• onze waardering

Recensie: Het jaar van Guus en Dick RECENSIE

Recensie: Het jaar van Guus en Dick – Guus Meeuwis en Dick Middelweerd

Guus Meeuwis is ons allen bekend als de zanger met de zachte G. Zijn vriend Dick Middelweerd is een van Nederlands 2-sterrenchefs. Een sterrenteam dus. Samen hebben zij een pop-up restaurant geopend en nu komen zij met hun tweede kookboek: Het jaar van Guus en Dick. Beide heren leveren recepten aan: die van Guus zijn lekker en makkelijk en die van Dick geven je de mogelijkheid om te koken als een chef. De recepten in Het jaar van Guus en Dick zijn opgehangen aan de feestelijke momenten van het jaar. Er is ook ruimte vrijgelaten voor de ‘balansdagen’, die naast alle uitbundigheid ook nodig en fijn zijn.

Om met iets positiefs te starten: alles komt in dit kookboek voorbij: taart, groente, exotisch, exclusief, zoets, smoothies, groots, fijns en uiteraard vis en vlees. Elk hoofdstuk wordt ingeleid met persoonlijke verhalen. Zo ook de recepten. Per recept staat verder alle benodigde informatie aangegeven, evenals een duidelijke receptuur. De foto’s maken het boek compleet. Persoonlijk vond ik Het jaar van Guus en Dick echter wat tegenvallen. De recepten zijn op zich afwisselend genoeg, met zoals hierboven al beschreven een juiste mix tussen gemakkelijk (Guus) en wat complexer (Dick). Er is een handige indeling gemaakt die het jaar rond gaat, waarbij carnaval en de verjaardag van Guus (om maar een tweetal hoofdstukken te noemen) elk hun eigen recepten hebben. Op zich is dat gegeven best origineel, toch missen de recepten en daarmee dit boek de ‘wauw lekker’ factor die sommige kookboeken wel hebben. Die van Guus zijn prima (maar niet meer dan dat) en die van Dick behoorlijk bewerkelijk. Daarmee mist de middenmoot die mij, als niet al te getalenteerde kok, persoonlijk meer aanspreekt. 

Dan de recepten. Uit Het jaar van Guus en Dick maakte ik een simpele variant op de toch al gemakkelijke pannenkoektaart en de krabsalade avocado bootjes. Niet toevallig beiden uit de categorie gemakkelijke recepten van Guus (die van Dick waren me toch net iets te ingewikkeld en bewerkelijk).

De pannenkoektaart (met cheatfactor, namelijk gekochte ipv zelfgebakken flensjes) zag er gemakkelijk genoeg uit. Men neme een stapel pannenkoeken, mikt er nutella en noten tussen, voegt wat chocoladehagel toe en een sinaasappel (te gezond, dus weggelaten) en klaar is Kees. Prima recept, smakelijk ook, maar tegelijk wel met een hoog knutselgehalte. Iets om samen met kinderen te maken wellicht. Zij waren er, niet geheel verrassend, erg over te spreken. Alleen al de naam sprak erg tot de verbeelding immers. 

De krabsalade, met omvallende little gem sla bootjes was erg smakelijk (wel onhandig, omdat de sla niet in de avocado schil paste). Eigenlijk was het een beetje een variant op de vroegere borrelhap. Met zo'n recept ga je niet snel de mist in. Snel, simpel en prima te eten.

Hoewel de recepten gemakkelijk te maken zijn, is het kookboek in zijn geheel toch een beetje een tegenvaller. De foto's zijn op zich vrolijk genoeg, maar de recepten spreken mij persoonlijk te weinig aan. Het was echt zoeken naar een paar recepten om bij deze recensie te maken. Ofwel: wat kan hij zingen hè,  die Guus?!

Recensie: Het jaar van Guus en Dick – Guus Meeuwis en Dick Middelweerd

Het jaar van Guus en Dick

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Ook met Guus Meeuwis en sterrenchef Dick Middelweerd aan tafel? Sla Het jaar van Guus en Dick open en geniet een jaar lang van de leukste eetmomenten met deze kookvrienden. Proef de verjaardagssaté die Guus elk jaar serveert en vier Sinterklaas net even anders met een Indische rijsttafel. Of hap tijdens carnaval in de allerlekkerste worstenbroodjes Guus-en-Dickstijl. Na al dat lekkers zet je met een (kleine) portie goede voornemens de broekriem zo weer een gaatje strakker.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Mystery guest - Maren Stoffels

 • Het schoolplein - Michelle Frances

 • Toen ik jou zag - Mary Schoon

 • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

 • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen