• onze waardering

Recensie: Eet meer energie RECENSIE

Recensie: Eet meer energie – Marjolein Dubbers

Marjolein Dubbers verwierf bekendheid met haar eerste boek Het Energieke Vrouwen Voedingskompas en een bijbehorende website waar ze schrijft over voeding, vitaliteit en gezondheid. Toen zij een aantal jaar geleden in een burn-out terecht kwam, begon ze een zoektocht naar dé manier om haar energie en gezondheid terug te krijgen. Marjolein Dubbers verdiepte zich in het in balans brengen van hormonen door voeding, waarmee ze haar vitaliteit en levenslust terugvond. En mooier nog: dit ervaarde ze hoger dan ooit. In Eet Meer Energie deelt ze deze kennis.

In 13 hoofdstukken verdeelt over twee delen neemt Dubbers de lezer mee in de werken van energie in het lichaam en het opbouwen van deze energie door het kiezen van de juiste voeding. Letterlijk: Eet Meer Energie. De kern van het boek beschrijft gevarieerde voeding, met de nadruk op groente én vetten, waarbij koolhydraten zo goed als vermeden worden. Want de mitochondriën, oftewel de energieleveraars van het lichaam leven het beste op gezonde vetten en felgekleurde groenten en worden ziek van koolhydraten door de schommelingen in de bloedsuikers. De wetenschappelijke informatie die Dubbers aanhaalt lijkt acceptabel. Lastig is echter dat er óók veel wetenschappelijke bronnen zijn die vetten juist gevaarlijk vinden en koolhydraten onschuldig.

Eet Meer Energie bevat, naast alle informatie over de werking van voeding op energie in het lichaam, ook 30 recepten. Aan de hand van mooie foto’s, een korte toelichting, de ingrediënten en een beschrijving worden de recepten gepresenteerd. Deze zijn niet geordend op maaltijd of functie. De ingrediënten zijn vaak makkelijk verkrijgbaar, maar vallen wel in de prijzigere categorie. De recepten uit Eet Meer Energie zijn niet voor een kleine beurs.

Recept 1: Chiapudding met smoothie in een weckpot

Een handig recept leek me deze chiapudding om mee te nemen. De ingrediënten van dit recept zijn eenvoudig verkrijgbaar. Jammer is dat de notenmelk die in dit recept gebruikt wordt als recept in haar vorige boek omschreven staat. Als alternatief maakte we gebruik van notenmelk uit een pak, hoewel dat wordt afgeraden door Dubbers. Daarnaast staat bij de ingrediënten niet omschreven dat er ook stevia en vanille-extract in het recept verwerkt zitten. Dat is wat verwarrend, want dit zijn zeker geen ingrediënten die in het gemiddelde huishouden beschikbaar zijn. Het maken van de chia-pudding verliep vlot. De pudding stijft mooi op in de koelkast en ziet er smakelijk uit. Ook de smoothie is eenvoudig gemaakt en geurt heerlijk met de kardemom. Wanneer de pudding en smoothie worden samengevoegd gebeurt er echter wat frappants: waar op de foto in het kookboek een mooie scheiding ontstaat tussen de twee kleuren, verdwijnt in onze poging de smoothie grotendeels ín de pudding. Ziet er minder aantrekkelijk uit, maar doet zeker niet af aan de smaak. Een zeer geslaagd ontbijtje.

Recept 2: Bloemkoolbrood

Als tweede testrecept is gekozen voor iets wat niet per se smakelijk klinkt: brood van bloemkool. Met slechts vier ingrediënten is het één van de eenvoudige recepten in het boek. Prijzig is het overigens wel: amandelmeel is geen goedkoop ingrediënt. Het brood is verrassend eenvoudig gemaakt. Een keukenmachine (hakker) is wel essentieel om de bloemkool fijn te malen, maar verder is dit brood zo in elkaar gedraaid. Het laat de keuken heerlijk geuren: een combinatie van gegrilde bloemkool met iets noterigs. De smaak is nog wel wat wennen. Het bloemkoolbrood is zeker geen alternatief voor een normale boterham, ook al presenteert Dubbers dit wel zo. Qua structuur en smaak is het compleet anders, maar vooral met beleg is het een prettige maaltijd. Een verrassend recept dat goed uitpakt.

Eet meer energie is een goed te lezen, maar technisch boek over de invloed van voeding op je energieniveau. Het is lastig in te schatten of het een trend betreft of dat dit daadwerkelijk een goede invloed heeft op de vitaliteit, maar dat is een lastig punt aan iedere voedingstrend: er is zoveel tegenstrijdige informatie beschikbaar. De 30 recepten zijn verrassend en origineel, maar de ingrediënten zijn vaak makkelijk verkrijgbaar, maar prijzig. De gemaakte recepten smaakten prima, al moet ik wennen aan het gebruik van de vetten. Tussen alle gezonde recepten voelt dat toch wat ‘ongezond’ aan. Al met al een mooi boek, met duidelijke informatie waar ik graag uit kook. Met name geschikt voor thuiskoks die wat verrassende koolhydraatvrije recepten willen proberen en geïnteresseerd zijn in de theorie achter deze manier van eten. 

Recensie: Eet meer energie – Marjolein Dubbers

Eet meer energie

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    "Eet meer energie' legt Marjolein Dubbers uit dat meer energie binnen handbereik is!

    Ben je op zoek naar een hoger niveau van energie in je leven? Ben je het zat om vaak moe te zijn? Heb je dromen die je wilt realiseren waar je volop energie voor nodig hebt? Dan is dit boek voor jou!

    Waar in ons lichaam wordt energie aangemaakt? Tijdens onderzoek en de persoonlijke zoektocht van Marjolein Dubbers ontdekte ze de mitochondriën. Dit zijn celonderdelen die functioneren als energiefabriekjes. De enige manier om meer energie te krijgen is door deze mitochondriën te vermenigvuldigen en versterken. Dit doe je met de juiste voeding, inclusief gezonde vetten. Mitochondriën maken twee keer zoveel energie uit gezonde vetten dan uit suikers en koolhydraten.

    "Eet meer energie' bestaat uit twee delen. In deel 1 worden de mitochondriën behandeld. Wat hebben ze nodig om krachtig en gezond te blijven? Welke voeding geeft meer energie en welke voeding kan je beter vermijden? Maar ook hoe kan je beschadiging van je mitochondriën voorkomen?

    In deel 2 neemt Marjolein Dubbers je mee haar keuken in. Ze laat zien wat ze op voorraad heeft. En ze deelt 30 favoriete recepten die zijn in te zetten voor tientallen weekmenu's.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen