• onze waardering

Recensie: Dit en alles en heel het heelal RECENSIE

Recensie: Dit en alles en heel het heelal – Pim te Bokkel

Dit en alles en heel het heelal is de vierde dichtbundel van Pim te Bokkel. Voor zijn debuut werd hij genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs. Met deze vierde bundel slaat hij een ander toon aan: hij is voor het schrijven van deze gedichten vader geworden. Gedichten gaan over kleine, alledaagse en herkenbare zaken, waarbij de onderwerpen voor een tal van lezers herkenbaar zullen zijn. Te Bokkel schrijft over de nieuwe lammetjes in de lente en over de stad in de winter, over een boot op zee. Over een kind in het licht op zijn arm en andere kleine en alledaagse belevenissen. Dat zijn onderwerpen die de lezer moet aanspreken. Onderwerpen die waarschijnlijk met name geschikt zijn voor de oudere, meer ervaren gedichtenlezer. 

Dichtkunst is persoonlijk. Het lezen van gedichten gaat vaak over het je laten raken door andermans woorden en inzichten. Daar passen voorkeuren bij. De inzichten en observaties van Te Bokkel in Dit en alles en heel het heelal zullen daardoor niet iedereen aanspreken. Zijn woorden dansen en bewegen, maar de onderwerpen zijn dagelijks. Dagelijks zonder een bijbehorende emotie die raakt omdat het passend is bij de fase waar de lezer in verkeerd bijvoorbeeld. Het gaat vaak over de momenten die snel vergeten worden. Te Bokkel weet deze beelden te vangen, hij weet een moment te pakken om iets te beschrijven voor het verdwijnt in het leven van alledag. De lezer staat even stil, bij dat wat snel verdwijnt. Het is mooi om opmerkzaam te zijn over deze gebeurtenissen, maar ze verdwijnen snel weer achterin de stapel herinneringen. Ze komen niet terug rondspoken in gedachten en ze zetten niet aan tot uren mijmeren of filosoferen over dat wat de auteur aanraakt.

Dan komt het hele
universum samen.
Wat er is
is wat voor je ligt,
voor wie je probeert te zijn.
Dit uit de eeuwigheid
ontborgen ik-
herboren, wakker, weer.

Je staat erbij.
Geduld, geduld en
drukknoopjes

Aller wat er in dit licht
nu is.

Pim te Bokkel kan prachtige gedichten schrijven. Er zitten intelligente spelingen in de structuur, die de lezer weten te verrassen. De onderwerpen in Dit en alles en heel het heelal zullen echter niet ieder aanspreken. De stijl van Te Bokkel is niet eenvoudig en maakt deze bundel dan ook met name geschikt voor de meer ervaren gedichtlezer. 

Recensie: Dit en alles en heel het heelal – Pim te Bokkel

Dit en alles en heel het heelal

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Als een dichter vader is geworden, leidt dit soms tot poëzie over de gewone, kleine en herkenbare dingen van het leven. Bij Pim te Bokkel is dat op even innemende als treffende wijze het geval.


    je lacht
    en in het water in de wasbak
    zie ik het weken van de dagen
    dat we hier
    als tussen spiegels staan

    ik vrees de eindeloze reeks van dagen
    waarin dit moment oplost
    en later
    niet veel later
    door de zwanenhals de bak verlaat

    je neemt het aanrecht af
    het is gedaan

    dit zal nooit meer zo bestaan

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen