• onze waardering

Recensie: 3 ingrediënten bakboek RECENSIE

Recensie: 3 Ingrediënten bakboek – Sarah Rainey

De Engelse Sarah Rainey is geen bakker. Toch staat ze dag en nacht in de keuken te bakken. Bovendien schrijft ze graag. Door een Japanse foodblogger raakte Sarah meer dan geïnteresseerd in het bakken met slechts drie ingrediënten. Vanaf dat moment moesten familie en vrienden van Sarah steeds maar weer proeven en de ideeën van Sarah over haar 3 ingrediënten bakboek aanhoren. Uiteindelijk resulteerde dit in een boek met meer dan 100 recepten voor zowel hartige als zoete baksels. Allemaal gemaakt met slechts drie ingrediënten. Dat is zelfs voor een leek als ik op het gebied van bakken lekker overzichtelijk. Tegelijkertijd vraag je je af of het mogelijk is. Ik las eerder kookboeken waar een beperking werd gesteld aan het aantal ingrediënten. Die vielen vaak erg tegen. Bij het 3 ingrediënten bakboek viel dat alleszins mee. Er wordt dan ook slim gebruik gemaakt van ingrediënten die bijvoorbeeld alvast veel zout of suiker bevatten zoals gezouten boter of gecondenseerde melk. Soms zijn de ingrediënten op zich al een baksel zoals koude chocolade-croissants of Oreokoekjes.

Ook fijn aan het 3 ingrediënten bakboek: Er wordt nergens gepretendeerd dat het een gezond kookboek is. In tegendeel, Sarah Rainey vindt gebak een verwennerij. Niet iets wat je dagelijks in grote hoeveelheden moet eten maar wat af en toe moet kunnen. Je zou ook niet anders kunnen beweren wanneer je een brownie-recept leest waar een hele pot Nutella in gaat. Ik maakte ook zo'n recept waarbij handig gebruik wordt gemaakt van een ingrediënt dat veel smaak geeft aan het gerecht, of in dit geval aan het brood. Ik bakte een luchtig bierbrood en het was lekker. Boven verwachting lekker. Een heerlijk tussendoortje of, volgens Sarah, heerlijk bij een stevige stoofschotel. En dat met enkel zelfrijzend bakmeel, suiker en een dubbele trappistenbier.

Overigens begint het, ruim 200 pagina's tellende boek met wat weetjes over onder andere de magnetron, de oven en temperaturen en over gebruikte maten. In tegenstelling tot de meeste bakboeken maakt het Sarah Rainey niet heel veel uit of je een grote volle eetlepel neemt of een afgestreken eetlepel. Dat is wel een geruststelling. Op de volgende pagina een opsomming van het benodigde keukengereedschap: Cakevormen, bakplaten, blender, mixer, spatel, bakkwast. Het meeste zal iedereen wel in huis hebben, net als huishoud- en aluminiumfolie.

Daarna is het boek onderverdeeld in verschillende hoofdstukken. Cake en taart, brood en toetjes komen voorbij maar ook hartig gebak en zoete traktaties. Zelf koos ik nog voor een eenvoudig recept uit het hoofdstuk koekjes. Misschien wat erg eenvoudig en voor de hand liggend maar o zo lekker: Oma's zandkoekjes. Ik had een volle schaal, maar zet ze op tafel en ze zijn zo weg.

Het boek bevat ook minder voor de hand liggende recepten als kardamomroomijs, smeltende ahorn-lavacakejes en bloemkoolwraps of zoals Sarah zelf zegt: haar knoflookbrood-zonder-schuldgevoel.

Het 3 ingrediënten bakboek is een praktisch boek dat zeker de beginnende bakker op weg helpt om hele leuke resultaten te boeken. De recepten zien er dankzij de mooie foto's van Al Richardson bovendien stuk voor stuk zeer smakelijk uit.

Recensie: 3 Ingrediënten bakboek – Sarah Rainey

3 ingrediënten bakboek

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Snel, gemakkelijk, betaalbaar en overheerlijk: honderd lekkere bakrecepten met slechts drie ingrediënten!

   

  Het 3 ingrediënten bakboek maakt lekker bakken gemakkelijker dan je ooit voor mogelijk hebt gehouden. Het bevat meer dan 100 snelle, makkelijke en zeer smaakvolle recepten. Taarten, koekjes, brood, desserts, hartige lekkernijen en ijskoude traktaties: voor ieder moment van de dag en voor kleine of grote gezelschappen en met nooit meer dan drie ingrediënten.

   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Film & Serie Top 6: februari 2023

 • Fictie top 6: februari 2023

 • It ends with us - Colleen Hoover

 • Word volwassen, Eve Brown - Talia Hibbert

 • Jerks at Work - Tessa West

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen