• onze waardering

Recensie: Couscous RECENSIE

Recensie: Couscous – Nadia Zerouali en Samira Dahmani

Nadia Zerouali en Samira Dahmani openden in 2017 de Couscousbar in Amsterdam en bundelen in hun boek Couscous de zestig lekkerste couscous recepten. Ik hoor je al denken ‘couscous’? Dat hier tal van variaties op zijn, laten deze dames zien met hun boek. Na een uitgebreide achtergrond over de oorsprong en soorten couscous word je meegenomen naar: De wereld van couscous: Couscoussalades, Klassiekers met een twist, Couscousvrienden wereldwijd, Marokkaanse soepen en tot slot Toetjes, drankjes en zoet. In vrijwel alle gerechten speelt couscous de hoofdrol, daarom begint dit boek met recepten om zelf couscous te maken, of een supermarktvariant te bereiden op traditionele of moderne wijze. Laat je inspireren door pulled lamsvlees, een salade met bleekselderij, walnoten, appel en vijgen of saffraankip met meskasuiker en Turks fruit of een Siciliaanse variant met zeevruchten. Even genoeg couscous gehad, kies dan bijvoorbeeld voor een Marokkaanse erwtensoep of een tussendoortje van gedroogde vijgenkoekjes met bijvoorbeeld een dadel-amandelmilkshake.  

De recepten bestaan steeds uit twee pagina’s, waarvan een met benodigdheden en bereidingswijze en een met een paginagrote foto. De gerechten zijn steeds voor een variërend aantal personen, veelal drie tot vier, maar soms ook voor wel vier tot zes of zelfs tien personen. De meeste ingrediënten zijn gewoonweg in de supermarkt te koop, maar het kan voorkomen dat je even langs een Turkse of Marokkaanse buurtsuper moet. Wat ik mis bij de recepten is een indicatie van de bereidingstijd.

Het eerste recept uit Couscous dat ik kookte, was de ras el hanout kip. Een makkelijk gerecht met weinig en goed verkrijgbare ingrediënten. Hierbij kookte ik de kippendijen in lekker wat kruiden waaronder ras el hanout met wat knoflook en ui. Het smaakte heerlijk.

Het tweede gerecht uit Couscous dat ik maakte, was een caesar salade met gerookte kip, een ansjovis-granaatappeldressing en een gekookt eitje en Parmezaanse kaas. Ik koos voor dit gerecht omdat ik het bijzonder verrassend vind, en benieuwd was hoe de smaken het bij elkaar zouden doen. De dressing was bijzonder smaakvol door het zoetzure van de granaatappel en het vettige en zoute van de ansjovis. De dressing combineerde goed met de kip en Parmezaan en ik vond het verrassend hoe de smaken van dit gerecht bij elkaar kwamen.

Of couscous culinair werelderfgoed wordt weet ik niet. Wat ik wel weet is dat dit boek geschikt is voor iedereen die graag couscous eet. Zo biedt Couscous van Nadia Zerouali en Samira Dahmani tal van variaties aan, van zoet tot hartig, groente, vlees of vis. Leuk is dat ook soepen, en toetjes, drankjes en zoetigheden zijn meegenomen in dit boek.

Recensie: Couscous – Nadia Zerouali en Samira Dahmani

Couscous

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    ELKE DAG COUSCOUSDAG!
    Met Couscous laten Nadia Zerouali en Samira Dahmani hun liefde voor couscous maar al te graag aan je proeven. Ze geven zestig toprecepten uit hun Couscousbar prijs; van gekruide couscous met pulled lamsvlees en een topping van geroosterde amandelen tot Siciliaanse couscous met zeevruchten. Maar ook andere soort gerechten zoals Marokkaanse linzensoep met komijnkorianderolie of een quinoasalade met geroosterde groenten. Alle recepten zijn geïnspireerd op de ervaring van hun moeders en vele andere vrouwen met wie ze hebben gekookt.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen