• onze waardering

Recensie: De kleuren van magie RECENSIE

Recensie: De Kleuren van Magie – V.E. Schwab

V.E. Schwabs De kleuren van Magie is het eerste deel van De Schemering-trilogie van deze Amerikaanse schrijfster. Het is geen nieuw boek. De serie is in het Engels al helemaal uit sinds 2017. Het is wel de eerste uitgave van de Nederlandse vertaling.

De meeste mensen kennen maar één Londen. Wat bijna niemand weet, is dat er vier verschillende Londens zijn. Grijs Londen: vies, saai en zonder magie. Rood Londen: waar magie wordt vereerd en de Maresh-dynastie heerst over een welvarend rijk. Wit Londen: waar men vecht om controle over de magie. En ooit was er Zwart Londen – maar daar heeft niemand het meer over.

Kell is een zeldzame magiër die tussen de verschillende versies van Londen kan reizen. Als hij in Grijs Londen zakkenroller Lila ontmoet, is dat het begin van een avontuur dat ze naar alle uithoeken van de stad brengt. Maar gevaarlijke magie ligt op de loer en het verraad achtervolgt hen. Om alle werelden te kunnen redden moeten Kell en Lila in de eerste plaats in leven zien te blijven, en dat blijkt lastiger dan gedacht.

V.E. Schwab, staat voor Victoria Elizabeth Schwab, is een Amerikaanse fantasy schrijfster, met een behoorlijke lijst op haar naam. Ze is erg goed in het scheppen van nieuwe werelden en achtergronden voor haar spannende verhalen. Zo ook bij De Schemering-trilogie. De vier steden genaamd Londen, in vier verschillende werelden, zijn niet simpelweg vier maal Londen in een andere dimensie, maar het zijn vier totaal verschillende steden in vier totaal verschillende werelden. Het Grijze Londen in Engeland lijkt het meest op ons Londen, maar dan in het verleden, zo rond 1800. Het mooie vredige Rode Londen in Arnes, is een soort droomwereld in een rode waas; Wit Londen in Maktahn, lijkt op een horror versie van Frozen en Zwart Londen in een verdoemde wereld, is in het eerste deel nog een mysterie. 

Het is trouwens heel vreemd dat de Nederlandse vertaling van V.E. Schwabs De Kleuren van Magie nu pas uitgegeven is en de vervolgdelen zelfs nog even op zich laten wachten, want het is een super goede serie. Voor de mensen die niet kunnen wachten: in het Engels zijn alle delen van De Schemering-trilogie al uit. De reeks is verrassend origineel en heel anders van opzet dan menig ander boek in het magische fantasy/young adult wereldje.

In De kleuren van magie is nu eens niet het geijkte romantische liefdesverhaal van de vrouwelijke hoofdpersoon in de problemen met de stoere held.  De hoofdpersoon heeft ook geen sidekick in dit verhaal. Er zijn twee hoofdrolspelers: de magiër Kell en de vrouwelijke dief Delilah Bard.  V.E. Schwab zet twee gelijkwaardige sterke karakters neer.

Kell heeft Lila net zo hard nodig, als zij hem. Lila is geen zwakke vrouwelijke bijrol, maar een stoere kickass chick. Kell is geen alwetende held, die het allemaal wel eventjes voor elkaar krijgt, maar een jonge man die ook zijn fouten heeft en daardoor in de problemen komt. Romantiek wordt slechts in kleinigheidjes een beetje aangestipt en het blijft een belofte voor de toekomst.  En het gaat nu niet om een verhaal waarin magie een rol speelt, neen het is een verhaal over magie als hoofdingrediënt. Het is een levende entiteit die als 3e persoon een hoofdrol opeist.

Magie kan niet zomaar gebruikt worden. Magie heeft een prijs en is niet de oplossing voor alle problemen. Je moet weten wat je doet en bereid zijn de prijs te betalen. Magie heeft een kleur en magie heeft een geur en kan zelfs een heel eigen leven gaan leiden met een eigen wil!

Kell is een magiër van een apart ras: de Antari en in dienst van de koninklijke familie van Arnes. Op zijn vijfde is hij opgenomen in het gezin en hij wordt gezien als prins en broer van de werkelijke prins Rhy. De Antari zijn de enigen die in staat zijn tussen de diverse werelden te reizen. Er zijn nog maar twee Antari over: Kell en een zekere Holland, in dienst van de tweeling Athos en Astrid Dane de dictators van Wit Londen en zoals al gauw blijkt de vijanden van Arnes. Kell is dus super verbaasd als blijkt dat Lila met hem mee kan reizen tussen de werelden. Mensen of dingen uit andere werelden mogen ook niet meegenomen worden. Doordat Kell zich niet aan de regels houdt en vaak artikelen mee smokkelt van andere werelden naar Arnes, komt hij zwaar in de problemen. Dat Lila echter ook kan reizen tussen de werelden blijkt wel van groot nut!

V.E. Schwab weet in De kleuren van magie alle nieuwe elementen en hun werking en de werelden en de samenhang daartussen heel simpel en duidelijk te omschrijven. Dat is erg knap, want hoe vaak lees je niet boeken, waarbij je je bij een ingewikkelde beschrijving bijna geen voorstelling kan maken en stiekem eigenlijk niet helemaal snapt hoe iets werkt? Ze stort je ook niet direct in het diepe, maar begint met een rustige beschrijving van Kell, zijn magische jas en het voor ons bekende grijze Londen en daarna bouwt ze haar aparte werelden in logische delen op, tot je er helemaal in thuis bent.

Het verhaal van De kleuren van magie is super spannend, vol actie en ook niet echt teerhartig. Er sneuvelen nogal wat mensen! Maar het leest heerlijk snel weg en je wilt het niet wegleggen, omdat het verhaal zo pakkend is. Het boek eindigt als een min-of-meer afgesloten geschiedenis, maar met een belofte van een vervolg. Er zijn nog zoveel vragen niet beantwoordt. Zoveel mysteries rondom de hoofdrolspelers die je wilt ontrafelen. Ik kan niet wachten tot de twee vervolg delen in het Nederlands uit zijn, dus ik heb me al voorgenomen direct verder te gaan in de Engelse delen. De Schemering-trilogie is echt een fantastische serie!

Ik geef V.E. Schwabs De kleuren van magie dan ook 5 hartjes omdat het een verrassend origineel, goed geschreven en super spannend boek is.

Recensie: De Kleuren van Magie – V.E. Schwab

Schemering 1 - De kleuren van magie

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  V.E. Schwab is een meester in het oproepen van nieuwe werelden en doet denken aan J.K. Rowling en J.R.R. Tolkien

  De meeste mensen kennen maar één Londen. Wat bijna niemand weet, is dat er vier verschillende Londens zijn. Grijs Londen: vies, saai en zonder magie. Rood Londen, waar magie wordt vereerd en de Maresh-dynastie heerst over een welvarend rijk. Wit Londen, waar men vecht om controle over de magie. En ooit was er Zwart Londen – maar daar heeft niemand het meer over.

  Kell is een zeldzame magiër die tussen de verschillende versies van Londen kan reizen. Als hij in Grijs Londen zakkenroller Lila ontmoet, is dat het begin van een avontuur dat ze naar alle uithoeken van de stad brengt. Maar gevaarlijke magie ligt op de loer en het verraad achtervolgt hen. Om alle werelden te kunnen redden moeten Kell en Lila in de eerste plaats in leven zien te blijven, en dat blijkt lastiger dan gedacht.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Wie ik ben zonder jou - Susan Muskee

 • Rendez-vous op Montmartre (Bestemming Parijs #2) - Mirjam Mieserius

 • De enige dochter - A.B. Yehoshua

 • Het Ultimatum - John Grisham

 • The farm table - Julius Roberts

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Deze boeken worden nu verfilmd

 • Recensie: Match

Zoek in artikelen