weekend)maaltijd!

  Bak een pompoenquiche met peterselie & hazelnoten op een winterse woensdag, neem een restje zalmbroccolitaart mee als lunch, serveer mini-quiches met peer, roquefort & walnoten op een verjaardag of geniet eens van een vegetarische variant met paddenstoelen en gekarameliseerde ui. Bovendien bevat dit boek ook recepten voor een glutenvrije worteltaart met feta & amandelen, een slanke quiche op basis van kwark en is er gedacht aan de veganist én zoetekauw. Kortom, 'Quiche & Hartige taart' geeft je genoeg inspiratie en variatie.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Uncharted trailer met Tom Holland en Mark Wahlberg is uit

 • Mijn moeder heeft altijd gelijk - Lana Lux

 • De verhaaltjesboom - Marianne Busser & Ron Schröder

 • Koken met kinderen: Lekker veggie - De kookhoek

 • Een vriendschap - Silvia Avallone

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen