• onze waardering

Recensie: Kefir & Kombucha RECENSIE

Recensie: Kefir & Kombucha – Sebastian Landaeus en Nina Lausecker

Wie de schrijvers van Kefir & Kombucha zijn is niet zo één, twee, drie zichtbaar in het boek. Ze stellen zichzelf weliswaar voor in het voorwoord maar daarin worden uitsluitend hun voornamen genoemd. Alleen op de achterpagina vinden we de namen van Sebastian Landaeus en Nina Lausecker. Zij hebben een minibrouwerij in het zuiden van Frankrijk waar zij biologische kombucha maken.

Het boek Kefir & Kombucha is een uitdaging. Het boek bevat recepten voor 40 gefermenteerde drankjes. Niet iets wat menigeen dagelijks drinkt, laat staan zelf maakt. Om deze drankjes sowieso te kunnen proeven ging ik naar de biologische supermarkt. Daar kocht ik een startersset kefir. Die set bestaat uit drie zakjes met kefirkorrels voor 10 euro, daarmee maak je dan wel 27 liter of meer waterkefir. Volgens het boek zou je in je omgeving kunnen vragen of iemand wat voor je heeft, het is immers een soort van vermenigvuldigen van bacteriën die voor de fermentatie zorgen.

Het is logisch dat Kefir & Kombucha begint met een uitgebreide inleiding. Zoals gezegd is het voor velen onbekend terrein. De inleiding gaat over de geschiedenis van fermenteren, de voordelen voor de gezondheid, de benodigde materialen en de ingrediënten. Daarna wordt het fermentatieproces beschreven en welke algemene regels je moet volgen wat betreft desinfecteren, omstandigheden en bottelen.

De enthousiaste manier waarop de inleiding is geschreven werkt aanstekelijk. Uiteindelijk heb je zin om te beginnen met fermenteren. De kefirkorrels had ik inmiddels in huis, al zagen ze er wat anders uit dan in het boek. Ook de gebruiksaanwijzing kwam niet helemaal overeen. Bovendien wordt in de inleiding steeds gesproken over waterkefirkorrels. Die term komt in de recepten niet meer voor. Daar gaat het over fruitkefirkorrels. Hetzelfde?

Omdat de gebruiksaanwijzing van mijn korrels niet overeen kwam met het boek besloot ik de middenweg te nemen. 1 liter water, 40 gram suiker, 2 schijfjes citroen en een gedroogde vijg moesten voldoende zijn voor 1 zakje van 5 gram waterkefir (genoeg volgens de gebruiksaanwijzing). In het recept in Kefir & Kombucha is sprake van 20 gram. Nogmaals verwarring dus. En dan is het wachten. 48 uur in dit geval. Daarna kan de fruitkefir, door een kaasdoek, worden overgegoten in een fles die opnieuw 24 uur moet fermenteren. In de koelkast deze keer. Met spanning openden we daarna de fles. Wel een sis, maar niet echt bubbels. De meningen waren verdeeld. Uiteindelijk was ik de enige die het opdronk. Een tweede poging leverde hetzelfde resultaat al liet ik die wat langer staan en was er dus wel meer schuim.

Behalve de kefir recepten waren er uiteraard ook recepten met Kombucha. Helaas was die niet verkrijgbaar bij de plaatselijke biologische supermarkt dus die moest ik aan mij voorbij laten gaan. Overigens verkochten ze wel kant-en-klaar kombuchadrankjes. Naast Kefir & Kombucha wordt ook gebruik gemaakt van gingerbug (gembergist) daarmee wordt Ginger ale gemaakt maar bijvoorbeeld ook komkommer-muntginger bug. Durf jij de uitdaging aan? Het hoofdstuk dat daarop volgt vond ik misschien nog het meest interessant. Dat gaat over endogene gisten. Daarmee maak je bijvoorbeeld appelcider uit appel(sap) zonder verdere toevoegingen. Nadeel is weer wel dat er nogal wat spullen (onder andere een waterslot) nodig zijn. Ik had ze niet allemaal in huis en ben er dus nog niet aan toegekomen. Behalve appelcider volgen er meer exotische dranken als Switchel, Mede, Kvas en Tepache.

De laatste twee hoofdstukken bevatten recepten met melkkefir, wat yoghurtachtige dranken oplevert en met granen.

Kefir & Kombucha geeft een mooie inkijk in de wereld van gefermenteerde dranken. Het is een echt doe-boek en verwacht niet dat alles in één keer klopt en goed gaat. Het zal zeker tijd kosten om vertrouwd te raken met fermentatie. Daarna kan je ongetwijfeld je eigen gezonde drankjes maken.

Recensie: Kefir & Kombucha – Sebastian Landaeus en Nina Lausecker

Kefir & Kombucha

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Kefir, kombucha en gingerale, maar ook appelcider, jun, mede, lassi en amazaké. Allemaal zijn het gefermenteerde drankjes die lekker, dorstlessend en gezond zijn! In dit boek vind je meer dan 40 recepten om eenvoudig deze natuurlijk bruisende dranken zelf te maken en naar wens extra smaak te geven. Met slechts enkele ingrediënten maak je zo een gezond alternatief voor frisdrank uit de supermarkt.
    Bij fermentatie worden de suikers en slechte bacteriën in levensmiddelen en dranken door natuurlijke micro-organismen omgezet in zuur, gas of alcohol. Denk aan appel voor cider, gember voor ginger bug en thee als basis voor kombucha. Het drinken van gefermenteerde drankjes heeft bovendien een positief effect op je gezondheid. Het bevordert de spijsvertering, verhoogt de productie van enzymen en is een bron van vitaminen.
    Ga aan de slag met dit praktische boek en maak je eigen hibiscus-frambooskefir, melkkefir, kurkuma- gemberkombucha, appel-rodebietginger bug, tepache van ananas, Zweedse julmust en Russische kvas.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Slag of stoot - Meghan Quinn

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen